PočetnaNajaveVatra, glazba i moda u Dokukinu KIC

Vatra, glazba i moda u Dokukinu KIC

-

Zagrebačko Dokukino KIC svoj će kino-tjedan otvoriti posebnom projekcijom filma koji je premijeru imao na ovogodišnjem Sundanceu, na kojem je osvojio nagradu za montažu, a čiju su distribuciju preuzeli National Geographic i Neon. Radi se o “Ljubavnoj vatri” / “Fire of Love” (2022) nagrađivane redateljice Sare Dose, koji donosi priču o ljubavi i karijeri francuskih istraživača Katije i Mauricea Kraffta koji su živote posvetili izučavanju vulkana, predvodeći pionirska istraživanja 1970-ih i 1980-ih koja su pomogla spasiti živote, ali i u konačnici okončati njihove.

Uz naraciju poznate američke redateljice i glumice Mirande July, lirski arhivski kolaž probire materijale iz stotine sati rijetkih snimaka i fotografija koje je bračni par snimio, uz naglašen humor, privrženost i neutaživu žeđ za znanjem. Film je na rasporedu sutra (četvrtak, 10.11.) u 19 sati.

Vizualni hommage velikom maestru filmske glazbe, koji je osvojio dva Oscara i skladao više od petsto nezaboravnih filmskih kompozicija, “Ennio” (2021) bit će prikazan u petak, 11. studenog u 19 sati. Ennija Morriconea upoznajemo kroz njegov dugi intervju s redateljem Giuseppeom Tornatoreom, svjedočanstva umjetnika i drugih redatelja poput Bernarda Bertoluccija, Darija Argenta, Olivera Stonea te Brucea Springsteena, kao i pregršt glazbenih i arhivskih materijala. Pruža se uvid u manje poznatu stranu skladatelja, pogled iza kulisa glazbenog inovatora najbolje poznatog po temi za “Dobar, loš, zao”.

Subota je rezervirana za “The Next Black” (2014), švedski dokumentarac u režiji Davida Dworskog i Victora Köhlera o budućnosti odjeće i nastojanja pojedinaca i kolektiva da učine odjevnu industriju održivom. Pitanja masovne potrošnje odjeće, novih tehnologija i inovativnih pristupa proizvodnji organskih materijala komentirat će dizajneri, tehnološki inovatori i razni poduzetnici iz industrije. U hrvatskom kontekstu u Dokukinu KIC isto će se prokomentirati kroz razgovor s domaćim dizajnerima i dizajnericama, Hrvojem Boljarom (MIRET eko tenisice), Helen Kelen, Marijom Kulušić i Natašom Mihaljčišin. Razgovor će moderirati Katarina Nina Simončič, profesorica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće.

U nedjelju u suradnji s PorečDoxom na veliko platno Dokukina KIC dolazi dokumentarac “Tisuću vatri” / “A Thousand Fires” (2021), koji prati muža i ženu u njihovom mukotrpnom radu na nereguliranom naftnom polju i nastojanjima da uz skromnu proizvodnju barela izađu iz začaranog kruga siromaštva. Redatelj Saeed Taji Farouky promatra ljudski aspekt industrije nafte, gdje osoba poseže u tlo i dodiruje ostatke milijuna godina organskog raspadanja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije