PočetnaNajave"Grizzly Man" Wernera Herzoga u Dokukinu KIC

“Grizzly Man” Wernera Herzoga u Dokukinu KIC

-

Odnos čovjeka prema prirodi oduvijek je bio ambivalentan, s jedne strane bazirajući se na potrebi za pokoravanjem, podređenju i manipulaciji resursa potrebama pojedinca, a s druge strane težeći harmoniji. Novo izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u zagrebačko Dokukino KIC donosi film doajena dokumentarne forme Wernera Herzoga o čovjeku koji je čitav život prirodi gledao u oči – i očnjake.

Naslovni “Grizzly Man” (2005) je Timothy Treadwell, filmaš i aktivist za zaštitu okoliša i medvjeda, koji je trinaest ljeta proveo u društvu smeđih medvjeda u Nacionalnom parku Katmai na Aljasci. Godine suživota s divljim životinjama bile su popraćene nizom sukoba s lokalnim udrugama, upravom parka, ali i velikom medijskom pozornosti. Iste su ga u konačnici koštale života. U listopadu 2003. Treadwella i njegovu djevojku Amie Huguenard ubio je i gotovo potpuno pojeo nepoznati medvjed.

Herzog kombinira scene iz 100 sati arhivskog materijala, Treadwellovih snimki interakcija s opakim bićima te intervjue s ljudima koji su ga poznavali, od obitelji i prijatelja do stručnjaka za medvjede i prirodu, istovremeno svojim specifičnim, teutonskim glasom iznoseći vlastitu interpretaciju života i smrti ekscentričnog samotnjaka, tako prepoznatljivo herzogovskog.

Film se prikazuje u sklopu ciklusa “Arhivski dokumentarci i politike sjećanja”, a na programu je u četvrtak 24. studenog u 20 sati. Uvod će dati filmolog Silvestar Mileta.

U nedjelju 27. studenog na rasporedu je i dokumentarac “Ennio” (Giuseppe Tornatore, 2021.) o legendi glazbe za film, neponovljivom Enniju Morriconeu, koji je u povijest ušao zahvaljujući svojem radu na filmovima Sergija Leonea, Giuseppea Tornatorea, Darija Argenta, posebice sa soundtrackom za film “Dobar, loš, zao”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije