PočetnaVijestiDvadeset filmskih naslova u programu 23. Mediteran Film Festivala

Dvadeset filmskih naslova u programu 23. Mediteran Film Festivala

-

U natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, koji će biti održan od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu, natjecat će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca. Na ovogodišnji festival prijavilo se oko 260 filmskih uradaka, od kojih će neki svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim filmskim festivalima.

“Ovogodišnji filmovi obiluju prvenstveno raznovrsnošću lokacija s nekoliko kontinenata. Mediteranski su se filmaši rastrčali po svijetu u potrazi za pričama koje razbijaju ustajale predodžbe o usporenom i predvidljivom načinu preživljavanja”, ističe festivalski selektor Zdravko Mustać i dodaje kako većinu prijavljenih filmova odlikuje snažna i temeljna udubljenost u problematiku razdora svakodnevice.

Birajući filmove za konkurenciju i ovaj put, Mustać je vodio računa da festivalske termine ne zauzmu projekti, kako navodi, s “olakim načinom tretiranja prevažnih tema i iznošenja prevažnih istina”.

“Samo čiste slike, čiste subjektivne poglede, samo istina kroz autorsku vizuru što probija sve okove poželjne percepcije”, govori.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugometražni dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala i “Best Short” za najbolji kratki film. Treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika festivala.

Cjelokupni program provjerite na službenoj stranici MFF-a.

U natjecateljskom programu dugometražnog dokumentarnog filma, širokobriješka publika moći će vidjeti dva hrvatska dokumentarca: “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel / GEO Television; 2021.) Srđana Keče te “Mlungu – Bijeli kralj” (Greta Creative Network, 2022.) Davida Lušičića. Kratkometražni dio konkurencije bit će bogatiji i za jedno hrvatsko dokumentarno ostvarenje, film “Babajanja” (Restart, 2022.) Ante Zlatka Stolice. Od filmova o kojima smo pisali na našoj stranici, u dugometražnom programu prisutan je zapaženi film “Kako spasiti mrtvog prijatelja” / “How to Save a Dead Friend” (2022) ruske redateljice Marusje Siroječovskaje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije