PočetnaVijesti"El Shatt – nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka pogledalo više od pet...

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

-

Dokumentarac “El Shatt – nacrt za utopiju” (KOMPOT / Horopter / Kino klub Split; 2023.) redatelja Ivana Ramljaka od početka kinodistribucije u srpnju pogledalo je više od pet tisuća gledatelja. Film je uz dobre reakcije na publike, na 16. Festivalu mediteranskog filma Split osvojio Posebno priznanje i Nagradu publike, dok je na 21. Liburnia Film Festivalu osvojio čak tri nagrade: Nagradu publike, Boris Poljak Nagradu za najboljeg snimatelja (za “El Shatt – nacrt za utopiju” te za “Dohvatiti sunce: El Shatt”), a Jelena Maksimović za najbolju montažu.

U protekla dva mjeseca film “El Shatt – nacrt za utopiju” prikazan je u više od dvadeset gradova uz niz projekcija, uključujući turneju po hrvatskim otocima i gradovima na Jadranu.

Dokumentarac Ivana Ramljaka govori o izuzetno važnom dijelu jugoslavenske prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije – evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat tijekom Drugog svjetskog rata. Kroz zapanjujuće snimke svjedočimo činu Josipa Broza Tita, koji je uz pomoć Saveznika organizirao evakuaciju tisuća ljudi u pustinju egipatskog poluotoka Sinaja, stvarajući kompleks izbjegličkih logora. Ti su logori predstavljali svojevrsni komunistički model naselja, kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će funkcionirati nova Jugoslavija kad završi Drugi svjetski rat.

Pored režije, Ivan Ramljak potpisuje i scenarij. Snimatelj je Boris Poljak, a montažerka Jelena Maksimović. Za oblikovanje zvuka je bio zadužen Vladimir Živković, producent je Tibor Keser, uz koproducente Ivu Plemić-Divjak, Mladena Kovačevića i Sunčicu Fradelić.

Film je proteklih nekoliko dana prikazan publici u Osijeku, Drveniku, Zagrebu i Puli. Do kraja mjeseca moći će ga (dodatno) pogledati zagrebačka publika, i to 23. rujna u Dokukinu KIC (17 sati), 28. rujna u Kinu Tuškanac (19 sati) te 30. rujna u Dokukinu KIC (17 sati).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.