PočetnaNajaveUsusret Danu žena: Dokumentarci posvećeni pionirskim umjetnicama i aktivistkinjama

Ususret Danu žena: Dokumentarci posvećeni pionirskim umjetnicama i aktivistkinjama

-

Ususret Danu žena, 8. ožujka, Restart Label donosi biografske dokumentarce posvećene pionirskim umjetnicama i aktivistkinjama – slavnoj američkoj književnici Sylviji Plath te Man Rayjevoj muzi i neustrašivoj fotografkinji Lee Miller. Nakon vikend-prikazivanja u sklopu programa “Ususret Osmom martu” u zagrebačkom Dokukinu KIC, zakazanih za 4. i 5. ožujka, filmovi “Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom” / “Sylvia Plath: Inside The Bell” (2018) i “Uhvatiti Lee Miller” / “Capturing Lee Miller” (2020) redateljice Terese Griffiths o heroinama kojima je zajednički bio poriv ka kršenju tabua i prkošenju tuđim očekivanjima, kreću u distribuciju po nezavisnim kinima diljem zemlje.

“Pišem samo zato što je glas u meni, glas koji se ne da utišati.” Tim je riječima Sylvia Plath opisala sebe i svoju potrebu za pisanjem kada joj je bilo tek petnaest godina. Tek petnaest godina kasnije, 1963., isti taj glas doživjet će svoj tragični kraj, kada si mlada spisateljica oduzme život, malo nakon objave poluautobiografskog romana “Stakleno zvono”. Film “Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom” polazi od “neobičnog sparnog ljeta” 1953. godine i prvi razotkriva priču u pozadini antologijskog romana koji je srušio mitove o ženama, raskrinkao rodnu politiku 1950-ih, seksualni identitet i mentalno zdravlje u vrijeme kada su se žene borile da nađu svoj glas. Naracija Maggie Gyllenhaal vodi nas kroz rekonstrukcije koje se nižu, neobjavljena pisma i fotografije, te razgovor s kćeri Sylvije Plath, Friedom Hughes u dirljivom portretu nadarene umjetnice.

Nakon projekcije u petak 4. ožujka u Dokukinu KIC, slijedi razgovor u kojem će sudjelovati sveučilišna profesorica, književna i kulturna teoretičarka Maša Grdešić i jedna od urednica portala Muf i Krilo Lana Pukanić.

Vougeov model, Man Rayjeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja – Lee Miller je vodila brojne živote. BBC-ov dokumentarac “Uhvatiti Lee Miller” istražuje fascinantan život i fotografije pionirske umjetnice koja je kršila tabue i prkosila tuđim očekivanjima. Miller je počela karijeru kao manekenka, pojavivši se na naslovnici američkog Voguea. No, “jedna od najfotografiranijih djevojki na Manhattanu” ubrzo je zaključila da bi “radije fotkala, nego sama bila fotka” i odlučila uzeti fotoaparat u svoje ruke. Stvarala je portrete i kompozicije u duhu nadrealizma te je zajedno s Man Rayjem izumila fotografsku tehniku solarizacije. Bila je jedina ratna reporterka u Europi za vrijeme Drugoga svjetskog rata – snimala je njemačko bombardiranje Londona, iskrcavanje u Normandiji, među prvima je donijela uznemirujuće slike razorene Europe i koncentracijskih logora Buchenwald i Dachau. Millerina fotografija u kadi Hitlerova stana, koju je 1945. snimio suradnik David Scherman, jedna je od ikoničkih slika toga doba.

Filmovi će biti prikazani u sljedećim kinima: Dokukino KIC Zagreb, Dvorana Kinokluba (Urania) Osijek, Klub kulture Križevci, Gradska knjižnica Požega, A. Gandusio Rovinj, Kinoteka Zlatna vrata Split, Kuća umjetnosti Arsen Šibenik, Art kino Rijeka, Zelena dvorana Zabok, Gradska knjižnica Pakrac, Kino Velebit Koprivnica, Kino Valli Pula.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.