PočetnaNajaveDani srpske kulture u Dokukinu KIC

Dani srpske kulture u Dokukinu KIC

|

U suradnji s Restartovom Školom dokumentarnog filma, zagrebačko Dokukino KIC danas (utorak, 15.11. u 20 sati) ugošćuje svestranu umjetnicu i predavačicu Anu Hušman, koja će uz izbor kratkih filmova približiti svoj radni i kreativni proces. Na programu su četiri filma koji ulaze u prostor dnevne sobe i postepeno grade narative o događajima koji su se u njemu odvili (ili nisu).

U petak 18. studenog bit će prikazana i vizualno-glazbena epopeju “Ennio” (Giuseppe Tornatore, 2021.) o neponovljivom maestru Morriconeu, skladatelju mnogih nezaboravnih filmski skladbi, među kojima je i ona za “Dobar, loš, zao”.

Ovog vikenda Dokukino ugošćuje “Dane srpske kulture” uz program posvećen novom srpskom dokumentarnom filmu čiji autori elaboriraju politiku kao filmsko mišljenje te pokazuju kako filmski prikazati i snimiti proces osvješćivanja. U sklopu programa koji je kurirala voditeljica kina Dina Pokrajac, prikazat će se četiri recentna, vrlo posebna i različita filma uz gostovanje beogradskog kolektiva Škart.

U subotu 19. studenog u 19 sati na programu je dugometražni prvijenac Marka Grbe Singha, “Rampart” (2021), snimljen na periferiji Beograda, u napuštenom stanu punom noćnih mora i uspomena iz djetinjstva konstruiranima oko kućnih videovrpca iz vremena NATO-ovog bombardiranja Srbije 1999. godine. Film je imao svjetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Locarnu te je osvojio nagradu za najbolji balkanski prvijenac na Dokufestu u Prizrenu.

U 20 sati slijedi dokumentarno-eksperimentalna “Duga resa” (2021) beogradskog kolektiva Škart o resama i ljudima, ispreplitanju, zaplitanju i rasplitanju; od tepihovih resa preko Duge Rese do Arsena Dedića. Pratimo domaćicu Micu i njezine navlake i oblikovane rese u životnim avanturama zajednice individualaca. Premijeri filma prisustvovat će redatelj i snimatelj Dragan Protić Prota te producent i montažer Vladimir Šojat, a kroz razgovor otkrit ćemo kako se Škart podjednako dobro snalazi u aktivističkom, umjetničkom i dizajnerskom području, koristeći različite jezike kako bi nas uvjerili da možemo postojati kao građani.

U nedjelju 20. studenog u 18 sati na rasporedu su “Pejzaži otpora” (2021) Marte Popivode, filmsko putovanje kroz sjećanja antifašistikinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Auschwitzu. Slušajući Sonjinu priču, putujemo kroz predjele njenog revolucionarnog života onako kako oni danas postoje. Uz Sonjinu unuku i koautoricu filma Anu Vujanović, pratimo Sonju u njezinim razmišljanjima o vremenu, generacijama i otporu. Film je imao svjetsku premijeru u Rotterdamu nakon čega je odnio niz nagrada, uključujući Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film i Grand Prix na Beldocsu.

Nakon toga slijedi reminiscentni dokumentarac “Korijeni” / “Koreni” (2021) Tee Lukač koja je kao dijete tijekom Oluje izbjegla iz Dvora na Uni, a ovim minimalistički koncipiranim ali emotivnim filmom vraća se svojim korijenima i svom gradu. Film je sastavljen od niza vinjeta u kojima se različiti putnici voze cestom na rubu prostrane šume i dijele s nama priče o stršljenovim gnijezdima, peticijama protiv nuklearnog otpada, samoći, karnevalskim poslasticama, folklornim običajima, posjetima groblju i putevima kući. “Korijeni” su na Beldocsu odvojili nagradu za najbolju fotografiju.

“Dani srpske kulture” održavaju se od 7.11. do 10.12. na nizu gradskih lokacija u organizaciji SKD Prosvjeta. Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.