PočetnaNajaveMasterclass Marte Vold u Dokukinu KIC

Masterclass Marte Vold u Dokukinu KIC

-

U ponedjeljak, 19.12. u 19 sati, u zagrebačko Dokukino KIC dolazi norveška snimateljica Marte Vold, koja se istaknula svojim radom na nizu zapaženih dokumentarnih i igranih naslova. U masterclassu “Profesija: Snimateljica” Vold će govoriti o snimateljskom radu i upotrebi kamere u dokumentarnom filmu, ali i podzastupljenosti žena u snimateljskom poslu.

S razvojem tehnologije i sveprisutnosti malih, pokretnih digitalnih kamera postaje sve lakše snimiti dokumentarni film ali i sve važnije kako on izgleda. Uloga je snimatelja da u dogovoru s redateljem uspostavi vizualni jezik filma, definira atmosferu i ugođaj koji najbolje podupire priču koju želi prenijeti. Kadriranje, osvjetljenje i pokret temelji su snimateljskog posla, no u dokumentarnom filmu najviše su podložni neplaniranim promjenama, gubitku kontrole i potrebnoj adaptaciji. Vold će se dotaknuti i teme podzastupljenosti žena u filmskoj industriji koja je posebno naglašena u profesiji snimateljica, pa tako i u Hrvatskoj (niti 3%) gdje snimateljice iznimno rijetko dobivaju priliku snimati dugometražni igrani film. Od 1990. do danas samo je pet snimateljica snimilo domaći film, od kojih su čak tri nagrađene (prema podacima iz 2019.). No, ohrabruje podatak da posljednjih godina najveći interes novih generacija za odsjek snimanja na Akademiji pokazuju upravo mlade žene.

Masterclass će moderirati redatelj Igor Bezinović, a uoči istoga publika će u Dokukinu KIC imati priliku vidjeti dva filma na kojima je Marte Vold radila kao suredateljica i direktorica fotografije. U subotu, 17.12. u 20.30 sati, na programu je dokumentarac “Divlji srodnici” / “Wild Relatives” (2017) Jumane Manne o Svjetskoj banci sjemena koja je smještena na norveškom otoku Svalbard, u blizini Sjevernog pola, svojevrsnoj Noinoj arci u kojoj je pohranjeno više od milijun uzoraka sjemenja biljaka iz čitavog svijeta. Film propituje važne teme kao što su bioraznolikost, održivi razvoj, klimatske promjene, korporativne politike i otpornost, a nagrađen je na CPH:DOX-u, Dokufestu i Sheffieldu.

U nedjelju, 18.12. u 19 sati, na programu je egzistencijalistička komedija “Van sebe” / “Out of Nature” / “Mot naturen” (2014) Olea Giævera o muškarcu koji u krizi srednjih godina odluči ostaviti sve, spakirati ruksak i otići u prirodu. Čeka ga uglavnom mirna, na trenutke opasna avantura, jer koliko god zabavno bilo trčati gol po divljini, uvijek je moguće naletjeti na strance u neočekivanim trenucima. Film je dobitnik prestižne nagrade Europa Cinemas Label na Berlinaleu.

Ulaz na masterclass je besplatan, dok je ulaznica za spomenute filmove 22 kune.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.