PočetnaVijestiPredstavljen program 19. ZagrebDoxa

Predstavljen program 19. ZagrebDoxa

-

Ovogodišnje, devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 26. ožujka do 2. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema. U osam festivalskih dana publika će imati priliku pogledati 116 dokumentarnih ostvarenja u dvanaest filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se dvadeset filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, a isto toliko je naslova i u regionalnoj konkurenciji.

Program ovogodišnjeg ZagrebDoxa na današnjoj konferenciji za medije u zagrebačkom Centru Kaptol, predstavili su direktor i glavni selektor Nenad Puhovski te producent Hrvoje Pukšec.

“Ovogodišnji ZagrebDox događa se u vremenima kada su loše godine (nadajmo se) iza, a one neizvjesne – ispred nas. Svjesni toga, izabrali smo povratak u neku staru normalnost, no gledajući ipak krajičkom oka i prema mogućim iznenađenjima. Stoga taj međuprostor želimo popuniti sa stotinjak dokumentaraca koji tematiziraju puninu svijeta u kome živimo, jer smo uvijek našoj publici željeli pružiti što širi izbor kvalitetnih filmova. Uz povratak popularnih programa ‘Happy Dox’ i ‘Glazbeni Globus’, uveli smo i neke nove, recimo ‘Green Dox’ posvećen ekološkim temama. Uveli smo i nove nagrade poput one za kratkometražni dokumentarac, a posebno smo ponosni na činjenicu da nas je Europska filmska akademija uvrstila u malen broj prestižnih festivala čiji se pobjednici izravno uključuju u trku za Europski Oscar. Nestrpljivo čekamo da sve to podijelimo s našom publikom i da, zajedno, ponovno prisustvujemo projekcijama, razgovorima o filmu, ali i temama koje oni potiču. Dobro došli na 19. ZagrebDox!”, izjavio je Nenad Puhovski.

Ovogodišnja Međunarodna konkurencija okupila je niz filmskih naslova koji obrađuju globalno aktualne društvenopolitičke teme. Očekivano, jedna od gorućih tema danas je i rat u Ukrajini, a “Istočna fronta” / “Eastern Front” / “Shidnij Front” (2022) Vitalija Manskog i Jevhena Titarenka nam kroz prikaz Jevhena, člana dragovoljačke medicinske bojne čija je zadaća pružanje prve pomoći na prvoj crti bojišnice, prikazuje prvih šest mjeseci rata u Ukrajini.

“Ljepota i krvoproliće” / “All the Beauty and the Bloodshed” (2022) oskarovke Laure Poitras, nominiran za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, ali i osvajač Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, emotivna je priča o međunarodno poznatoj umjetnici i aktivistici Nan Goldin ispričana kroz njezine dijaprojekcije, intimne intervjue, revolucionarne fotografije i rijetke snimke.

“Apolonia, Apolonia” (2022) danske redateljice Lee Glob, dobitnik glavne nagrade na IDFA-i, portret je Apolonije Sokol, mlade žene koja pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu umjetnosti, dok nas “Izlazak” / “Haulout” (2022) Evgenije Arbugaeve i Maksima Arbugaeva vodi na udaljene obale sibirskog Arktika gdje biolog Maksim Čakilev već deset godina istražuje morževe na obali sibirskog dijela Arktika.

Regionalna konkurencija 

Osam autorica i autora režiralo je hrvatski dokumentarni film “Osam poglavlja” (2022) koji će na 19. ZagrebDoxu imati svoju svjetsku premijeru. Jasmina Beširević, Tonći Gaćina, Dalija Dozet, Anja Koprivšek, Petar Vukičević, Judita Gamulin, Katarina Lukec i Tiha K. Gudac vode nas kroz osam desetljeća života osam ženskih likova, počevši od od najmlađeg koji ima pet, do najstarijeg s 85 godina. “Osam poglavlja” je omnibus koji nudi priliku promatrati nastajanje identiteta i prevladavanje prepreka koje stoje pred ženama svih generacija, bile one majke ili ne.

A što pak sve jednoj obitelji može donijeti, odnosno oduzeti neočekivan zgoditak na lutriji, saznajemo u filmu “U posjetu fortuni” / “Paying a Visit to Fortuna” / “Fortuna vendégei” (COLLOC Productions / ELF Pictures / Peglanje snova / Kompot; 2022.) Mátyása Kálmána nastalom u mađarsko-hrvatskoj koprodukciji, prikazanom i na Sarajevo Film Festivalu.

U svom redateljskom prvijencu “Prizori s mojim ocem” / “Scenes with My Father” / “Scènes met mijn vader” (2022), Biserka Šuran ulazi u razgovor s ocem o zajedničkoj prošlosti, povijesti Balkana i tome što ona znači za njihov identitet. Film je osvojio Nagradu žirija za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu.

“Lina” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.), film Jasmine Beširević, vodi nas u svijet devetogodišnje djevojčice koja proživljava jedno od najtraumatičnijih iskustava u životu djeteta, razvod roditelja.

Intimni film “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) redatelja Vlada Petrija, koji je u Berlinu osvojio Nagradu FIPRESCI za najbolji film u programu Forum, propituje društvene tabue, autoritet, religiju i uloge žena u Iranu i Rumunjskoj, dvije zemlje u kojima su povijest pisali gotovo isključivo muškarci.

Na 19. ZagrebDoxu i novi dokumentarac Borisa Poljaka

“Dezerteri” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2022.) Damira Markovine, dobitnik Nagrade za najbolji film Srednje i Istočne Europe prošlogodišnje Jihlave, hibridni je dokumentarni esej o izgubljenoj generaciji, njihovim međusobnim odnosima, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje rata: ostati ili otići?

A kako danas danas izgleda Balkan na kojem se sukob dogodio prije dvadeset i pet godina i je li haaška pravda imala smisla i značaja za one koji su najgore prošli istražuje upravo – “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022) Viktora Portela, također prikazan u Jihlavi.

“Horror Vacui” (Hrvatski filmski savez, 2022.) Borisa Poljaka, prikazan u Rotterdamu, svojim sekvencama u jednom kadru i slobodnim, asocijativnim stilom montaže šalje upozorenje na sve veću hipermilitarizaciju svijeta u kojem živimo i što ona uzrokuje ljudskoj psihi.

Kratki dokumentarni film “Knin – Zadar” (Dinaridi Film, 2023.) Melite Vrsaljko priča o svakodnevnom životu benkovačkog prometnika zaposlenog na željezničkom kolodvoru, kroz koji više ne prolaze putnički vlakovi.

Još jedan hrvatski film – “Šumica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2022.) Davida Gaše, govori o anonimnom ekshibicionistu koji autora vodi kroz javnu seks šumu smještenu usred gradskog parka.

Opširnije o natjecateljskom programu možete doznati na službenoj stranici ZagrebDoxa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.