PočetnaNajave"Grizzly Man" Wernera Herzoga u Dokukinu KIC

“Grizzly Man” Wernera Herzoga u Dokukinu KIC

|

Odnos čovjeka prema prirodi oduvijek je bio ambivalentan, s jedne strane bazirajući se na potrebi za pokoravanjem, podređenju i manipulaciji resursa potrebama pojedinca, a s druge strane težeći harmoniji. Novo izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u zagrebačko Dokukino KIC donosi film doajena dokumentarne forme Wernera Herzoga o čovjeku koji je čitav život prirodi gledao u oči – i očnjake.

Naslovni “Grizzly Man” (2005) je Timothy Treadwell, filmaš i aktivist za zaštitu okoliša i medvjeda, koji je trinaest ljeta proveo u društvu smeđih medvjeda u Nacionalnom parku Katmai na Aljasci. Godine suživota s divljim životinjama bile su popraćene nizom sukoba s lokalnim udrugama, upravom parka, ali i velikom medijskom pozornosti. Iste su ga u konačnici koštale života. U listopadu 2003. Treadwella i njegovu djevojku Amie Huguenard ubio je i gotovo potpuno pojeo nepoznati medvjed.

Herzog kombinira scene iz 100 sati arhivskog materijala, Treadwellovih snimki interakcija s opakim bićima te intervjue s ljudima koji su ga poznavali, od obitelji i prijatelja do stručnjaka za medvjede i prirodu, istovremeno svojim specifičnim, teutonskim glasom iznoseći vlastitu interpretaciju života i smrti ekscentričnog samotnjaka, tako prepoznatljivo herzogovskog.

Film se prikazuje u sklopu ciklusa “Arhivski dokumentarci i politike sjećanja”, a na programu je u četvrtak 24. studenog u 20 sati. Uvod će dati filmolog Silvestar Mileta.

U nedjelju 27. studenog na rasporedu je i dokumentarac “Ennio” (Giuseppe Tornatore, 2021.) o legendi glazbe za film, neponovljivom Enniju Morriconeu, koji je u povijest ušao zahvaljujući svojem radu na filmovima Sergija Leonea, Giuseppea Tornatorea, Darija Argenta, posebice sa soundtrackom za film “Dobar, loš, zao”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.