PočetnaNajave"Hall of Fame": "Paris Is Burning"

“Hall of Fame”: “Paris Is Burning”

|

Povodom Mjeseca ponosa i obljetnice Stonewallske pobune, u sklopu programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, u zagrebačkom Dokukinu KIC sutra (srijeda, 29.6. u 20 sati) će se prikazati kultni performativni dokumentarac o drag supkulturi i balovima u Harlemu 1980-ih. “Paris Is Burning” (1990) američke redateljice Jennie Livingston pokazuje kako su afroamerički, latinoamerički, gej i trans Njujorčani i Njujorčanke koji_e su se svakodnevno suočavali s rasizmom, siromaštvom, nasiljem, homofobijom i AIDS-om, uspjeli_e preživjeti i stvoriti vlastiti svijet ispunjen radošću i kreativnošću.

Vibrantna vremenska kapsula u New York 80-ih slavi drag supkulturu – u spomenutom dokumentarcu afroamerički i hispanoamerički gejevi, drag kraljice i transrodne žene međusobno se natječu u istovremeno iznimno ozbiljnim i zabavnim natjecanjima koja uključuju modne revije i plesne bitke. Mnogi natjecatelji i natjecateljice predstavljaju određene suparničke kuće (Pendavis, Extravaganza, LaBeija) koje služe kao surogatne obitelji i grupe socijalne podrške za većinom mlađahne pripadnike_ice zajednice koji_e su odbačeni_e od svojih bioloških obitelji i izopćeni_e iz srednjostrujaškog društva.

Film je komponiran od živopisnih sekvenci balova (koji su izvorno utjecali na hit šou “RuPaul’s Drag Race”) i iskrenih intervjua s ključnim akterima i aktericama scene koji_e s redateljicom razgovaraju o kompleksnim sjecištima klase i rase, rasizmu, bogatstvu, spolnoj orijentaciji i standardima ljepote. Film koji otkriva pravo porijeklo plesa voguing (koji je kraljica popa Madonna praktički prezentirala kao svoj izum) osvojio je Veliku nagradu žirija u Sundanceu, proslavio koreografa Willieja Ninju, te je kasnije zahvaljujući distributeru Miramaxu postigao značajan komercijalni uspjeh.

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar, redatelj i aktivist Viktor Zahtila.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.