PočetnaNajave"Eksperimentalni online vikend": Hrvatski eksperimentalni filmovi besplatno na HAVC-ovoj stranici

“Eksperimentalni online vikend”: Hrvatski eksperimentalni filmovi besplatno na HAVC-ovoj stranici

|

“Eksperimentalni online vikend” program je koji uključuje petnaest eksperimentalnih domaćih filmova nastalih u proteklih petnaest godina, koje će publika moći gledati iz vlastitih domova. Naime, riječ je o filmovima različita trajanja, tehnika, autorskih pristupa i tema koji će tijekom nadolazećeg vikenda, od 6. do 8. listopada, biti dostupni na web stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.  “Eksperimentalni online vikend” dio je projekta “H15 – 15 godina u našem filmu” kojim Hrvatski audiovizualni centar obilježava petnaest godina djelovanja, a održava se neposredno po završetku 19. Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS.

Eksperimentalno-dokumentarni foto esej “Tvornica filmova” Silvestra Kolbasa (Silvestar Kolbas audiovizualna djelatnost, 2022.) prikazuje prolazak vremena kroz starenje fotografskog materijala zatvorene tvornice Fotokemika. Kroz priču o materijalima kojima je istekao rok trajanja, film govori o negativnim posljedicama tranzicije, propasti industrijalizacije i radničkog pokreta.

U dokumentarno-eksperimentalnom filmu “Porvenir” (REA, 2020.) redateljica Renata Poljak nastavlja propitivati preokupacije iz svojih ranijih radova o odlasku hrvatskih iseljenika u Južnu Ameriku početkom 20. stoljeća, zbog siromaštva i gladi. Autoričin pradjed jedan je od Hrvata koji su osnovali grad Porvenir, smješten na čileanskom otoku Ognjena zemlja, gdje je i umro.

Film “Strujanja” Katerine Dude (Restart, 2019.) posveta je velikom i nekoć raskošnom prostoru napuštene zgrade na kojem su ostale još jedino biljke koje su srasle s arhitekturom.

Dokumentarno-eksperimentalni film “Sve, još uvijek, u orbiti” (Restart / Dart Film / Flvmina Creative Production; 2016.) redatelja Daneta Komljena i Jamesa Lattimera povezuje dva naoko nepovezana trenutka u izgradnji Brazilije – san talijanskog sveca Don Bosca kojim se opravdavalo stvaranje novog brazilskog glavnog grada i maleni gradić koji su izgradili radnici koji su gradili megalopolis. Spomenuti je film nagrađen Grand Prixem u konkurenciji eksperimentalnog filma na beogradskom Martovskom festivalu.

U središtu filma “Spomenik” (Kreativni sindikat, 2015.), dokumentarno-eksperimentalnog rada Igora Grubića, antifašistički su spomenici koji su tijekom 90-ih godina u Hrvatskoj sustavno uništavani. Atmosferični film, lišen dijaloga i naracije, spaja snimke ovih impresivnih djela i prirode koja ih okružuje, propitujući time njihovu današnju svrhu.

Dokumentarno-eksperimentalni film “Rakijaški dnevnik” (Hrvatski filmski savez, 2015.) autora Damira Čučića prati ilegalnu proizvodnju rakije koju je vodio Eric Maria Strom (odnosno Mario Haber), tehničar zvuka i predani proizvođač rakije.

“Autofocus” (Milva film i video, 2013.) Borisa Poljaka nagrađivani je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća, koju svake godine posjete brojni turisti. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi. Među brojnim nagradama valja izdvojiti onu za najbolji kratkometražni dokumentarac na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i priznanja na Liburnia Film Festivalu te Festivalu 25 FPS.

U sklopu programa “H15”, u ožujku je realiziran “Dokumentarni online vikend” te u lipnju “Animirani”, dok je svibanj kao “Mjesec našeg filma” u cijelosti bio posvećen domaćoj kinematografiji u proteklih petnaest godina. Ovim programom eksperimentalnog filma tako se nastavlja praksa približavanja domaće filmske produkcije svih rodova i vrsta publici diljem zemlje.

Filmove i cjelokupni popis istih možete pogledati na službenoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.