PočetnaNajave"Mutzenbacher": Osvajač sekcije Encounters ovogodišnjeg Berlinalea na 15. Subversive Film Festivalu

“Mutzenbacher”: Osvajač sekcije Encounters ovogodišnjeg Berlinalea na 15. Subversive Film Festivalu

-

Od 15. do 28. svibnja u Zagrebu će se održati 15. Subversive Festival, u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru, SPD Privredniku te online. Kao i inače, očekuje nas još jedno festivalsko izdanje s bogatim filmskim i diskurzivnim programom, diskusijama, panelima i predavanjima uz gostovanja (uživo i online) brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, a sve uz ovogodišnju festivalsku temu – Mikrofizike protu-moći.

Festivalska tema sažeta u spomenutoj sintagmi sintagmi podsjeća kako je u doba obilježeno pojmom kriza nužna sposobnost analize specifičnih kodova moći kao što je nužna i sumnja u sve poretke u kojima se znanje pretvara u moć i obrnuto. Protu-moć je sposobnost za analizu krize nejednakosti, krize okoliša i krize liberalne demokracije. Uspon nacionalističkih i autoritarnih režima zahtijeva etiku novih subjekata protu-moći i mikrofiziku mjesta s kojeg se odazivamo pozivu na društveni angažman formiran oko ideje slobodnog zajedničkog života organiziranog na načelima solidarnosti.

Najnovije izdanje Subversive Film Festivala održat će se od 15. do 22. svibnja i donosi četrdeset recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je najdražem suradniku festivala, filmskom kritičaru i selektoru Draganu Rubeši (1956. – 2022.) koji nas je početkom ove godine prerano napustio. Filmovi iz igrane i dokumentarne konkurencije natjecat će se za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u sastavu Tina Leisch (filmska redateljica, novinarka i politička aktivistkinja / Austrija), Sonja Leboš (kulturna antropologinja / Hrvatska) i Marko Stojiljković (filmski kritičar, Srbija / Slovenija).

Dokumentarnu konkurenciju 15. Subversive Film Festivala predvodi “Mutzenbacher” (2022), pobjednik sekcije Encounters na ovogodišnjem Berlinaleu, najnoviji film austrijske dokumentaristice Ruth Beckermann, koja će u sklopu festivala u srijedu, 18. svibnja održati i masterclass predavanje “Režirati sjećanja: politički krajolici u dokumentarnom filmu”. Tu je i na Sundanceu nagrađena uznemirujuća filmska studija “Sva svjetla posvuda” / “All Light, Everywhere” (2021) baltimorskog dokumentarista Thea Anthonyja.

Iz popratnog filmskog programa koji će se odvijati u Dokukinu KIC, izdvaja se retrospektiva nedavno preminule talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini (1927. – 2021.) U sklopu programa “Film XX” u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Talijanskim institutom za kulturu, po prvi put u Hrvatskoj prikazat će se izbor njezinih dokumentarnih i igranih filmova. Mangini je do same smrti u 93. godini života bila vrlo aktivna, a njezin rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti. Surađivala je i s brojnim intelektualcima i umjetnicima svoga vremena, uključujući Piera Paola Pasolinija i svojeg supruga Lina Del Fra. U goste Subversiveu dolaze Paolo Pisanelli, redatelj i njezin česti suradnik te filmologinja i teoretičarka Dalila Missero, autorica knjige “Women, Feminism and Italian Cinema”.

Cjelokupni program ovogodišnjeg Subversive Festivala bit će objavljen u ponedjeljak, 9. svibnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije