PočetnaRecenzije"Ascension" - Fantazmagorija kineskog sna

“Ascension” – Fantazmagorija kineskog sna

-

Među pet za Oscar nominiranih naslova u kategoriji najboljeg dugometražnog dukumentarca ove godine, našao se i film njujorške redateljice kineskih korijena Jessice Kingdon “Ascension” (2021), opservacijski uradak koji bilježi tamnu stranu ekonomskog uspona Kine i njenu pretvorbu u konzumerističko društvo. Ovaj film na više načina srodan je recentnom osvajaču Oscara za najbolji dokumentarac, Netflixovom “American Factory” (2019) Stevena Bognara i Julije Reichert u produkciji kuće obitelji Obama, koji je prikazivao kako izgleda kad kineska tvrtka djeluje na američkom tlu. To pogotovo vrijedi za segmente ranijeg filma snimljene u Kini, pa ćemo tako i u “Ascension” gledati nama nadrealne prikaze radnika primoranih pjevanju hvalospjeva svojoj kompaniji i slične strahote kakve se mogu izroditi samo kad se spoje najgore tendencije između komunističkog i kapitalističkog svjetonazora.

Ipak, najupečatljiviji momenti iz filma Kingdonove javljaju se u njegovim prvim minutama, kada se apsurdi kineske radne etike dočaravaju bez riječi vizualno impresivnim kadrovima za koje je uz redateljicu zaslužan i snimatelj Nathan Truesdell: vidimo iscrpljene radnike koji za sitan novac rade naporne poslove poput proizvodnje plastičnih boca, umjetnih božićnih drvaca i lutaka za seks. No, kada narativ od slike praćene nelagodnom ambijentalnom glazbom Dana Deacona preuzima puki govor, film postaje manje intrigantan, pa čak i zamoran. Na scenu tada stupaju influenceri, mladi Kinezi na ekonomskim seminarima opsjednuti zarađivanjem maštanih milijuna u budućnosti, skupina pripravnika koji se izučavaju za batlere i slično. Svjedočenje kulturi opsjednutoj zaradom na neki način još više uznemiruje od scena umornih trudbenika u tvornicama, a Kingdon ne pretjerano suptilno slaže nasumični mozaik sastavljen od tog kontrasta. Društvo koje prikazuje “Ascension” gotovo je u potpunosti dehumanizirano – radnicima je gotovo robovlasničkim uvjetima oduzeto dostojanstvo, dok oni koji zgrću novac djeluju kao da su za to prodali dušu i izgubili ljudskost. Na istoku odzvanjaju sasvim isprazne parole kakve, primjerice, u Sjedinjenim Državama više ne mogu proći; glorificira se napredak, iako vidimo da se žene i dalje tretira na način koji bismo lako mogli okarakterizirati kao okamenjeni povijesni seksizam. Kingdon ukazuje na apsurde kineskog kapitalizma, pa je tako posebno zabavno vidjeti kako se tiskaju proizvodi sa sloganom “Keep America Great” bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, čiji se vanjskopolitički program sastojao upravo od antagoniziranja Kine.

Kakvi su izgledi da “Ascension” ode kući s Oscarom za najbolji dokumentarac? Ne pretjerani, zapravo bi riječ bila o velikom iznenađenju.

No, možda smo dosad već donekle kolektivno osvijestili činjenicu da puko ganjanje zarade i bogatstva ne oplemenjuje život na zemlji. Iz tog kuta zato se uglavnom čini kako nam “Ascension” ne kazuje mnogo toga novog. Zapravo, film nas ostavlja s osjećajem da bi mogao biti mnogo bolji da ga je redateljica odlučila ispričati bez riječi kao u njegovoj prvoj trećini, jer sve što u njemu zapravo čujemo iz ljudskih usta svodi se na floskule. U trenucima tišine, u radu strojeva, u licima radnika koji se bore sa snom što im sklapa oči i u šarenim kadrovima obilja proizvoda, ima neke dirljive poetičnosti. Nasuprot tome, nadrifilozofija privrede koju promoviraju protagonisti banalna je koliko i nakaradna te ne zaslužuje pozornost koju joj Kingdon pridaje. I za kraj, kakvi su izgledi da “Ascension” ode kući s Oscarom za najbolji dokumentarac? Ne pretjerani, zapravo bi riječ bila o velikom iznenađenju. Dio razloga za to možda možemo potražiti i u činjenici da je ranije spomenuti “American Factory” slične tematike nagrađen prije tek dvije godine. Mnogo je vjerojatnije da će se pobjednika tražiti između još uvijek favoriziranog glazbenog filma “Summer of Soul” (2021) Questlovea te danskog “Bijega” / “Flee” / “Flugt” (2021) Jonasa Pohera Rasmussena koji je bez presedana nominiran u tri kategorije: najboljeg dokumentarca, najboljeg stranog filma i najboljeg animiranog filma.

"Ascension"
Režija: Jessica Kingdon
Producenti: Jessica Kingdon, Kira Simon-Kennedy i Nathan Truesdell
Kamera: Jessica Kingdon i Nathan Truesdell
Montaža: Jessica Kingdon
Glazba: Dan Deacon
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 97 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.
Režija: Jessica Kingdon<br> Producenti: Jessica Kingdon, Kira Simon-Kennedy i Nathan Truesdell<br> Kamera: Jessica Kingdon i Nathan Truesdell<br> Montaža: Jessica Kingdon<br> Glazba: Dan Deacon<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 97 minuta"Ascension" - Fantazmagorija kineskog sna