PočetnaVijesti"Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič" najbolji dokumentarac 9. STIFF-a

“Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič” najbolji dokumentarac 9. STIFF-a

-

Posljednji dan 9. Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF-a obilježila je ceremonija dodjela nagrada koje se dodjeljuju najboljim filmovima u kategoriji dokumentarnog, igranog i animiranog filma. Između više od 700 prijavljenih i četrdeset odabranih, nagrađeni su filmovi studenata iz Rusije, Poljske, Francuske, Singapura, Njemačke, Sirije i Izraela.

Tri tročlana žirija  9. STIFF-a – za igrani, dokumentarni i animirani film proteklih su dana u Rijeci imali pune ruke posla biranjem najboljih od najboljih ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog filmskog festivala. Žiri za dokumentarni film u sastavu Jelena Androić, Jasmina Beširević i Anja Matić nagradio je film “Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič” / “My Friend Alexander Grigorievich” (2022) ruskog autora Pavela Zelenova.

Svoju odluku obrazložili su sljedećim riječima: “Nagradu za najbolji dokumentarni film dodjeljujemo Pavelu Zelenovu za film ‘Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič’. Film je odabran zbog filigranskog prikaza ruske noći i noći jednog života, svevremenosti, promišljenih kadrova, nenametljivog pristupa i topline.”

Uz nagradu, žiri je pohvalio film “Svjetlosne godine” / “Light Years” / “Lata swietlne” (2021) poljske redateljice Monike Probe: “Film se osobito ističe u području režije, a krasi ga konzistentna i jasna dramaturgija. Redateljica je sjajno prenijela zaigranost glavnoga lika, što je ujedno i tema ovogodišnjeg festivala, kao i prikaz prijateljstva s velikim P.”

Dizajn nagrade 9. STIFF-a potpisuje Ela Štefanec, vizualna umjetnica koja radi u području skulpture, objekta, ambijenta i performansa, dobitnica austrijske nagrade Red Carpet Art Award te samostalna umjetnica i članica HDLU-a Rijeka. Vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja festivala potpisuje studentica Ivana Kutni Mihić, a Gea Rajić dizajn i primjenu.

Deveto izdanje STIFF-a koje je od 24. do 27. listopada održano u riječkom Art-kinu, okupilo je brojne međunarodne goste, autore, filmske radnike i filmoljupce; prikazano je četrdeset filmova u konkurenciji unutar jedanaest programskih blokova te pet izvan konkurencije; održani su razgovori s autorima; otvorena je međunarodna izložba “all GAME no PLAY”, održane su radionice “Arcade” pod vodstvom Kristine Kekice Paunovski, Petre Čargonje i Natalije Stefanović u Galeriji SKC te su svi filmoljupci imali priliku na četiri dana zaroniti u svijet igre i mašte.

Međunarodni studentski filmski festival – STIFF pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Pobjednike ostalih kategorija provjerite na službenoj stranici STIFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.