PočetnaNajave"Eksperimentalni online vikend": Hrvatski eksperimentalni filmovi besplatno na HAVC-ovoj stranici

“Eksperimentalni online vikend”: Hrvatski eksperimentalni filmovi besplatno na HAVC-ovoj stranici

-

“Eksperimentalni online vikend” program je koji uključuje petnaest eksperimentalnih domaćih filmova nastalih u proteklih petnaest godina, koje će publika moći gledati iz vlastitih domova. Naime, riječ je o filmovima različita trajanja, tehnika, autorskih pristupa i tema koji će tijekom nadolazećeg vikenda, od 6. do 8. listopada, biti dostupni na web stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.  “Eksperimentalni online vikend” dio je projekta “H15 – 15 godina u našem filmu” kojim Hrvatski audiovizualni centar obilježava petnaest godina djelovanja, a održava se neposredno po završetku 19. Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS.

Eksperimentalno-dokumentarni foto esej “Tvornica filmova” Silvestra Kolbasa (Silvestar Kolbas audiovizualna djelatnost, 2022.) prikazuje prolazak vremena kroz starenje fotografskog materijala zatvorene tvornice Fotokemika. Kroz priču o materijalima kojima je istekao rok trajanja, film govori o negativnim posljedicama tranzicije, propasti industrijalizacije i radničkog pokreta.

U dokumentarno-eksperimentalnom filmu “Porvenir” (REA, 2020.) redateljica Renata Poljak nastavlja propitivati preokupacije iz svojih ranijih radova o odlasku hrvatskih iseljenika u Južnu Ameriku početkom 20. stoljeća, zbog siromaštva i gladi. Autoričin pradjed jedan je od Hrvata koji su osnovali grad Porvenir, smješten na čileanskom otoku Ognjena zemlja, gdje je i umro.

Film “Strujanja” Katerine Dude (Restart, 2019.) posveta je velikom i nekoć raskošnom prostoru napuštene zgrade na kojem su ostale još jedino biljke koje su srasle s arhitekturom.

Dokumentarno-eksperimentalni film “Sve, još uvijek, u orbiti” (Restart / Dart Film / Flvmina Creative Production; 2016.) redatelja Daneta Komljena i Jamesa Lattimera povezuje dva naoko nepovezana trenutka u izgradnji Brazilije – san talijanskog sveca Don Bosca kojim se opravdavalo stvaranje novog brazilskog glavnog grada i maleni gradić koji su izgradili radnici koji su gradili megalopolis. Spomenuti je film nagrađen Grand Prixem u konkurenciji eksperimentalnog filma na beogradskom Martovskom festivalu.

U središtu filma “Spomenik” (Kreativni sindikat, 2015.), dokumentarno-eksperimentalnog rada Igora Grubića, antifašistički su spomenici koji su tijekom 90-ih godina u Hrvatskoj sustavno uništavani. Atmosferični film, lišen dijaloga i naracije, spaja snimke ovih impresivnih djela i prirode koja ih okružuje, propitujući time njihovu današnju svrhu.

Dokumentarno-eksperimentalni film “Rakijaški dnevnik” (Hrvatski filmski savez, 2015.) autora Damira Čučića prati ilegalnu proizvodnju rakije koju je vodio Eric Maria Strom (odnosno Mario Haber), tehničar zvuka i predani proizvođač rakije.

“Autofocus” (Milva film i video, 2013.) Borisa Poljaka nagrađivani je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća, koju svake godine posjete brojni turisti. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi. Među brojnim nagradama valja izdvojiti onu za najbolji kratkometražni dokumentarac na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i priznanja na Liburnia Film Festivalu te Festivalu 25 FPS.

U sklopu programa “H15”, u ožujku je realiziran “Dokumentarni online vikend” te u lipnju “Animirani”, dok je svibanj kao “Mjesec našeg filma” u cijelosti bio posvećen domaćoj kinematografiji u proteklih petnaest godina. Ovim programom eksperimentalnog filma tako se nastavlja praksa približavanja domaće filmske produkcije svih rodova i vrsta publici diljem zemlje.

Filmove i cjelokupni popis istih možete pogledati na službenoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.