PočetnaNajaveVatra, glazba i moda u Dokukinu KIC

Vatra, glazba i moda u Dokukinu KIC

|

Zagrebačko Dokukino KIC svoj će kino-tjedan otvoriti posebnom projekcijom filma koji je premijeru imao na ovogodišnjem Sundanceu, na kojem je osvojio nagradu za montažu, a čiju su distribuciju preuzeli National Geographic i Neon. Radi se o “Ljubavnoj vatri” / “Fire of Love” (2022) nagrađivane redateljice Sare Dose, koji donosi priču o ljubavi i karijeri francuskih istraživača Katije i Mauricea Kraffta koji su živote posvetili izučavanju vulkana, predvodeći pionirska istraživanja 1970-ih i 1980-ih koja su pomogla spasiti živote, ali i u konačnici okončati njihove.

Uz naraciju poznate američke redateljice i glumice Mirande July, lirski arhivski kolaž probire materijale iz stotine sati rijetkih snimaka i fotografija koje je bračni par snimio, uz naglašen humor, privrženost i neutaživu žeđ za znanjem. Film je na rasporedu sutra (četvrtak, 10.11.) u 19 sati.

Vizualni hommage velikom maestru filmske glazbe, koji je osvojio dva Oscara i skladao više od petsto nezaboravnih filmskih kompozicija, “Ennio” (2021) bit će prikazan u petak, 11. studenog u 19 sati. Ennija Morriconea upoznajemo kroz njegov dugi intervju s redateljem Giuseppeom Tornatoreom, svjedočanstva umjetnika i drugih redatelja poput Bernarda Bertoluccija, Darija Argenta, Olivera Stonea te Brucea Springsteena, kao i pregršt glazbenih i arhivskih materijala. Pruža se uvid u manje poznatu stranu skladatelja, pogled iza kulisa glazbenog inovatora najbolje poznatog po temi za “Dobar, loš, zao”.

Subota je rezervirana za “The Next Black” (2014), švedski dokumentarac u režiji Davida Dworskog i Victora Köhlera o budućnosti odjeće i nastojanja pojedinaca i kolektiva da učine odjevnu industriju održivom. Pitanja masovne potrošnje odjeće, novih tehnologija i inovativnih pristupa proizvodnji organskih materijala komentirat će dizajneri, tehnološki inovatori i razni poduzetnici iz industrije. U hrvatskom kontekstu u Dokukinu KIC isto će se prokomentirati kroz razgovor s domaćim dizajnerima i dizajnericama, Hrvojem Boljarom (MIRET eko tenisice), Helen Kelen, Marijom Kulušić i Natašom Mihaljčišin. Razgovor će moderirati Katarina Nina Simončič, profesorica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće.

U nedjelju u suradnji s PorečDoxom na veliko platno Dokukina KIC dolazi dokumentarac “Tisuću vatri” / “A Thousand Fires” (2021), koji prati muža i ženu u njihovom mukotrpnom radu na nereguliranom naftnom polju i nastojanjima da uz skromnu proizvodnju barela izađu iz začaranog kruga siromaštva. Redatelj Saeed Taji Farouky promatra ljudski aspekt industrije nafte, gdje osoba poseže u tlo i dodiruje ostatke milijuna godina organskog raspadanja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.