PočetnaNajave"DOKUart pod zvijezdama" uz dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine

“DOKUart pod zvijezdama” uz dokumentarac “Čekaj me” Damira Markovine

-

Organizatori DOKUarta, bjelovarskog festivala dokumentarnog filma, tradicionalno organiziraju uvertiru u ovu spomenutu filmsku manifestaciju – program “DOKUart pod zvijezdama”. Kao i prethodnih godina, isti se održava na izletištu Vrata Bilogore u Maglenči, a projekcija filma “Čekaj me” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Osoba D; 2021.) Damira Markovine bit će u petak, 2. rujna s početkom u 20 sati. Prije same projekcije, selektorica festivala Rada Šešić predstavit će i program 17. izdanja festivala dokumentarnog filma DOKUart, koji je na rasporedu od 1. do 7. listopada u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Ove godine u već poznatom ambijentu izletišta Vrata Bilogore prikazuje se film “Čekaj me” hrvatskog glumca, odnedavno i autora dokumentarnih filmova Damira Markovine. Film prati dinamiku odnosa i mijenjanja obiteljskog autoriteta u obitelji koja iz osjećaja dužnosti svom najstarijem pripadniku želi omogućiti dostojanstven kraj života, čak i kada on to ne želi. Zbog tog osjećaja da moraju napraviti “ono što je red”, protagonisti filma putuju s kraja na kraj nekadašnje zajedničke države, žrtvujući vrijeme vlastitog života, zdravlje, konstantno izloženi emotivnom konfliktu i nerazumijevanju vlastitog potomstva, partnera ili bliskih srodnika.

Damir Markovina nastupa kao glumac u mnogim hrvatskim filmovima i serijama, a član je ansambla Drame HNK Zagreb. Trenutno pohađa studij filmske režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a do sada je snimio četiri kratka i srednjemetražna dokumentarna filma. Film “Čekaj me” prikazan je na ZagrebDoxu, Sarajevo Film Festivalu i na Danima hrvatskog filma te je dobitnik nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji kratki / srednjemetražni dokumentarni film u 2021. godini.

Kao i svih prethodnih godina, ovaj je program besplatan za posjetitelje, a više informacija o filmu, uskoro i o samom festivalu, moći ćete pronaći na web i Facebook stranici Udruge DOKUart.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.