PočetnaVijesti"Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič" najbolji dokumentarac 9. STIFF-a

“Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič” najbolji dokumentarac 9. STIFF-a

-

Posljednji dan 9. Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF-a obilježila je ceremonija dodjela nagrada koje se dodjeljuju najboljim filmovima u kategoriji dokumentarnog, igranog i animiranog filma. Između više od 700 prijavljenih i četrdeset odabranih, nagrađeni su filmovi studenata iz Rusije, Poljske, Francuske, Singapura, Njemačke, Sirije i Izraela.

Tri tročlana žirija  9. STIFF-a – za igrani, dokumentarni i animirani film proteklih su dana u Rijeci imali pune ruke posla biranjem najboljih od najboljih ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog filmskog festivala. Žiri za dokumentarni film u sastavu Jelena Androić, Jasmina Beširević i Anja Matić nagradio je film “Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič” / “My Friend Alexander Grigorievich” (2022) ruskog autora Pavela Zelenova.

Svoju odluku obrazložili su sljedećim riječima: “Nagradu za najbolji dokumentarni film dodjeljujemo Pavelu Zelenovu za film ‘Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič’. Film je odabran zbog filigranskog prikaza ruske noći i noći jednog života, svevremenosti, promišljenih kadrova, nenametljivog pristupa i topline.”

Uz nagradu, žiri je pohvalio film “Svjetlosne godine” / “Light Years” / “Lata swietlne” (2021) poljske redateljice Monike Probe: “Film se osobito ističe u području režije, a krasi ga konzistentna i jasna dramaturgija. Redateljica je sjajno prenijela zaigranost glavnoga lika, što je ujedno i tema ovogodišnjeg festivala, kao i prikaz prijateljstva s velikim P.”

Dizajn nagrade 9. STIFF-a potpisuje Ela Štefanec, vizualna umjetnica koja radi u području skulpture, objekta, ambijenta i performansa, dobitnica austrijske nagrade Red Carpet Art Award te samostalna umjetnica i članica HDLU-a Rijeka. Vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja festivala potpisuje studentica Ivana Kutni Mihić, a Gea Rajić dizajn i primjenu.

Deveto izdanje STIFF-a koje je od 24. do 27. listopada održano u riječkom Art-kinu, okupilo je brojne međunarodne goste, autore, filmske radnike i filmoljupce; prikazano je četrdeset filmova u konkurenciji unutar jedanaest programskih blokova te pet izvan konkurencije; održani su razgovori s autorima; otvorena je međunarodna izložba “all GAME no PLAY”, održane su radionice “Arcade” pod vodstvom Kristine Kekice Paunovski, Petre Čargonje i Natalije Stefanović u Galeriji SKC te su svi filmoljupci imali priliku na četiri dana zaroniti u svijet igre i mašte.

Međunarodni studentski filmski festival – STIFF pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Pobjednike ostalih kategorija provjerite na službenoj stranici STIFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.