PočetnaNajaveDokukino KIC: Program povodom stote godišnjice rođenja Piera Paola Pasolinija

Dokukino KIC: Program povodom stote godišnjice rođenja Piera Paola Pasolinija

-

Ove godine obilježava se stota obljetnica rođenja velikog talijanskog redatelja, scenarista i književnika Piera Paola Pasolinija. Iako je relativno kasno počeo režirati, u svojoj 39. godini života, sve do preuranjene smrti 1975., njegovi kontroverzni filmovi imali su velik odjek u Italiji i široj filmskoj sceni zahvaljujući svom bezrezervnom pristupu koji se nije libio ozbiljne kritike (i groteske).

Dokumentarni program u čast filmskog velikana u zagrebačkom Dokukinu KIC u Preradovićevoj 5, počinje projekcijom filma kojim se Pasolini 1964. okrenuo temi seksualnosti svojih sunarodnjaka, “Ljubavni susreti” / “Love Meetings” / “Comizi d’amore”. U stilu cinema vérité i uz pomoć prvog talijanskog psihoanalitičara Cesarea Musattija i književnika Alberta Moravije, razlaže seksualnost i tabue Talijana s modernog i zbunjenog sjevera te onih s kontroverznog juga. Film se prikazuje u petak 13. svibnja u 19 sati, a uvodnu riječ održat će filmolog Tomislav Šakić.

U subotu 14. svibnja i nedjelju 15. svibnja na rasporedu je suvremena interpretacija “Ljubavnih susreta” koju potpisuje autorski trojac Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher, “Futura” (2021). No njihov je fokus na tinejdžerima i njihovim vizijama budućnosti kroz prizmu pandemije. Formira se tjeskobna slika; mladi Talijani lišeni su veza s prošlosti, iscrpljeni sadašnjošću i odsječeni od budućnosti, i sve je veća potreba da se izbore za sebe.

Nakon “Future” slijedi trodijelna serija cijenjenih dokumentarista Cecilije Mangini i Lina Del Fra nastalih dvadeset godina nakon Pasolinijevih “Ljubavnih susreta”. Njihovi “Ljubavni susreti ’80” / “Love Meetings ’80” / “Comizi d’amore ’80” ponovno ulaze u pitanje što Talijani misle o seksu i spolnosti. Rekreirajući Pasolinijevo putovanje uzduž Apeninskog poluotoka, stvaraju kompleksan portret društva negdje između tradicije i napretka. Svaka epizoda fokusirana je na jedan aspekt problema. Seriju Dokukino KIC donosi u suradnji s festivalom Doclisboa. Ulaz na projekcije serije je besplatan, a titlovi su na engleskom jeziku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije