PočetnaNajaveDeveto izdanje STIFF-a posvećeno zaboravljenoj muzi djetinjstva

Deveto izdanje STIFF-a posvećeno zaboravljenoj muzi djetinjstva

-

Deveto izdanje hrvatskog Međunarodnog studentskog filmskog festivala — STIFF-a bit će održano od 24. do 27. studenoga u Art-kinu u Rijeci u organizaciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Art-kinom, Sveučilištem u Rijeci, Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci te Omladinskim kulturnim centrom Palach.

Četrdeset filmova iz šesnaest zemalja, koje su među gotovo 700 filmova odabrale selektorice Maša Drndić, Marta Ban i Sendi Bakotić, natječu se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike. O najboljima u kategoriji igrani film odlučuje žiri u sastavu: Nadia Cvitanović, Tomasz Śliwiński i Nina Damjanović; o najboljima u kategoriji dokumentarnog filma: Jelena Androić, Jasmina Beširević i Anja Matić; te u kategoriji animiranog filma: Martina Meštrović, Natko Stipaničev i Laura Čulek. Uz natjecateljski program prikazivat će se i pet filmova izvan konkurencije nastalih u sklopu edukacije Nova škola dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Ovogodišnje izdanje Festivala bit će otvoreno u četvrtak, 24. listopada u 19 sati u riječkom Art-kinu, programom “Poluvrijeme” / “Half-time”. Festival je ove godini posvećen temi “Igre”, a o svemu je više rekla umjetnička direktorica STIFF-a Maša Drndić na jučerašnjoj najavnoj press-konferenciji u riječkom Art-kinu:

“Protekle tri godine temeljito su potresle, tektonski izmijenile našu stvarnost. Način interakcije, mogućnost i ideju bliskosti, ekonomske i političke turbulencije koje ubrzano brišu i pišu nove granice, modeliraju naše postojanje od bazičnog komfora do surovog opstanka. U želji da se filmom i umjetnošću borimo protiv destruktivnih, paralizirajućih  osjećaja ove distopijske stvarnosti, u želji da svijet analiziramo kroz maštu i mogućnosti, odlučili smo deveto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) posvetiti zaboravljenoj muzi djetinjstva– IGRI.”

STIFF ove godine gradi više od četrdeset volontera i volonterki, studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci koji su uključeni u produkciju događanja kao članovi i članice žirija, dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači te moderatori razgovora.

Bogat popratni program

Uz glavni, filmski program, festival ima bogati popratni program: multidisciplinarnu međunarodnu izložbu “all GAME no PLAY”, kustosice Elene Apostolovski:

“Izložbeni program ‘all GAME no PLAY’ razigrava svijet oko nas, prisvajajući poznate obrasce i izvrćući ih, dovodeći svakodnevne navike do apsurda. Okupljene međunarodne umjetnice i umjetnici predstavljaju raznolike poglede na to što znači biti čovjek u umjetnom okruženju i predlažu nam kako graditi zajednice surađujući, a ne natječući se, dok igramo igru ​​(su)postojanja.”

Izložbu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Stroom Den Haag, nizozemski centar za vizualne umjetnosti. Na izložbi izlažu međunarodne umjetnice iz Španjolske, SAD-a, Italije, Kine, Nizozemske i Hrvatske.

Radionički program pod nazivom “Igraonica” / “Arcade” koji ima za cilj sudionike zaraziti čudesnim vještinama iz područja izvedbenih, vizualnih umjetnosti i književnosti: plesnom improvizacijom, snimanjem i digitalnom obradom te tehnikom blackout poezije pod vodstvom Kristine Kekice Paunovski, Josipe Baljak, Petre Čargonje i Natalije Stefanović. Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu.

Diskurzivni program “Doigravanje”/ “Extended play” koji se ove godine ušuškao u zabavnom i neformalnom okruženju OKC Palacha i to u formi kasno-večernjih razgovora s filmašima i autorima izložbenog programa te nakon uzbudljivih filmskih i umjetničkih sadržaja svakog dana u OKC Palahu je i festivalski party “Igranka”/ “Party”.

Ulaz na sve programe 9. STIFF-a je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije