PočetnaVijestiOktavijan za najbolji dugometražni dokumentarac filmu "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski

Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarac filmu “Veće od traume” Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski

|

Poznati su dobitnici “Oktavijana”, godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara koje istu dodjeljuje po 31. put. Više od stotinu filmova svih rodova i trajanja iz prošle godine konkuriralo je za prestižne nagrade, no samo njih osam je i nagrađeno. Hrvatsko društvo filmskih kritičara ustanovilo je nagradu 1992. godine, a ime je dobila po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

Od filmova koji imaju veze s dokumentarnim rodom, najboljim je eksperimentalnim ostvarenjem proglašen “Mjesta koja ćemo disati” (Petikat, 2022.) Davora Sanvincentija. Ante Zlatko Stolica je autor najboljeg kratkometražnog i srednjometražnog dokumentarnog filma sa svojom “Babajanjom” (Restart, 2022.), dok je najbolji dugometražni dokumentarac “Veće od traume” (Metar60 / HRT; 2022.) Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

Osim nagrade “Oktavijan” HFDFK dodjeljuje i godišnje nagrade “Vladimir Vuković” za najbolje filmske kritičarke i kritičare. Najbolji među hrvatskim kritičarima u 2022. je Miro Nikolić, a najboljom novom kritičarkom je proglašena Marija Krstanović.

Dodjela nagrada, zajedno s projekcijom nagrađenih kratkometražnih i srednjometražnih filmova, bit će organizirana u zagrebačkom kinu Kinoteka 17. travnja od 20.30 sati. Ulaz je slobodan, a gledatelji će moći gledati filmove “Riječ”, “Mjesta koja ćemo disati”, “11”, “Babajanja” i “Noćna vožnja”.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara redovito dodjeljuje i “Zlatnog Oktavijana” za životno djelo, a njegovg dobitnik uskoro će biti objavljen u sklopu posebnog programa obilježavanja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.