PočetnaNajaveDokukino KIC: U potrazi za održivim životom povodom Dana planeta Zemlje

Dokukino KIC: U potrazi za održivim životom povodom Dana planeta Zemlje

|

Pred ozbiljnim posljedicama klimatskih promjena danas je gotovo nemoguće zatvoriti oči, ali u borbi za klimatsku pravdu još uvijek se traži pravi način djelovanja i izražavanja u sveopćem medijskom kaosu. Za vikend planeta Zemlje u zagrebačkom Dokukinu KIC odlučili su prikazati dva okolišna dokumentarca koji na različite načine progovaraju o važnosti djelovanja za dobro svih trenutnih i nadolazećih generacija.

Na Dan planeta Zemlje, petak 22. travnja, Dokukino će ugostiti Okolišni filmski festival i u suradnji s Permakulturom prikazati francuski nagrađivani film koji osvaja svojom ambicioznošću – “Jednom kad znaš…” / “Once You Know” / “Une fois que tu sais” (2020). Zabrinut urgentnosti situacije, redatelj Emmanuel Cappellin se obraća svjetski priznatim klimatskim znanstvenicima i stručnjacima za energiju i pokušava iskonstruirati kolektivni plan djelovanja.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati permakulturni dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture Nenad Maljković i energetski stručnjak Igor Grozdanić, te umjetnici i ekološki aktivisti Darko Rundek i Sanda Hržić koji će se pridružiti online.

U subotu 23. i nedjelju 24. travnja na rasporedu je “Baš prekrasno” / “But Beautiful” (2019) austrijskog autora Erwina Wagenhofera, dokumentarac koji se okreće pozitivnim pričama u potrazi za održivim životom. Na primjerima dobre prakse izloženi smo potencijalu za napredak koji se krije među ljudima, pojedincima i kolektivu. Svi zajedno rade na izgradnji boljeg svijeta.

Nakon Wagenhoferovog filma slijedi dokumentarac “Bijeg” / “Flee” / “Flugt” (2020) danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena, ganutljivo ostvarenje koje su mnogi kritičari svrstali među ponajbolje od prošle godine. Ugledni sveučilišni profesor konačno pristaje ispričati istinu o sebi. U razgovoru s bliskim prijateljem, autorom Rasmussenom, otvara se o svom djetinjstvu u Afganistanu i potom izbjeglištvu, pri čemu priča dobija dovoljno prostora da se razvije slojevita priča uspona i padova. Iz fragmentarnih sjećanja s pomoću animacije nastaje kompaktan narativ koji je nagrađen na Sundanceu, dok je na Oscarima dobio nominaciju u čak tri kategorije – animiranog, dokumentarnog i stranog filma. Film je na programu u subotu 23. i nedjelju 24. travnja u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.