PočetnaVijestiNagrada Dokumetar: "Veće od traume" najbolji hrvatski dokumentarni film 2022. godine

Nagrada Dokumetar: “Veće od traume” najbolji hrvatski dokumentarni film 2022. godine

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC sinoć (četvrtak, 15.6.) je dodijeljena Nagrada Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2022. godine. Cilj ove nagrade u organizaciji portala Dokumentarni.net je daljnja popularizacija i povećanje vidljivosti hrvatskog dokumentarnog filma u javnosti i medijima.

Kao i inače, Dokumetar za naj-domaći dokumentarac dodjeljuje žiri redakcije našeg portala, kojeg su i ove godine sačinjavali Janko Heidl, Iva Rosandić i Hrvoje Krstičević.

Najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom 2022. godine tako je proglašen “Veće od traume” (Metar60 / HRT; 2022.) autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski. Nagradu je žiri obrazložio sljedećim riječima:

“‘Veće od traume’ film je koji istovremeno ispunjava nekoliko inherentnih funkcija dokumentarnog filma, a u odnosu na društvo referira se višestruko. Osim što, sasvim u skladu s osjetljivom temom, etičnost nikad ne posustaje pred estetikom, film se premeće u jedan od alata društvenog osnaživanja, posredno doprinijevši razvoju dinamike tematizirane grupe. Zainteresirani pristup, koji uvažava različite razine uključenosti protagonistica, podupire osvješćivanje potisnute traume devedesetih, kao i posljedice po sustavno zanemarivane civilne žrtve rata. Stoga se u filmu nazire aktivistička linija zagovaranja terapeutskih praksi usmjerenih na osobni rast i društvenu integraciju, problematizirajući ujedno činjenicu izostanka šire političke podrške sličnim inicijativama.”

Na svečanosti je dodijeljena i nagrada Top of the Docs, najboljem domaćem dokumentarcu prošle godine po izboru glavnog urednika portala Dokumentarni.net, Hrvoja Krstičevića. Nju je osvojio film “Zaželi” (Renko / HRT; 2021.) Marija Papića.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.