PočetnaNajaveArt kino: "Filmski boršč – ukrajinski film u Kino mreži"

Art kino: “Filmski boršč – ukrajinski film u Kino mreži”

|

U nezavisna kina diljem Hrvatske, pa tako i u riječko Art-kino, u srpnju stiže program “Filmski boršč – ukrajinski film u Kino mreži” koji zajednički realiziraju Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, u suradnji s Nacionalnim centrom Oleksandr Dovženko, u znak podrške ukrajinskim autorima, filmskim djelatnicima i svim stanovnicima ratom pogođene zemlje.

Od 8. do 17. srpnja na velikom platnu Art-kina riječka će publika moći pogledati tri ukrajinska klasika (“Sjene zaboravljenih predaka”, “Čovjek s filmskom kamerom” i “Operacija Miraz”) te tri suvremena naslova prikazana u selekcijama svjetski relevantnih festivala (“Zemlja je plava poput naranče”, “Pleme” i “Stop Zemlja”).

Radi se o remek-djelima ukrajinske kinematografije, izvrsnim polazišnim točkama za upoznavanje s ukrajinskom filmskom kulturom, ističu selektori programa.

Program 8. srpnja u 20 sati otvara “Čovjek s filmskom kamerom” / “Man with a Movie Camera” / “Čelovek s kinoapparatom” (1929) Dzige Vertova, najsvjetliji primjer i manifest avangardnog filma 1920-ih godina. U filmu snimanom u Kijevu, Odesi, Harkovu i Moskvi, Vertov je implementirao eksperimente koje je prikupljao dugi niz godina, kao i najnovija teorijska dostignuća u snimanju i montaži, čime se “Čovjek s filmskom kamerom” pretvorio u metodološki vodič za filmsko stvaralaštvo budućih generacija redatelja.

Od dokumentaraca će se moći pogledati i “Zemlja je plava poput naranče” / “The Earth is Blue as an Orange” (2020) Irine Cilik, koji je na programu 16. srpnja u 19.30 sati. Film je 2021. godine proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarcem, a među mnoštvom svjetskih nagrada je i ona hrvatska na ZagrebDoxu (Movies That Matter). Protagonisti filma su majka i njena djeca koji žive na području ratnoga Donbasa i pokušavaju zadržati privid normalnog života.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.