PočetnaNajaveDokukino KIC: "Istražitelj", "Dokukino Eter", panel rasprava o prikazu žena na filmu...

Dokukino KIC: “Istražitelj”, “Dokukino Eter”, panel rasprava o prikazu žena na filmu…

-

Ovotjedni program zagrebačkog Dokukina KIC kreće već sutra, u utorak 24. listopada, uz film Viktora Portela o jedinom češkom istražitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, Vladimiru Dzuri, “Istražitelj / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.). On nas vodi nas u metaforični, ali vrlo realistični obilazak mjesta i svjedoka njegovih istraga. U maniri realističnog kriminalističkog trilera otkrivamo detalje napete istrage, koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca. No trideset godina nakon završetka rata haška pravda još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje onima koji su prošli najgore.

Nakon ove zagrebačke kinopremijere, u utorak će se održati i razgovor s glavnim protagonistom Vladimirom Dzurom (online) i bivšim britanskim detektivom koji je radio za Haški sud i uhitio Slavka Dokmanovića Kevinom Curtisom (uživo), te Veselinkom Kastratović (uživo) iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Razgovor će moderirati Nikola Puharić. Film je na programu i u subotu 28. (19h) i nedjelju 29. listopada (17h).

U srijedu 25. listopada u 19 sati dolazi četvrto izdanje programa “Dokukino Eter”, u sklopu kojeg će biti prikazan nagrađivani dokumentarni film srpske autorice Marije Stojnić “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.). Odabir filma potaknut je recentnim medijskim natpisima o zamrzavanju smjera radijskog novinarstva na FPZG-u, te se ovom projekcijom i popratnim razgovorom želi naglasiti važnost poticanja radijskih sadržaja i formi, odnosno raspraviti koja je budućnost radijskog novinarstva na istom fakultetu. Nakon filma uslijedit će razgovor s Ljubicom Letinić i predstavnikom_com FPZG-a koji će voditi Tereza Kelam i Sara Panjkota iz Radio Studenta i Kluba studenata FPZG-a. Ulaz na projekciju i razgovor je 2 eura.

U petak 27. i subotu 28. listopada Dokukino će ugostiti dio programa 21. Festival prvih. Petak je rezerviran za performativno predavanje Doplgengera, “RE:VIZIJA 4: Jugoslavenski socijalizam i žensko pitanje na filmu”. U njemu provode formalnu i diskurzivnu analizu filmskog materijala i jezika, te kreiraju montažne nizove na taj način iščitavajući blokove slika jugoslavenske kinematografije. Performans je zakazan za 19 sati, a već u 20 sati je na rasporedu film “Iza ogledala” (Factum, 2011.) Jagode Kaloper, uz panel raspravu o prikazu žena na filmu jučer i danas, koja je na programu u 21 sat. Na njoj će sudjelovati filmske kritičarke Dina Pokrajac i Iva Rosandić, beogradski umjetnički duo Doplgenger, multimedijalna umjetnica Nina Kurtela, a moderira filmska kritičarka Ejla Kovačević.

Ostatak programa donosi dva dokumentarca o ženama koja su režirala žene. Prvi nas vodi na parišku umjetničku scenu i prati borbu umjetnice Apolonije Sokol za priznanjem i 13 godina dugi rad Lee Glob na praćenju njezinih uspona i padova. “Apolonia, Apolonia” (2022) na programu je u subotu 28. listopada u 20.30 sati i nedjelju 29. listopada u 19 sati. Nakon nedjeljne projekcije posjetitelji će moći pogledati i nagrađivani film “Sedam zima u Teheranu” / “Seven Winters in Tehran” / “Sieben Winter in Teheran” (2023) Steffi Niederzoll, koji prati slučaj jedne studentice arhitekture u Teheranu, Reyhaneh Jabbari, koja biva osuđena na smrt zbog ubojstva u samoobrani u neumoljivom pravosudnom sustavu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.