PočetnaVijesti"Kako spasiti mrtvog prijatelja" najbolji dokumentarac 15. Subversive Film Festivala

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” najbolji dokumentarac 15. Subversive Film Festivala

-

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u zagrebačkom kinu Tuškanac, sinoć (nedjelja, 22.5.) je završen filmski dio 15. Subversive Festivala koji je i ove godine u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio recentne i provokativne naslove, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu Sonja Leboš, Tina Leisch i Marko Stojiljković.

Najboljim filmom u dokumentarnoj konkurenciji proglašen je film “Kako spasiti mrtvog prijatelja” / “How to Save a Dead Friend” (2022) ruske redateljice Marusje Siroječovskaje. Riječima žirija: “laureatkinja dokumentarne konkurencije također je mlada debitantica u formatu dugog metra. Iskrena priča mlade redateljske debitantice o prijateljstvu, ljubavi, zlouporabi droga a ponajviše o pripadanju ušutkanoj generaciji mladih u Rusiji, ali i šire, o čijim osobnim životima se ne zna gotovo ništa, ispričana je bez uljepšavanja.”

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji žiri je dodijelio filmu “Mutzenbacher” (2022) austrijske autorice Ruth Beckermann. Film je istaknut jer je u pitanju: “zapanjujuće inteligentna klopka za muškarce koja je omogućila njihovo otvaranje kameri te javni govor o seksualnosti bez ustručavanja. Za sve one koji znaju koliko je takav govor rijedak, ovo je epohalan film.”

Pobjednički filmovi osvojili su skulpture svjetski poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada uz premijeru uznemirujuće vizualne elegije “Priroda” / “La Nature” (2020) o veličanstvenoj i destruktivnoj moći prirode, službeno je završeno petnaesto izdanje Subversive Film Festivala. Najnoviji film armenskog filmskog maestra Artavazda Pelešjana (rođen 1938.) njegov je prvi filmski uradak nakon više od 25 godina. Priroda je imala svjetsku premijeru na IDFA-i u Amsterdamu i projekcija na Subversiveu jedno je od rijetkih, ekskluzivnih projekcija filma koji razbija sve iluzije o tome da čovječanstvo može kontrolirati prirodu.

Ostale laureate ovogodišnjeg Subversive Film Festivala provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije