PočetnaVijesti"Kako spasiti mrtvog prijatelja" najbolji dokumentarac 15. Subversive Film Festivala

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” najbolji dokumentarac 15. Subversive Film Festivala

-

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u zagrebačkom kinu Tuškanac, sinoć (nedjelja, 22.5.) je završen filmski dio 15. Subversive Festivala koji je i ove godine u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio recentne i provokativne naslove, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu Sonja Leboš, Tina Leisch i Marko Stojiljković.

Najboljim filmom u dokumentarnoj konkurenciji proglašen je film “Kako spasiti mrtvog prijatelja” / “How to Save a Dead Friend” (2022) ruske redateljice Marusje Siroječovskaje. Riječima žirija: “laureatkinja dokumentarne konkurencije također je mlada debitantica u formatu dugog metra. Iskrena priča mlade redateljske debitantice o prijateljstvu, ljubavi, zlouporabi droga a ponajviše o pripadanju ušutkanoj generaciji mladih u Rusiji, ali i šire, o čijim osobnim životima se ne zna gotovo ništa, ispričana je bez uljepšavanja.”

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji žiri je dodijelio filmu “Mutzenbacher” (2022) austrijske autorice Ruth Beckermann. Film je istaknut jer je u pitanju: “zapanjujuće inteligentna klopka za muškarce koja je omogućila njihovo otvaranje kameri te javni govor o seksualnosti bez ustručavanja. Za sve one koji znaju koliko je takav govor rijedak, ovo je epohalan film.”

Pobjednički filmovi osvojili su skulpture svjetski poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada uz premijeru uznemirujuće vizualne elegije “Priroda” / “La Nature” (2020) o veličanstvenoj i destruktivnoj moći prirode, službeno je završeno petnaesto izdanje Subversive Film Festivala. Najnoviji film armenskog filmskog maestra Artavazda Pelešjana (rođen 1938.) njegov je prvi filmski uradak nakon više od 25 godina. Priroda je imala svjetsku premijeru na IDFA-i u Amsterdamu i projekcija na Subversiveu jedno je od rijetkih, ekskluzivnih projekcija filma koji razbija sve iluzije o tome da čovječanstvo može kontrolirati prirodu.

Ostale laureate ovogodišnjeg Subversive Film Festivala provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.