PočetnaVijesti"Tvornice radnicima" najbolji dokumentarni film 19. Filmskog festivala Crossing Europe

“Tvornice radnicima” najbolji dokumentarni film 19. Filmskog festivala Crossing Europe

-

Dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) nagrađen je na netom završenom, 19. Filmskom festivalu Crossing Europe (27.4. – 2.5.), i to Nagradom za najbolji dokumentarni film. Kako stoji u obrazloženju, nagrada se dodjeljuje filmu koji svojim značenjem promiče društvene vrijednosti europskog dokumentarnog filma.

Film “Tvornice radnicima” imao je svjetsku premijeru u lipnju prošle godine u natjecateljskom programu Sheffield Doc/Festa, a dosad je osvojio nagradu FIPRESCI na Motovun Film Festivalu, zatim Nagradu za najbolji film na Liburnia Film Festivalu te Nagradu za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu. Dobitnik je i Nagrade Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film 2022. godine.

Priča filma prati radnike koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu, bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Portret je to zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i spremna je podnijeti žrtvu na putu prema cilju. Prateći situaciju iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući otpor, postavljajući u središte radnje dilemu današnjeg radništva: može li ideja tvornice radnicama opstati ili je to još jedan utopijski san?

Nakon premijernih projekcija u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Ivancu i Zagrebu film “Tvornice radnicima” od ovog tjedna kreće u domaću kinodistribuciju.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Damir Čučić film je i montirao, uz Ivu Kraljević i Srđana Kovačevića. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Magdalena Ptiček i Darko Kušlan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije