PočetnaNajaveDokukino KIC: "Istražitelj", "Dokukino Eter", panel rasprava o prikazu žena na filmu...

Dokukino KIC: “Istražitelj”, “Dokukino Eter”, panel rasprava o prikazu žena na filmu…

|

Ovotjedni program zagrebačkog Dokukina KIC kreće već sutra, u utorak 24. listopada, uz film Viktora Portela o jedinom češkom istražitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, Vladimiru Dzuri, “Istražitelj / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.). On nas vodi nas u metaforični, ali vrlo realistični obilazak mjesta i svjedoka njegovih istraga. U maniri realističnog kriminalističkog trilera otkrivamo detalje napete istrage, koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca. No trideset godina nakon završetka rata haška pravda još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje onima koji su prošli najgore.

Nakon ove zagrebačke kinopremijere, u utorak će se održati i razgovor s glavnim protagonistom Vladimirom Dzurom (online) i bivšim britanskim detektivom koji je radio za Haški sud i uhitio Slavka Dokmanovića Kevinom Curtisom (uživo), te Veselinkom Kastratović (uživo) iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Razgovor će moderirati Nikola Puharić. Film je na programu i u subotu 28. (19h) i nedjelju 29. listopada (17h).

U srijedu 25. listopada u 19 sati dolazi četvrto izdanje programa “Dokukino Eter”, u sklopu kojeg će biti prikazan nagrađivani dokumentarni film srpske autorice Marije Stojnić “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.). Odabir filma potaknut je recentnim medijskim natpisima o zamrzavanju smjera radijskog novinarstva na FPZG-u, te se ovom projekcijom i popratnim razgovorom želi naglasiti važnost poticanja radijskih sadržaja i formi, odnosno raspraviti koja je budućnost radijskog novinarstva na istom fakultetu. Nakon filma uslijedit će razgovor s Ljubicom Letinić i predstavnikom_com FPZG-a koji će voditi Tereza Kelam i Sara Panjkota iz Radio Studenta i Kluba studenata FPZG-a. Ulaz na projekciju i razgovor je 2 eura.

U petak 27. i subotu 28. listopada Dokukino će ugostiti dio programa 21. Festival prvih. Petak je rezerviran za performativno predavanje Doplgengera, “RE:VIZIJA 4: Jugoslavenski socijalizam i žensko pitanje na filmu”. U njemu provode formalnu i diskurzivnu analizu filmskog materijala i jezika, te kreiraju montažne nizove na taj način iščitavajući blokove slika jugoslavenske kinematografije. Performans je zakazan za 19 sati, a već u 20 sati je na rasporedu film “Iza ogledala” (Factum, 2011.) Jagode Kaloper, uz panel raspravu o prikazu žena na filmu jučer i danas, koja je na programu u 21 sat. Na njoj će sudjelovati filmske kritičarke Dina Pokrajac i Iva Rosandić, beogradski umjetnički duo Doplgenger, multimedijalna umjetnica Nina Kurtela, a moderira filmska kritičarka Ejla Kovačević.

Ostatak programa donosi dva dokumentarca o ženama koja su režirala žene. Prvi nas vodi na parišku umjetničku scenu i prati borbu umjetnice Apolonije Sokol za priznanjem i 13 godina dugi rad Lee Glob na praćenju njezinih uspona i padova. “Apolonia, Apolonia” (2022) na programu je u subotu 28. listopada u 20.30 sati i nedjelju 29. listopada u 19 sati. Nakon nedjeljne projekcije posjetitelji će moći pogledati i nagrađivani film “Sedam zima u Teheranu” / “Seven Winters in Tehran” / “Sieben Winter in Teheran” (2023) Steffi Niederzoll, koji prati slučaj jedne studentice arhitekture u Teheranu, Reyhaneh Jabbari, koja biva osuđena na smrt zbog ubojstva u samoobrani u neumoljivom pravosudnom sustavu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.