PočetnaIntervjuiMaša Drndić: "Kroz STIFF-ov program želimo analizirati, demistificirati i kritizirati postojeće stanje"

Maša Drndić: “Kroz STIFF-ov program želimo analizirati, demistificirati i kritizirati postojeće stanje”

-

Od 24. do 27. studenoga u riječkom Art-kinu održavat će se 9. Međunarodni studentski filmski festivala — STIFF,  prva domaća međunarodna manifestacija ovakve vrste posvećena isključivo studentskom i debitantskom filmu. Na ovogodišnje festivalsko izdanje prijavilo se više od 700 filmova iz svih kuteva svijeta, a za glavni program izabrano je njih četrdeset u jedanaest programskih blokova. O najboljima u kategoriji dokumentarnog filma odlučivat će Jelena Androić, Jasmina Beširević i Anja Matić, svoj najbolji film odabrat će i publika, a kao i svake godine očekuje nas i raznolik popratni program. Više o svemu reći će nam STIFF-ova umjetnička direktorica i selektorica, Maša Drndić.

“Protekle tri godine su kako za festival tako i za naše društvo općenito bile teške i burne. Prilično su izmijenile kako gledamo na svijet – oblike interakcije, ekonomske i političke turbulencije te brojne restrikcije koje kompliciraju i multipliciraju pravila i zakone, sužavaju okvire stvaranja i izražavanja. Slučajno ili ne, neki dan sam se sjetila da je pred-pandemijska tema festivala 2019 bila ‘Strah’. Ove godine odlučili smo se na posve drugi pristup, želimo se filmom i umjetnošću suprotstaviti destruktivnim, paralizirajućim nagonima. Želimo kroz program analizirati, demistificirati i kritizirati postojeće stanje, ali kroz prizmu mašte i kreativnosti. Iz tog razloga odlučili smo deveto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala posvetiti zaboravljenoj muzi djetinjstva – ‘Igri’. Kroz filmski ali i bogati umjetnički program želimo istražiti načine ljudskog djelovanja koji nemaju uvijek temelj u svrhovitosti, no također i dvojaku prirodu igre kao slobodne i spontane aktivnosti, te aktivnosti s propisanim setom ograničenja i dozvoljenih poteza. Želja nam je reafirmirati važnost igre kao stvaralačke aktivnosti kroz koju učimo o sebi i o svijetu, pritom zadržavajući imperativ užitka i kreacije”, govori nam Maša i nastavlja:

“Naslovi programskih blokova podsjećaju na najpoznatije društvene igre odnosno na poteze i taktike koje ih čine (‘Poluvrijeme’, ‘Pantomima’, ‘Dodavanja’, ‘En Plein’, ‘Špekule’…). Stilski i sadržajno, ove godine smo tražili filmove koji se na kreativan način poigravaju narativom, formom i medijem ali su istovremeno i relevantni po pitanju tema kojima se bave. Izvan konkurencije prikazujemo i dokumentarne filmove lokalnih autora nastalih u sklopu Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv. Veseli nas što će na festivalu biti prisutno oko petnaestak autora i suradnika koji će predstaviti svoje filmove.”

Umjetničku direktoricu STIFF-a upitali smo kako su tekle pripreme za ovogodišnji festival, odnosno najveće razlike u odnosu na ostale godine.

“Možda najveći ponos ovogodišnjeg festivala je izrazito veliki broj studenata (oko četrdeset) Sveučilišta u Rijeci koji su uključeni u produkciju događanja kao dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, diskurzivnog programa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači i moderatori razgovora. Pripreme za STIFF uvijek traju dosta dugo (započinju otprilike početkom kalendarske godine) jer je to ipak dulji proces u kojem mentoriramo naše mlade suradnike te zajednički oblikujemo identitet i sadržaj. Iako je to prilično zahtjevan proces, zasigurno je upravo taj dio najuzbudljiviji dio festivala. Osim što ovakva suradnja daje šansu studentima razviti svoje potencijale, povezati se, zabaviti, naučiti nove vještine i osjetiti festival svojim, omogućava i nama, organizacijskom timu i mentorima, direktan kontakt i uvid u njihove afinitete, želje, interese i trendove. Zajednički učimo i radimo festival koji je baš za publiku. Svaka godina je izazov i svako izdanje STIFF-a se kako sadržajno tako i organizacijski razlikuje. Mi zapravo uvijek iznova gradimo i nadograđujemo festival s nekim novim divnim mladim ljudima”, kaže Maša Dnrdić.

Neizostavan dio svakog STIFF-a je raznovrstan i zanimljiv dokumentarni programski ogranak.

“Ovogodišnji dokumentarni program čini deset stilski različitih filmova u konkurenciji iz čak osam zemalja svijeta. Festival započinjemo sjajnim hibridnim dokumentarnim filmom njemačke autorice Lili Zahavi ‘Ja, ja i ja’, o studentici Lisi (aka Andi) koja pokušava završiti svoj diplomski i započeti ozbiljan život. Diplomski rad u ovom filmu postaje simbolom krize identiteta, ogledalo generacije koja odlaže odrastanje te vlastite privilegije pretvara u destruktivne prisile. Bijeg od realnosti prikazuje i nagrađivani film poljske redateljice Monike Probe ‘Svjetlosne godine’, koji pak donosi uvrnutu priču o neobičnom mladiću Vitaliju koji treba postati svećenikom ali ušuškan u svijetu filozofije, mašte i igre taj korak uspješno izbjegava. Iz Francuske stiže eksperimentalni doks ‘Tisuću i jedan pokušaj da budeš ocean’ redatelja Wang Yuyana, koji je među brojnim drugim nagradama dobio nagradu Nagradu publike na 25 FPS-u. Ovaj asocijativni kolaž mikro događaja iz zadovoljavajućih videa transično nas nosi kroz bespuća današnjeg informacijskog sustava. Iz Hrvatske, točnije iz Rijeke, stiže još jedan eksperimentalni dokumentarac, ‘Valovi’ Klare Dujmović. Autorica promatra vlastiti ljubavni odnos u subjektivnom pokretu kroz intimne ali ipak suptilne reminiscencije i asocijacije.

