PočetnaVijestiObjavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

|

Dvadeset dokumentarnih filmova – po deset dugometražnih i kratkometražnih, po izboru selektora Zdravka Mustaća, naći će se u natjecateljskom programu 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Na ovogodišnji festival prijavilo se oko 350 filmskih uradaka, od koji će neki svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim filmskim festivalima.

“Nikada kao ove godine. Bujica prijava slila se na selektorska leđa, 352 uradaka rekordna su činjenica. Prošetati se kroz brdo mediteranskih celuloidnih ostvarenja, osim što je bilo podosta naporno, bilo je i izazovno u svoj širini ponuđenoga”, istaknuo je festivalski selektor.

Uz već dobro poznate stilove pripovjedačkog umijeća, Mustać je naveo kako je ove godine u prijavljenim filmovima na pozornicu naše pažnje do izražaja i do važnosti došla nova vrsta – takozvani hibridni dokumentarac.

“Novi žanr ili stari žanr u novim posudama, koji u sebi pokušava spojiti dokumentarno, igrano, eksperimentalno, animirano… i to sve u grozničavom mozaiku pogleda i autorskog svjetonazora, potpuno je ovladao scenom”, navodi i dodaje kako se selektor kao i uvijek odlučio za najuvjerljivije i najdosljednije filmske dokumente u konkurenciji za priznanja.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, “Grand Prix festivala” i “Best Short” za najbolji kratki film, dok će treću nagradu svojim glasovima dodijeliti publika festivala. Mediteran Film Festival će po prvi puta dodjeljivati i nagradu “Best Camera”, kojoj će biti pokrovitelj Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH, te će one najbolje birati članovi asocijacije.

U dugometražnom dijelu natjecat će se i hrvatska koprodukcija “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) rumunjskog redatelja Vlada Petrija. Kratkometražni dio konkurencije popunjava i “Valerija” (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić, te još jedna hrvatska koprodukcija, “A Soft Hiss of This World” (2022) talijanskih autora Federica Cammarate i Filippa Foscarinija.

Cjelokupan popis filmova 24. MFF-a provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.