PočetnaNajaveKinopremijera dokumentarnog filma "Istražitelj" u Vukovaru

Kinopremijera dokumentarnog filma “Istražitelj” u Vukovaru

-

Kinopremijera dokumentarnog filma “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.) češkog redatelja Viktora Portela održat će se u utorak, 17. listopada u Vukovaru s početkom u 18 sati u Hrvatskom domu Vukovar.

Film prati Vladimíra Dzuru, bivšeg istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, koji je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje ratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te istraživanje etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini za koje se odgovornim smatra notorni Arkan, zapovjednik srpske paravojske na tom području.

U filmu temeljenom na njegovoj knjizi “Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda”, čiji je prijevod na hrvatski upravo izašao u izdanju Hrvatskog instituta za povijest, Dzuro se nakon trideset godina vraća na poprišta zločina u Vukovaru i Sanskom Mostu i uz pomoć rekonstrukcija, arhivskih materijala i svjedoka, daje svoju perspektivu na tijek događanja. U filmu se između ostalih pojavljuju i dr. Vesna Bosanac čije je ovo bilo zadnje pojavljivanje pred kamerama, kao i preživjeli svjedok s Ovčare Dragutin Berghofer, supruga Slavka Dokmanovića – Danilka, te drugi povezani s ratnim stradanjima Vukovara i sjeverozapadne BiH. U maniri kriminalističkog trilera otkriva detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca, ali ne i osjećaja izvršenja pravde jer ni nakon trideset godina od završetka rata haška pravda još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje žrtvama ratnih zločina.

Projekcija u Vukovaru je besplatna.

Nakon vukovarske kinopremijere “Istražitelj” će se prikazivati u kinima diljem, dok će zagrebačka premijera u Dokukinu KIC, zakazana za 24. listopada, biti popraćena online gostovanjem redatelja i razgovorom nakon filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.