PočetnaVijestiObjavljene nominacije 94. Oscara

Objavljene nominacije 94. Oscara

-

U Los Angelesu su sinoć putem live streama glumac i komičar Leslie Jordan te producentica Tracee Ellis Ross, službeno objavili nominacije ovogodišnjih, 94. po redu nagrada Oscar. Ukupno su obznanjene 23 nominacijske kategorije, dok se organizatori hvale s dosad najvećim odazivom svojih glasača, iz čak 82 različite svjetske države. Svi Akademijini članovi moći će glasati za svoje favorite, i to od 17. do 22. ožujka.

Što se tiče kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, za Zlatni kipić borit će se pet ostvarenja: “Ascension” (2021) kinesko-američke redateljice Jessice Kingdon, koja istražuje potragu za kineskim snom u modernoj Kini; “Attica” (2021) američkog dvojca Stanley Nelson-Traci Curry o zloglasnoj zatvorskoj pobuni iz 1971.; “Flee” / “Flugt” (2021) dansko-francuskog autora Jonasa Pohera Rasmussena, koji razotkriva priču svog bliskog prijatelja iz Afganistana, spremnog suočiti se s prošlošću i razotkriti dugogodišnju tajnu; “Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)” (2021) Questlovea o događanjima na legendarnom harlemskom festivalu iz 1969. godine; te “Writing with Fire” (2021) Rintu Thomas i Sushmita Gosha iz Indije, o ženama iz indijske kaste Dalit koje su kroz novinarstvo uspjele razbiti tamošnje tradicionalno-konzervativne okove. Rasmussenov “Flee” također je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, odnosno najboljeg animiranog filma.

U konkurenciji za Oscara u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, također se našlo mjesta za pet filmskih ostvarenja: “Audible” (2021) Matthewa Ogensa (SAD) o odrastanju gluhog sportaša Amareeja McKenstry-Halla i njegovih prijatelja u zahtjevnim vremenima; “Lead Me Home” (2021) Juliena Hosmalina (Francuska) o fenomenu rastućeg beskućništva u SAD-u; “The Queen of Basketball” (2021) Bena Proudfoota (SAD) o jednoj od najboljih – ali široj javnosti praktički nepoznatoj – košarkašica na svijetu, Lucy Harris; “Three Songs for Benazir” (2021) Elizabeth i Gulistana Mirzaeija (Afganistan) o svježim mladencima Shaisti i Benaziru, koji u izbjegličkom kampu u Kabulu moraju donositi teške odluke vezane za njihovu budućnost; i konačno “When We Were Bullies” (2021) Jayja Rosenblatta o prisjećanju na bullying događaj prije pedeset godina, u kojem je i sam autor sudjelovao na nasilničkoj strani.

Najnovije izdanje Oscara održat će se 27. ožujka u holivudskom Dolby Theatreu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.