PočetnaNajaveArt kino: "Filmski boršč – ukrajinski film u Kino mreži"

Art kino: “Filmski boršč – ukrajinski film u Kino mreži”

-

U nezavisna kina diljem Hrvatske, pa tako i u riječko Art-kino, u srpnju stiže program “Filmski boršč – ukrajinski film u Kino mreži” koji zajednički realiziraju Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, u suradnji s Nacionalnim centrom Oleksandr Dovženko, u znak podrške ukrajinskim autorima, filmskim djelatnicima i svim stanovnicima ratom pogođene zemlje.

Od 8. do 17. srpnja na velikom platnu Art-kina riječka će publika moći pogledati tri ukrajinska klasika (“Sjene zaboravljenih predaka”, “Čovjek s filmskom kamerom” i “Operacija Miraz”) te tri suvremena naslova prikazana u selekcijama svjetski relevantnih festivala (“Zemlja je plava poput naranče”, “Pleme” i “Stop Zemlja”).

Radi se o remek-djelima ukrajinske kinematografije, izvrsnim polazišnim točkama za upoznavanje s ukrajinskom filmskom kulturom, ističu selektori programa.

Program 8. srpnja u 20 sati otvara “Čovjek s filmskom kamerom” / “Man with a Movie Camera” / “Čelovek s kinoapparatom” (1929) Dzige Vertova, najsvjetliji primjer i manifest avangardnog filma 1920-ih godina. U filmu snimanom u Kijevu, Odesi, Harkovu i Moskvi, Vertov je implementirao eksperimente koje je prikupljao dugi niz godina, kao i najnovija teorijska dostignuća u snimanju i montaži, čime se “Čovjek s filmskom kamerom” pretvorio u metodološki vodič za filmsko stvaralaštvo budućih generacija redatelja.

Od dokumentaraca će se moći pogledati i “Zemlja je plava poput naranče” / “The Earth is Blue as an Orange” (2020) Irine Cilik, koji je na programu 16. srpnja u 19.30 sati. Film je 2021. godine proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarcem, a među mnoštvom svjetskih nagrada je i ona hrvatska na ZagrebDoxu (Movies That Matter). Protagonisti filma su majka i njena djeca koji žive na području ratnoga Donbasa i pokušavaju zadržati privid normalnog života.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije