PočetnaNajave"Hall of Fame": "Paris Is Burning"

“Hall of Fame”: “Paris Is Burning”

-

Povodom Mjeseca ponosa i obljetnice Stonewallske pobune, u sklopu programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, u zagrebačkom Dokukinu KIC sutra (srijeda, 29.6. u 20 sati) će se prikazati kultni performativni dokumentarac o drag supkulturi i balovima u Harlemu 1980-ih. “Paris Is Burning” (1990) američke redateljice Jennie Livingston pokazuje kako su afroamerički, latinoamerički, gej i trans Njujorčani i Njujorčanke koji_e su se svakodnevno suočavali s rasizmom, siromaštvom, nasiljem, homofobijom i AIDS-om, uspjeli_e preživjeti i stvoriti vlastiti svijet ispunjen radošću i kreativnošću.

Vibrantna vremenska kapsula u New York 80-ih slavi drag supkulturu – u spomenutom dokumentarcu afroamerički i hispanoamerički gejevi, drag kraljice i transrodne žene međusobno se natječu u istovremeno iznimno ozbiljnim i zabavnim natjecanjima koja uključuju modne revije i plesne bitke. Mnogi natjecatelji i natjecateljice predstavljaju određene suparničke kuće (Pendavis, Extravaganza, LaBeija) koje služe kao surogatne obitelji i grupe socijalne podrške za većinom mlađahne pripadnike_ice zajednice koji_e su odbačeni_e od svojih bioloških obitelji i izopćeni_e iz srednjostrujaškog društva.

Film je komponiran od živopisnih sekvenci balova (koji su izvorno utjecali na hit šou “RuPaul’s Drag Race”) i iskrenih intervjua s ključnim akterima i aktericama scene koji_e s redateljicom razgovaraju o kompleksnim sjecištima klase i rase, rasizmu, bogatstvu, spolnoj orijentaciji i standardima ljepote. Film koji otkriva pravo porijeklo plesa voguing (koji je kraljica popa Madonna praktički prezentirala kao svoj izum) osvojio je Veliku nagradu žirija u Sundanceu, proslavio koreografa Willieja Ninju, te je kasnije zahvaljujući distributeru Miramaxu postigao značajan komercijalni uspjeh.

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar, redatelj i aktivist Viktor Zahtila.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije