PočetnaNajave"Ljepota i krvoproliće" Laure Poitras u riječkom Art-kinu

“Ljepota i krvoproliće” Laure Poitras u riječkom Art-kinu

|

Riječko Art-kino objavilo je svoj programski raspored za mjesec travanj, na kojem će se naći i nekoliko dokumentarnih ostvarenja. Najprije direktno sa ZagrebDoxa od 8. travnja stiže višestruko nagrađivana, epska, emocionalna i slojevita priča “Ljepota i krvoproliće” / “All the Beauty and the Bloodshed” (2022) redateljice Laure Poitras, o Nan Goldin, umjetnici i aktivistkinji međunarodnog ugleda, ispričana kroz njezine projekcije, intimne intervjue i revolucionarne fotografije, s fokusom na osobnu borbu protiv obitelji Sackler, koju drži odgovornom za opijatsku krizu oksikodonom.

Jubilarni 10. Impulse Festival, 17. travnja u 20 sati, u Art-kino donosi regionalnu premijeru filma “This is National Wake” (2022) Mirisse Neff, nagrađivanog glazbenog dokumentarca koji govori o južnoafričkom, rasno izmiješanom punk bendu u vrijeme apartheida. U Art-kinu se održava i zatvaranje ovogodišnjeg Impulsea, 23. travnja u 20 sati, uz space jazz rock bend Chui, koji će izvesti autorsku glazbu uz projekciju nijemog dokumentarnog filma “Berlin, simfonija velegrada” / “Berlin: Symphony of a Great City” / “Die Sinfonie der Großstadt” (1927) Walthera Ruttmanna. Nastup je dio programa pod nazivom “Kinofonija kina Tuškanac” u organizaciji kina Tuškanac, Hrvatskog filmskog saveza i Goethe-Instituta Kroatien.

Kraj mjeseca (od 25. travnja) rezerviran je za nagrađivani dokumentarac “Ljubav, smrt i njemačke marke” / “Love, Deutschmarks and Death” (2022) Sébastiena Lifshitza, koji u formi dokumentarnog eseja donosi dosad neviđenu priču o nezavisnoj glazbenoj kulturi turskih imigranata i njihovih potomaka u Njemačkoj, prikazujući na zabavan, složen i dinamičan način prepun ritma, snažan duh i energiju jednog vremena.

Više informacija potražite na službenoj stranici Art-kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".