PočetnaNajaveMasterclass Marte Vold u Dokukinu KIC

Masterclass Marte Vold u Dokukinu KIC

-

U ponedjeljak, 19.12. u 19 sati, u zagrebačko Dokukino KIC dolazi norveška snimateljica Marte Vold, koja se istaknula svojim radom na nizu zapaženih dokumentarnih i igranih naslova. U masterclassu “Profesija: Snimateljica” Vold će govoriti o snimateljskom radu i upotrebi kamere u dokumentarnom filmu, ali i podzastupljenosti žena u snimateljskom poslu.

S razvojem tehnologije i sveprisutnosti malih, pokretnih digitalnih kamera postaje sve lakše snimiti dokumentarni film ali i sve važnije kako on izgleda. Uloga je snimatelja da u dogovoru s redateljem uspostavi vizualni jezik filma, definira atmosferu i ugođaj koji najbolje podupire priču koju želi prenijeti. Kadriranje, osvjetljenje i pokret temelji su snimateljskog posla, no u dokumentarnom filmu najviše su podložni neplaniranim promjenama, gubitku kontrole i potrebnoj adaptaciji. Vold će se dotaknuti i teme podzastupljenosti žena u filmskoj industriji koja je posebno naglašena u profesiji snimateljica, pa tako i u Hrvatskoj (niti 3%) gdje snimateljice iznimno rijetko dobivaju priliku snimati dugometražni igrani film. Od 1990. do danas samo je pet snimateljica snimilo domaći film, od kojih su čak tri nagrađene (prema podacima iz 2019.). No, ohrabruje podatak da posljednjih godina najveći interes novih generacija za odsjek snimanja na Akademiji pokazuju upravo mlade žene.

Masterclass će moderirati redatelj Igor Bezinović, a uoči istoga publika će u Dokukinu KIC imati priliku vidjeti dva filma na kojima je Marte Vold radila kao suredateljica i direktorica fotografije. U subotu, 17.12. u 20.30 sati, na programu je dokumentarac “Divlji srodnici” / “Wild Relatives” (2017) Jumane Manne o Svjetskoj banci sjemena koja je smještena na norveškom otoku Svalbard, u blizini Sjevernog pola, svojevrsnoj Noinoj arci u kojoj je pohranjeno više od milijun uzoraka sjemenja biljaka iz čitavog svijeta. Film propituje važne teme kao što su bioraznolikost, održivi razvoj, klimatske promjene, korporativne politike i otpornost, a nagrađen je na CPH:DOX-u, Dokufestu i Sheffieldu.

U nedjelju, 18.12. u 19 sati, na programu je egzistencijalistička komedija “Van sebe” / “Out of Nature” / “Mot naturen” (2014) Olea Giævera o muškarcu koji u krizi srednjih godina odluči ostaviti sve, spakirati ruksak i otići u prirodu. Čeka ga uglavnom mirna, na trenutke opasna avantura, jer koliko god zabavno bilo trčati gol po divljini, uvijek je moguće naletjeti na strance u neočekivanim trenucima. Film je dobitnik prestižne nagrade Europa Cinemas Label na Berlinaleu.

Ulaz na masterclass je besplatan, dok je ulaznica za spomenute filmove 22 kune.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.