PočetnaNajaveU utorak počinje 4. Arteria - tjedan filma o umjetnicima

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

-

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria – tjedan filma o umjetnicima. Događaj organizira Kulturno informativni centar (KIC), a potrajat će od utorka, 29. rujna do subote, 3. listopada te donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice.

U utorak, 29. rujna, u dvorani KIC-a s početkom u 19 sati, Arteriu će otvoriti hvaljeni britanski dokumentarac “Nurejev” / “Nureyev” (2018) redateljskog dvojca Jacqui i David Morris, koji iscrtava fascinantan život sovjetskog baletana Rudolfa Nurejeva – od rođenja u vlaku Transsibirske željeznice, preko dramatičnog bijega na Zapad na vrhuncu Hladnog rata, do postajanja najslavnijim plesačem na svijetu. “Nurejev” je istovremeno jedinstveno filmsko i performativno iskustvo, portret jedinstven kao i sam Nurejev – prvi sovjetski izvođač koji je postao velika zvijezda na Zapadu; prvi koji je javno priznao da je homoseksualac; i prvi koji je govorio o AIDS-u, od kojeg je umro u 54. godini života.

U nastavku programa slijedi austrijski film “Ovaj film je dar” / “This Movie Is A Gift” /
“Dieser Film ist ein Geschenk” (2019). U pitanju je intimni dijalog između dvoje umjetnika – redateljica Anja Salomonowitz i rumunjsko-švicarski umjetnik Daniel Spoerri – čiji se rad isprepleće oko pitanja židovskog identiteta i ciklusa obnove. Ništa nikad nije izgubljeno, već ponovno biva sastavljeno na iznenađujuće načine. U istom bloku prikazuje se kratkometražni film “Kratka povijest Johna Baldessarija” / “A Brief History of John Baldessari” (2012) američkih autora Henryja Joosta i Ariela Schulmana o nedavno preminulom konceptualnom umjetniku Baldessariju koji narira legendarni Tom Waits.

“Pisma Paulu Morrisseyu”

U “Pisma Paulu Morrisseyu” / “Letters to Paul Morrissey” (2018) španjolski redatelj Armand Rovira objedinjuje pet celuloidnih pisama iz različitih dijelova globusa namijenjenih Paulu Morrisseyu, redatelju kultnih eksperimentalnih filmova “Trash”, “Flesh” i “Heat”, suradniku Andyja Warhola i menadžeru Velvet Undergrounda. Film snimljen na 16-mm filmskoj vrpci balansira na sjecištu igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog žanra te vodi gledatelje na pravi trip nakrcan ekscentričnim likovima.

BBC-ov dokumentarac “Uhvatiti Lee Miller” / “Lee Miller – A Life on the Front Line” (2020) u režiji Terese Griffiths istražuje fascinantan život pionirske fotografkinje koja je kršila tabue i prkosila tuđim očekivanjima. Vougeov model, Man Rayeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja – Lee Miller je vodila brojne živote. Karijeru je počela kao manekenka, no ubrzo je zaključila da bi “radije uzimala slike, nego sama bila slika”. Zajedno s Man Rayem izumila je fotografsku tehniku solarizacije, a za vrijeme Drugoga svjetskog rata bila je jedina ratna reporterka u Europi. Među prvima je donijela uznemirujuće slike iz koncentracijskih logora Buchenwald i Dachau, a njezina fotografija u kadi Hitlerova stana jedna je od ikoničkih slika toga doba.

Nizu ekskluzivnih naslova pridružit će se “Oči Orsona Wellesa” / “The Eyes of Orson Welles” (2018), nekonvencionalna filmska biografija koja je nagrađena u Cannesu. Britanski redatelj Mark Cousins (autor kultne antologije “Priča o filmu: Odiseja”) imao je ekskluzivan pristup stotinama privatnih crteža i slika Orsona Wellesa. Ovaj legendarni filmaš crtao je impresije sa svojih putovanja i napravio brojne karikature, skice za filmove, crteže voljenih ljudi, ali i nebrojene božićne čestitke. Zajedno oni tvore impozantan likovni album njegova života, ali i ilustriraju njegovu neiscrpnu kreativnost i vizualni način razmišljanja.

“Christo – Hodanje po vodi”

U dokumentarcu “Christo – Hodanje po vodi” / “Walking on Water” (2018) bugarskog redatelja Andreja Paunova pratimo nedavno preminulog umjetnika Christa u mukotrpnom pothvatu da konačno ostvari projekt “The Floating Piers” koji je osmislio još 1970. sa suprugom i suradnicom Jeanne-Claude. Ambiciozno umjetničko djelo na talijanskom jezeru Iseo u podnožju Alpa, 2018. privuklo je 1,2 milijuna posjetitelja, ali Christo se suočava s brojnim neočekivanim preprekama. Portret slavnog umjetnika, koji je poznat po svojim instalacijama temeljenim na omotavanju eksterijera građevina, mostova i vanjskih prostora, nudi intrigantan uvid u zavrzlame suvremene umjetničke produkcije.

Četvrto izdanje Arterije zatvorit će film “Kusama: Beskonačnost” / “Kusama: Infinity” (2018) u režiji američke redateljice Heather Lenz. Japanska vizualna umjetnica Yayoi Kusama poznata je po svojim točkastim kompozicijama (polka dots) koje opsesivno koristi kroz čitav svoj opus. Iako publika i kritičari njezina djela često doživljavaju veselima i razigranima, za Kusamu su ona izraz boli i teškoće života s psihičkom bolesti, koju olakšava jedino bavljenje umjetnosti. Kusama od 1970-ih živi u psihijatrijskoj ustanovi u Tokiju i iako se nikad nije prestala baviti umjetnošću, priznanje je stekla tek nedavno, a 2014. godine proglašena je najpopularnijom umjetnicom na svijetu.

Svi filmovi bit će popraćeni razgovorima koji će karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti. Autor koncepta Arterije je Emil Matešić, a selektorica programa Dina Pokrajac.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a mjesto je moguće rezervirati slanjem upita na e-mail adresu [email protected] ili sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina. Raspored projekcija i više informacija: www.kic.hr i dokukino.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.