PočetnaNajaveDruženje s Goranom Trbuljakom u Dokukinu KIC

Druženje s Goranom Trbuljakom u Dokukinu KIC

-

Ovotjedni repertoar zagrebačkog Dokukina KIC donosi dva našoj publici već poznata programa: “Upoznaj autora” s ovogodišnjim dobitnikom Zlatnog Oktavijana za životno djelo, konceptualnim umjetnikom mnogih talenata, Goranom Trbuljakom; “te Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” uz odvažno debitantsko ostvarenje redateljice i pjesnikinje Sandre Hochman, “Godina žene” / “Year of the Woman” (1973).

No kino-program započinje uz suvremene kino-naslove: “Povratak u Reims (Fragmenti)” / “Returning to Reims (Fragments)” / “Retour à Reims (Fragments)” (2021), film Jean-Gabriela Périota o životu francuske radničke klase koji nastaje kao ekranizacija fascinantnog eseja sociologa i filozofa Didiera Eribona; te zanimljiv dokumentarac iz BBC-jeve produkcije o nezaustavljivoj i intrigantnoj fotografkinji Lee Miller, “Uhvatiti Lee Miller” / “Capturing Lee Miller” (2020) Terese Griffiths. Oni su na programu odmah u petak 18. ožujka.

Subota, 19. ožujka rezervirana je za druženje s likom i djelom Gorana Trbuljaka kojeg mnogi pamte kao direktora fotografije, uspješnog filmskog pedagoga te autora filmova svih rodova. U 19 sati će biti organiziran razgovor s istaknutim autorom koji će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović o Trbuljakovu kaleidoskopskom opusu. Publika će otkriti kako već pedesetak godina usklađuje svoje brojne umjetničke uloge – nakon prvotnih anti-galerijskih akcija postaje pionir hrvatske videoumjetnosti, a potom i renominirani snimatelj zaslužan za “svjetlosno oblikovanje filmskih svjetova u nizu antologijskih ili zapaženih filmova hrvatske kinematografije”, kako piše Diana Nenadić u obrazloženju nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo.

Nakon razgovora slijedi i projekcija Trbuljakovih kratkometražnih filmova (“Svaki je dan za sebe, svi zajedno”, “Duplex”, “Plakatkino”, “Revizija”, “POW’s POV”, “L.E.F.”, “3+3=7” i “Oni žive noću”) te hommage Jelene Blagović “Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad” (2021). Ulaz na razgovor je slobodan, a za projekciju filma potrebno je kupiti ulaznicu.

Novi “Hall of Fame”

Na novom izdanju “Hall of Famea” u nedjelju 20. ožujka prikazat će se film “Godina žene”, odvažni i rijetko prikazivan feministički klasik pjesnikinje Sandre Hochman koja je 1973. skupila filmsku ekipu sastavljenu isključivo od žena i dokumentirala Demokratsku konvenciju u Miamiju, prozivajući pripadnike medijsko-političkog i izrazito muškog establišmenta zbog svojih propusta.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju spisateljica i politologinja Aida Bagić, pjesnikinja Monika Herceg i umjetnica Sandra Sterle, a moderatorica je kulturna antropologinja Sonja Leboš. Razgovarat će, između ostalog, o performativnosti u (fem)politici, ženstvenosti kao maškaradi (kako je opisuje psihoanalitičarka Joan Riviere) te povući paralele između intersekcionalnog feminizma i feminizma u socijalizmu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije