PočetnaIntervjuiNenad Puhovski: "Kao i proteklih godina, pokušavamo stvoriti festival koji će biti...

Nenad Puhovski: “Kao i proteklih godina, pokušavamo stvoriti festival koji će biti mjesto susreta i razumijevanja svijeta u kojem živimo”

-

U proteklih par godina pandemija koronavirusa poremetila je i preokrenula naglavačke funkcioniranje cijelog svijeta. Ni kultura, naravno, nije pošteđena posljedica bolesti koju još uvijek itekako osjećamo i svakodnevno živimo. Brojne navike morale su biti prekinute ili u najbolju ruku modificirane, uključujući hrvatski praznik dokumentarnog filma koji se poput najtočnijeg švicarskog sata na radost brojne publike i svih ostalih štovatelja dokumentarno-filmske umjetnosti, svake godine održavao na prijelazu iz veljače u ožujak. Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox – o njemu je, naravno, riječ – protekle dvije godine, međutim, morao je kao i većina ostalih festivalskih kolega mijenjati termine svog održavanja i prilagoditi se trenutnim, olovnim vremenima: šesnaesto izdanje Doxa održavalo se početkom listopada 2019. godine u SC-u, sedamnaesto sredinom lipnja 2020. u SC-u i Ljetnoj pozornici Tuškanac. No, kako svaka priča ima svoj početak i kraj, tako će ove godine napokon biti okončan Doxov terminski egzil te će se osamnaesto izdanje festivala održati od 3. do 10. travnja na staroj adresi Kaptol Boutique Cinema. Dakle, nešto kasnije od originala, ali neusporedivo bliže već ugraviranim terminima zagrebačkih ljubitelja dokumentaraca i njihovim gostima. Za najavu ovogodišnjeg, punoljetnog izdanja festivala, zamolili smo njegovog direktora, Nenada Puhovskog.

“Do prije dva tjedna sve je izgledalo kao da se vraćamo u neko novo/staro normalno. No, rat u Ukrajini još je jednom pokazao da živimo u svijetu brzih i često uništavajućih promjena. Prošle smo godine festival otvorili filmom ‘Zemlja je plava poput naranče’ Irine Cilik i, kako je film dobio MTM nagradu, pozvali smo autoricu da ove godine bude u žiriju. Ovih dana smo se čuli s njom – ona je sa sinom otišla u Lavov kod prijatelja, a muž se ostao boriti u Kijevu. Irina ostaje u našem žiriju – kao počasna članica. No, i pored takve, tragične situacije, kao i proteklih godina pokušavamo stvoriti festival koji će biti mjesto susreta i, ako ne nade, onda razumijevanja svijeta u kojem živimo. I koji nikada, ma koliko nam to često izgleda, nije samo jedne boje. Stoga, kao i prošlih godina kada se nismo željeli koncentrirati samo na jedan problem – pandemiju, potres i sl., publici nudimo pregled najboljih filmova protekle sezone, želeći svakome ponuditi ponešto”, otvorio je naš najavni intervju Nenad Puhovski i u nastavku odgovorio na naše pitanje o organizacijskim izazovima u korona-vremenima, jer će između sedamnaestog i osamnaestog izdanja festivala proteći manje od godine dana:

“Mislim da ne treba puno govoriti o problemima s kojima se susrećemo u organizaciji festivala jer su oni zajednički našim kolegama s drugih festivala. Uz promjenu lokacije našeg ureda zbog potresa, najveća promjena jest činjenica da je produkciju festivala, umjesto doista fantastične Lucije Parać, preuzeo Hrvoje Pukšec koji već suvereno kormilari ovim našim nemirnim festivalskim vodama. Također, vraćamo se u Kaptol Boutique Cinema što nas, a vjerujem i publiku, posebno veseli.

Ovogodišnji, 18. ZagrebDox donosi programske cjeline na koje je publika već navikla.

“U osnovi, struktura programa se nije previše mijenjala. Uz uobičajenu međunarodnu i regionalnu konkurenciju, tu su i Biografski, Kontroverzni i Teen Dox, filmovi Majstora doxa, kao i Stanje stvari. Autorska večer posvećena je predsjednici Međunarodnog žirija Katarini Zrinki Matijević, program nazvan ‘Točke gledišta’ prikazuje prijašnje filmove autora zanimljivog omnibusa o vremenu korone – ‘Godina vječne oluje’, a prikazujemo i posebni program ‘Želimir Žilnik: fragmenti gastarbajterskog opusa’ koje je sredinom sedamdesetih radio za njemačku televiziju i koji, uglavnom, dosada nisu viđeni. Tu je još i program ‘Road Dox’ posvećen filmu ceste u najširem smislu te riječi, kao i razgovori i događanja posvećena TikTok poimanju stvarnosti, putopisnom dokumentarcu, kao i 25. godišnjici Factuma”, govori nam direktor ZagrebDoxa.

Neće, naravno, na Doxu nedostajati ni hrvatskih dokumentaraca.

“Ovo je trenutak da se na čas vratim jednom od vaših prethodnih pitanja – naime, kraćem periodu između posljednjeg i ovog festivala. Uz koronu, opće usporavanje produkcije kao i financijske probleme, izbor je relativno malen ali, dozvolite mi da budem subjektivan – sjajan! Tu prije svega mislim na najnoviji film Gorana Devića ‘Hrvatskog narodnog preporoda’ koji se bavi stanovnicima jedne zgrade u Sisku izgrađene šezdesetih i promjenama kroz koje (je) prolazi(la), zatim film ‘Mlungu – Bijeli kralj’ Davida Lušičića koji prati sudbinu hrvatskog pomorca koji izlazi na slobodu nakon pet godina provedenih u zatvoru u Južnoj Africi zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina, te film ‘Veće od traume’ Vedrane Pribačić koji tematizira sudbinu žena silovanih u Domovinskom ratu. Tu su i kratki dokumentarci ‘Babajanja’ Ante Zlatka Stolice, ‘Mjesta koja ćemo disati’ Davora Sanvincentija, kao i manjinske koprodukcije ‘Auti kojima smo odjurili u kapitalizam’ i ‘Četiri godišnja doba u danu’“, najavljuje Nenad Puhovski hrvatske dokumentarce na ZagrebDoxu.

A svake godine na ZagrebDoxu se održava i industry program, gdje ZagrebDox Pro zauzima središnju poziciju. Ove će doći do određenih promjena.

“Takozvani industry segmenti većine dokumentarnih festivala su nakon svojevrsnog procvata zadnjih desetak godina, u situaciji kada je, barem po našem mišljenju, potrebno temeljito nanovo promisliti njihovu svrhu i formu. Oni su, naravno, potrebni, no njihovo bujanje, nemogućnost televizijskih kuća da ih prati na odgovarajući način, kao i dvogodišnja osuđenost na, uglavnom, Zoom događanja, potaknuli su nas da i mi razmotrimo njihove buduće oblike. Stoga će se ove godine ZagrebDox Pro, pod pomalo ironičnim ali i dobrohotnim podnaslovom ‘Ispovijedi’ održati kao jedno manje, intimnije i, nadamo se, sudionicima korisnije događanje. Bez velikih pitching sesija, bez straha i treme, ali uz izuzetne mentore, profesionalce, kolege i – prijatelje”, zaključio je za kraj direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Kao što već rekosmo, od 3. do 10. travnja, na staroj adresi Kaptol Boutique Cinema održavat će se najveći domaći doku-festival. Razumije se – uz pregršt dobrih dokumentaraca i niz zanimljivih popratnih programa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.