PočetnaRecenzije"Izlazak" - O morževima i izgubljenim utakmicama

“Izlazak” – O morževima i izgubljenim utakmicama

-

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu Posebno priznanje u novoosnovanoj kategoriji kratkometražnog filma, osvojio je dokumentarac “Izlazak” / “Haulout” (2022) Evgenije Arbugaeve i Maksima Arbugaeva. Nije Dox jedini prepoznao kvalitetu debitantskog djela ruske autorice, inače fotografkinje; te njenog brata, nekadašnjeg igrača hokeja, također relativno neiskusnog autora s tek dva filmska ostvarenja u karijeri. Film je ove godine nominiran za Oscara, kojeg je na kraju odnio “The Elephant Whisperers” (2022) Kartiki Gonsalves. No, to je već neka druga, mračnija priča, o dokumentarcu koji nam je stisnuo sve moguće krive tipke, strune ili štogod se u ovakvim prigodama stišće. Ukratko, film nam, blago rečeno, nije ostao u naročito lijepom sjećanju.

“Izlazak” (današnja projekcija u zagrebačkom Dokukinu KIC; petak, 22.4. od 19 sati) smo i prije dodjele Zlatnih kipića proglasili najboljim nominiranim dokumentarcem u kategoriji kratkog metra. Priča se vrti oko ruskog morskog biologa Maksima Čakileva, muškarca u srednjim tridesetima koji deset godina dolazi na obalu sibirskog dijela Arktika kako bi proučavao morževe, točnije njihovu migraciju te utjecaj klimatskih promjena na istu. Redatelji su možemo reći na sličnoj misiji, jer i oni već desetak godina istražuju Arktik u kontekstu promjene klime, a da bi došli do male Čakileve kolibe, smještene praktički usred ničega, jedne od plaža sjeveroistočne ruske regije Čukotka, s koje možete preskočiti do Aljaske, morali su promijeniti nekoliko prijevoznih sredstava. Avioni, helikopteri koji voze jednom mjesečno, lokalci s brodom… Sve za dobru priču, baš kako i treba. Puna tri mjeseca sa znanstvenikom koji je navikao na uvjete ekstremne hladnoće, klaustrofobije i raznih miomirisa nepreglednog krda simpatičnih, ali ne i posve bezopasnih morževa teških od tonu do čak i dvije.

Prijašnjih desetljeća nije bilo uobičajeno vidjeti morževe na obali; leda i ledenih santi je bilo dovoljno, pa su njihove plutajuće kuće bile dovoljne za svakodnevne aktivnosti. No, s godinama i klimatskim promjenama, leda je uslijed otapanja bilo sve manje, samim time i mjesta za morževe. Manje stanišnog mjesta, dalje migracije od hranidbenih zona, sve do obale gdje ih se na jednom mjestu zna okupiti i stotinjak tisuća, često sa smrtnim posljedicama uslijed gaženja uzrokovanog stampedom. Kako i zašto se sve to događa – e, pa to je posao za Maksima Čakileva, jedinu ljudsku osobu s one strane kamere, pjesnički i faktički zarobljenog usred moržovskog oceana; zombi apokalipsa, ali na životinjski način, srećom bez ljudskih žrtava i jedenja iznutrica.

Čovjek protiv prirode, u unaprijed izgubljenoj utakmici…

“Izlazak” je prije svega prvoklasno vizualno iskustvo, vizualni esej koji u 25 minuta svog trajanja gledatelja kao najčvršći Converseov žnjiranac veže za sebe, bilo kroz ekran monitora ili još bolje za veliko platno lokalne kinodvorane. Arbugaevi su itekako svjesni negostoljubivog okoliša, no umjesto daljnjeg potenciranja ledene nedođije, biraju poetsku alternativu – od samog uvodnog, polumaglovitog bladerunnerovskog totala tko zna otkad nasukane hrđave brodice na plaži, pa do još jednog totala herzogovskog tipa, na samom kraju filma, usamljenog čovjeka uokvirenog gotovo pulsirajućom bjelinom – biologa Maksima Čakileva umjesto pingvina, kako ipak s namjerom i konkretnim ciljem napušta svoju postaju i odlazi kući.

Život na sjeveroistoku Rusije možemo oslikati svim mogućim tonovima umjesto lahorno-lagodnog: našeg glavnog protagonista gledamo u svakodnevnim aktivnostima poput konzumiranja hrane, pisanja dnevnika, skupljanja uzoraka i ponajprije – promatranja i bilježenja aktivnosti morževa. Dok vjetar i valovi zajednički skladaju svoju pjesmu, a recenziju isporučuju vlažni zidovi ne previše strukturno uvjerljive kolibe, jedini dodatni zvuk dopire od morževa, čija rika podsjeća na miks ovčjeg i lavovskog glasanja. Jedan na drugome i trećemu, prostora nema ni za iznajmljivanje. Gužva je, a ne izgleda ni previše udobno. Ponekad dolazi i do koškanja. Tu i tamo, tišinu raspara i jedini ljudski glas – Čakilevog skupljanja podataka na svoj diktafon. A oni, s koje god strane ih tumačili, nisu nimalo dobri. Čovjek protiv prirode, u unaprijed izgubljenoj utakmici…

"Izlazak" / "Haulout"
Scenaristi, redatelji, producenti i snimatelji: Maksim Arbugaev i Evgenija Arbugaeva
Montaža: Evgenija Arbugaeva i Joshua Chadwick
Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo / Rusija
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 25 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.
Scenaristi, redatelji, producenti i snimatelji: Maksim Arbugaev i Evgenija Arbugaeva<br> Montaža: Evgenija Arbugaeva i Joshua Chadwick<br> Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo / Rusija<br> Godina proizvodnje: 2022.<br> Trajanje: 25 minuta"Izlazak" - O morževima i izgubljenim utakmicama