PočetnaVijestiPredstavljen program 19. ZagrebDoxa

Predstavljen program 19. ZagrebDoxa

-

Ovogodišnje, devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 26. ožujka do 2. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema. U osam festivalskih dana publika će imati priliku pogledati 116 dokumentarnih ostvarenja u dvanaest filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se dvadeset filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, a isto toliko je naslova i u regionalnoj konkurenciji.

Program ovogodišnjeg ZagrebDoxa na današnjoj konferenciji za medije u zagrebačkom Centru Kaptol, predstavili su direktor i glavni selektor Nenad Puhovski te producent Hrvoje Pukšec.

“Ovogodišnji ZagrebDox događa se u vremenima kada su loše godine (nadajmo se) iza, a one neizvjesne – ispred nas. Svjesni toga, izabrali smo povratak u neku staru normalnost, no gledajući ipak krajičkom oka i prema mogućim iznenađenjima. Stoga taj međuprostor želimo popuniti sa stotinjak dokumentaraca koji tematiziraju puninu svijeta u kome živimo, jer smo uvijek našoj publici željeli pružiti što širi izbor kvalitetnih filmova. Uz povratak popularnih programa ‘Happy Dox’ i ‘Glazbeni Globus’, uveli smo i neke nove, recimo ‘Green Dox’ posvećen ekološkim temama. Uveli smo i nove nagrade poput one za kratkometražni dokumentarac, a posebno smo ponosni na činjenicu da nas je Europska filmska akademija uvrstila u malen broj prestižnih festivala čiji se pobjednici izravno uključuju u trku za Europski Oscar. Nestrpljivo čekamo da sve to podijelimo s našom publikom i da, zajedno, ponovno prisustvujemo projekcijama, razgovorima o filmu, ali i temama koje oni potiču. Dobro došli na 19. ZagrebDox!”, izjavio je Nenad Puhovski.

Ovogodišnja Međunarodna konkurencija okupila je niz filmskih naslova koji obrađuju globalno aktualne društvenopolitičke teme. Očekivano, jedna od gorućih tema danas je i rat u Ukrajini, a “Istočna fronta” / “Eastern Front” / “Shidnij Front” (2022) Vitalija Manskog i Jevhena Titarenka nam kroz prikaz Jevhena, člana dragovoljačke medicinske bojne čija je zadaća pružanje prve pomoći na prvoj crti bojišnice, prikazuje prvih šest mjeseci rata u Ukrajini.

“Ljepota i krvoproliće” / “All the Beauty and the Bloodshed” (2022) oskarovke Laure Poitras, nominiran za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, ali i osvajač Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, emotivna je priča o međunarodno poznatoj umjetnici i aktivistici Nan Goldin ispričana kroz njezine dijaprojekcije, intimne intervjue, revolucionarne fotografije i rijetke snimke.

“Apolonia, Apolonia” (2022) danske redateljice Lee Glob, dobitnik glavne nagrade na IDFA-i, portret je Apolonije Sokol, mlade žene koja pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu umjetnosti, dok nas “Izlazak” / “Haulout” (2022) Evgenije Arbugaeve i Maksima Arbugaeva vodi na udaljene obale sibirskog Arktika gdje biolog Maksim Čakilev već deset godina istražuje morževe na obali sibirskog dijela Arktika.

Regionalna konkurencija 

Osam autorica i autora režiralo je hrvatski dokumentarni film “Osam poglavlja” (2022) koji će na 19. ZagrebDoxu imati svoju svjetsku premijeru. Jasmina Beširević, Tonći Gaćina, Dalija Dozet, Anja Koprivšek, Petar Vukičević, Judita Gamulin, Katarina Lukec i Tiha K. Gudac vode nas kroz osam desetljeća života osam ženskih likova, počevši od od najmlađeg koji ima pet, do najstarijeg s 85 godina. “Osam poglavlja” je omnibus koji nudi priliku promatrati nastajanje identiteta i prevladavanje prepreka koje stoje pred ženama svih generacija, bile one majke ili ne.

A što pak sve jednoj obitelji može donijeti, odnosno oduzeti neočekivan zgoditak na lutriji, saznajemo u filmu “U posjetu fortuni” / “Paying a Visit to Fortuna” / “Fortuna vendégei” (COLLOC Productions / ELF Pictures / Peglanje snova / Kompot; 2022.) Mátyása Kálmána nastalom u mađarsko-hrvatskoj koprodukciji, prikazanom i na Sarajevo Film Festivalu.

U svom redateljskom prvijencu “Prizori s mojim ocem” / “Scenes with My Father” / “Scènes met mijn vader” (Biser Productions / Samostalna produkcija; 2022.), Biserka Šuran ulazi u razgovor s ocem o zajedničkoj prošlosti, povijesti Balkana i tome što ona znači za njihov identitet. Film je osvojio Nagradu žirija za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu.

“Lina” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.), film Jasmine Beširević, vodi nas u svijet devetogodišnje djevojčice koja proživljava jedno od najtraumatičnijih iskustava u životu djeteta, razvod roditelja.

Intimni film “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) redatelja Vlada Petrija, koji je u Berlinu osvojio Nagradu FIPRESCI za najbolji film u programu Forum, propituje društvene tabue, autoritet, religiju i uloge žena u Iranu i Rumunjskoj, dvije zemlje u kojima su povijest pisali gotovo isključivo muškarci.

Na 19. ZagrebDoxu i novi dokumentarac Borisa Poljaka

“Dezerteri” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2022.) Damira Markovine, dobitnik Nagrade za najbolji film Srednje i Istočne Europe prošlogodišnje Jihlave, hibridni je dokumentarni esej o izgubljenoj generaciji, njihovim međusobnim odnosima, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje rata: ostati ili otići?

A kako danas danas izgleda Balkan na kojem se sukob dogodio prije dvadeset i pet godina i je li haaška pravda imala smisla i značaja za one koji su najgore prošli istražuje upravo – “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022) Viktora Portela, također prikazan u Jihlavi.

“Horror Vacui” (Hrvatski filmski savez, 2022.) Borisa Poljaka, prikazan u Rotterdamu, svojim sekvencama u jednom kadru i slobodnim, asocijativnim stilom montaže šalje upozorenje na sve veću hipermilitarizaciju svijeta u kojem živimo i što ona uzrokuje ljudskoj psihi.

Kratki dokumentarni film “Knin – Zadar” (Dinaridi Film, 2023.) Melite Vrsaljko priča o svakodnevnom životu benkovačkog prometnika zaposlenog na željezničkom kolodvoru, kroz koji više ne prolaze putnički vlakovi.

Još jedan hrvatski film – “Šumica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2022.) Davida Gaše, govori o anonimnom ekshibicionistu koji autora vodi kroz javnu seks šumu smještenu usred gradskog parka.

Opširnije o natjecateljskom programu možete doznati na službenoj stranici ZagrebDoxa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".