Na fotografiji: 9. STIFF vizual

“Kanadski dokumentarac Romane Garant Chartrand ‘Voli me’, prati tinejdžericu Latetiju koja odrasta u svijetu gdje je kontrola imidža apsolutna. Djevojka koja je prerano ostala bez roditelja u neprekidnoj je potrazi za ljubavlju kroz najrazličitije forme samo reprezentacije. Još jedan kanadski coming of age doks ‘Žrtvovati’ Davida Sancheza, kroz lik petnaestogodišnje Flavije nas vraća u pomalo tužnu realnost svijeta koji ostavljamo mladima. Kroz film pratimo obiteljsku raspravu te razmišljanja mlade aktivistice koja se zalaže se za građanski neposluh kao jedinu preostalu opciju borbe mladih za pravednije društvo. I nagrađivani švicarski dokumentarni film ‘Esther’ redateljice Ane Scheu Amigo prati aktivisticu i feministicu Ester koja pak konfrontira svoju tradicionalnu i izrazito religioznu obitelj oko teme abortusa. Taktikama preživljavanja ljudi na margini, onih koji su ostavljeni od strane bližnjih i zaboravljeni od sustava, bave se dva stilski potpuno različita filma. U poetičnom opservacijskom dokumentarcu ‘Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič’ Pavela Zelenova pratimo nevjerojatnu snagu i optimizam radišnog ali bolesnog starčića Aleksandra Giorgijeva, koji živi s mačkom i skuplja otpadni metal da bi preživio. U puno življem ritmu,  portugalsko-argentinski film ‘Kad bi ova ulica bila moja’ Julije de Toledo portretira kaotični i teški ulični život beskućnika Rio de Janeira.

“I za kraj dokumentarne konkurencije, domaći duhoviti dokumentarac s elementima horora – ‘Babajanja’. U filmu se autor Ante Zlatko Stolica vraća u prošlost pokušavajući pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak. Film je dobio posebno priznanje na Sarajevo Film Festivalu te nagradu za najbolji kratkometražni film na ovogodišnjem Makedoxu u Skopju”, završava dokumentarnu najavu umjetnička direktorica STIFF-a.

Ne treba zaboraviti ni dokumentarce koji će biti predstavljeni izvan natjecateljskog programa.

“Izvan konkurencije po prvi puta u Rijeci bit će prikazani filmovi nastalih u sklopu ovogodišnje edukacije Nova škola dokumentarnog filma udruge Filmaktiv. Iako su neki od filmova već započeli svoje turneje po festivalima i već ste pisali o njima, ipak smo lokalnu premijeru sebično čuvali za STIFF. Prikazat ćemo ‘In medias res’ Ane Klepo koji je dobio nagradu za najbolji regionalni film na ovogodišnjem LFF-u, potom film ‘Flora’ Davida Kumparea, ‘Puta toliko’ Nine Sorić i ‘Nokturno’ Silvije Bumbak. Prvo javno prikazivanje imat će nedavno završeni film ‘(p)artizan’ Jelene Androić o Brunu Butorcu, radišnom talentiranom umjetniku iz Rijeke, koji pokušava promijeniti život u grad koji ga potiho guši”, govori nam Maša, za kraj nam najavljujući i popratno-govorni program 9. STIFF-a:

“Posve neobičan prostor za igru otvaramo kroz popratni program festivala koji nas poziva da aktivno promislimo i ponovno rekreiramo svoju svakodnevicu. Multidisciplinarna izložba ‘all GAME no PLAY’ predstavlja radove šest međunarodnih umjetnica te reinterpretira poznate obrasce i poglede na svijet, dovodeći svakodnevne navike do apsurda. Radionički program pod nazivom ‘Igraonica’ / ‘Arcade’ kroz tri vrlo kreativne radionice ima za cilj sudionike zaraziti čudesnim vještinama iz područja izvedbenih i vizualnih umjetnosti te književnosti: plesnom improvizacijom, snimanjem i digitalnom obradom slike za posebno dizajnirane aplikacije te tehnikom blackout poezije. Diskurzivni program festivala ‘Doigravanje’ ove godine se ušuškao u zabavnom i neformalnom okruženju OKC Palacha, i to u formi kasnovečernjih razgovora s filmašima i autorima izložbenog programa. Osim diskurzivnog programa uživo, napravili smo i video-intervjue s par autora iz konkurencije te će oni biti dostupni za gledanje na našim društvenim mrežama. A nakon uzbudljivih filmskih i umjetničkih sadržaja svakog dana u OKC Palahu je i festivalski party ‘Igranka’.”

Deveto izdanje STIFF-a održavat će se od 24. do 27. studenoga u riječkom Art-kinu, a ulaz na sve program je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.