PočetnaVijestiDvadeset filmskih naslova u programu 23. Mediteran Film Festivala

Dvadeset filmskih naslova u programu 23. Mediteran Film Festivala

-

U natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, koji će biti održan od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu, natjecat će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca. Na ovogodišnji festival prijavilo se oko 260 filmskih uradaka, od kojih će neki svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim filmskim festivalima.

“Ovogodišnji filmovi obiluju prvenstveno raznovrsnošću lokacija s nekoliko kontinenata. Mediteranski su se filmaši rastrčali po svijetu u potrazi za pričama koje razbijaju ustajale predodžbe o usporenom i predvidljivom načinu preživljavanja”, ističe festivalski selektor Zdravko Mustać i dodaje kako većinu prijavljenih filmova odlikuje snažna i temeljna udubljenost u problematiku razdora svakodnevice.

Birajući filmove za konkurenciju i ovaj put, Mustać je vodio računa da festivalske termine ne zauzmu projekti, kako navodi, s “olakim načinom tretiranja prevažnih tema i iznošenja prevažnih istina”.

“Samo čiste slike, čiste subjektivne poglede, samo istina kroz autorsku vizuru što probija sve okove poželjne percepcije”, govori.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugometražni dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala i “Best Short” za najbolji kratki film. Treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika festivala.

Cjelokupni program provjerite na službenoj stranici MFF-a.

U natjecateljskom programu dugometražnog dokumentarnog filma, širokobriješka publika moći će vidjeti dva hrvatska dokumentarca: “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel / GEO Television; 2021.) Srđana Keče te “Mlungu – Bijeli kralj” (Greta Creative Network, 2022.) Davida Lušičića. Kratkometražni dio konkurencije bit će bogatiji i za jedno hrvatsko dokumentarno ostvarenje, film “Babajanja” (Restart, 2022.) Ante Zlatka Stolice. Od filmova o kojima smo pisali na našoj stranici, u dugometražnom programu prisutan je zapaženi film “Kako spasiti mrtvog prijatelja” / “How to Save a Dead Friend” (2022) ruske redateljice Marusje Siroječovskaje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.