PočetnaNajaveDokukino KIC: U potrazi za održivim životom povodom Dana planeta Zemlje

Dokukino KIC: U potrazi za održivim životom povodom Dana planeta Zemlje

-

Pred ozbiljnim posljedicama klimatskih promjena danas je gotovo nemoguće zatvoriti oči, ali u borbi za klimatsku pravdu još uvijek se traži pravi način djelovanja i izražavanja u sveopćem medijskom kaosu. Za vikend planeta Zemlje u zagrebačkom Dokukinu KIC odlučili su prikazati dva okolišna dokumentarca koji na različite načine progovaraju o važnosti djelovanja za dobro svih trenutnih i nadolazećih generacija.

Na Dan planeta Zemlje, petak 22. travnja, Dokukino će ugostiti Okolišni filmski festival i u suradnji s Permakulturom prikazati francuski nagrađivani film koji osvaja svojom ambicioznošću – “Jednom kad znaš…” / “Once You Know” / “Une fois que tu sais” (2020). Zabrinut urgentnosti situacije, redatelj Emmanuel Cappellin se obraća svjetski priznatim klimatskim znanstvenicima i stručnjacima za energiju i pokušava iskonstruirati kolektivni plan djelovanja.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati permakulturni dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture Nenad Maljković i energetski stručnjak Igor Grozdanić, te umjetnici i ekološki aktivisti Darko Rundek i Sanda Hržić koji će se pridružiti online.

U subotu 23. i nedjelju 24. travnja na rasporedu je “Baš prekrasno” / “But Beautiful” (2019) austrijskog autora Erwina Wagenhofera, dokumentarac koji se okreće pozitivnim pričama u potrazi za održivim životom. Na primjerima dobre prakse izloženi smo potencijalu za napredak koji se krije među ljudima, pojedincima i kolektivu. Svi zajedno rade na izgradnji boljeg svijeta.

Nakon Wagenhoferovog filma slijedi dokumentarac “Bijeg” / “Flee” / “Flugt” (2020) danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena, ganutljivo ostvarenje koje su mnogi kritičari svrstali među ponajbolje od prošle godine. Ugledni sveučilišni profesor konačno pristaje ispričati istinu o sebi. U razgovoru s bliskim prijateljem, autorom Rasmussenom, otvara se o svom djetinjstvu u Afganistanu i potom izbjeglištvu, pri čemu priča dobija dovoljno prostora da se razvije slojevita priča uspona i padova. Iz fragmentarnih sjećanja s pomoću animacije nastaje kompaktan narativ koji je nagrađen na Sundanceu, dok je na Oscarima dobio nominaciju u čak tri kategorije – animiranog, dokumentarnog i stranog filma. Film je na programu u subotu 23. i nedjelju 24. travnja u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.