PočetnaNajaveKinopremijera dokumentarnog filma "Istražitelj" u Vukovaru

Kinopremijera dokumentarnog filma “Istražitelj” u Vukovaru

|

Kinopremijera dokumentarnog filma “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.) češkog redatelja Viktora Portela održat će se u utorak, 17. listopada u Vukovaru s početkom u 18 sati u Hrvatskom domu Vukovar.

Film prati Vladimíra Dzuru, bivšeg istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, koji je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje ratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te istraživanje etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini za koje se odgovornim smatra notorni Arkan, zapovjednik srpske paravojske na tom području.

U filmu temeljenom na njegovoj knjizi “Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda”, čiji je prijevod na hrvatski upravo izašao u izdanju Hrvatskog instituta za povijest, Dzuro se nakon trideset godina vraća na poprišta zločina u Vukovaru i Sanskom Mostu i uz pomoć rekonstrukcija, arhivskih materijala i svjedoka, daje svoju perspektivu na tijek događanja. U filmu se između ostalih pojavljuju i dr. Vesna Bosanac čije je ovo bilo zadnje pojavljivanje pred kamerama, kao i preživjeli svjedok s Ovčare Dragutin Berghofer, supruga Slavka Dokmanovića – Danilka, te drugi povezani s ratnim stradanjima Vukovara i sjeverozapadne BiH. U maniri kriminalističkog trilera otkriva detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca, ali ne i osjećaja izvršenja pravde jer ni nakon trideset godina od završetka rata haška pravda još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje žrtvama ratnih zločina.

Projekcija u Vukovaru je besplatna.

Nakon vukovarske kinopremijere “Istražitelj” će se prikazivati u kinima diljem, dok će zagrebačka premijera u Dokukinu KIC, zakazana za 24. listopada, biti popraćena online gostovanjem redatelja i razgovorom nakon filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.