PočetnaVijestiObjavljene nominacije 94. Oscara

Objavljene nominacije 94. Oscara

|

U Los Angelesu su sinoć putem live streama glumac i komičar Leslie Jordan te producentica Tracee Ellis Ross, službeno objavili nominacije ovogodišnjih, 94. po redu nagrada Oscar. Ukupno su obznanjene 23 nominacijske kategorije, dok se organizatori hvale s dosad najvećim odazivom svojih glasača, iz čak 82 različite svjetske države. Svi Akademijini članovi moći će glasati za svoje favorite, i to od 17. do 22. ožujka.

Što se tiče kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, za Zlatni kipić borit će se pet ostvarenja: “Ascension” (2021) kinesko-američke redateljice Jessice Kingdon, koja istražuje potragu za kineskim snom u modernoj Kini; “Attica” (2021) američkog dvojca Stanley Nelson-Traci Curry o zloglasnoj zatvorskoj pobuni iz 1971.; “Flee” / “Flugt” (2021) dansko-francuskog autora Jonasa Pohera Rasmussena, koji razotkriva priču svog bliskog prijatelja iz Afganistana, spremnog suočiti se s prošlošću i razotkriti dugogodišnju tajnu; “Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)” (2021) Questlovea o događanjima na legendarnom harlemskom festivalu iz 1969. godine; te “Writing with Fire” (2021) Rintu Thomas i Sushmita Gosha iz Indije, o ženama iz indijske kaste Dalit koje su kroz novinarstvo uspjele razbiti tamošnje tradicionalno-konzervativne okove. Rasmussenov “Flee” također je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, odnosno najboljeg animiranog filma.

U konkurenciji za Oscara u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, također se našlo mjesta za pet filmskih ostvarenja: “Audible” (2021) Matthewa Ogensa (SAD) o odrastanju gluhog sportaša Amareeja McKenstry-Halla i njegovih prijatelja u zahtjevnim vremenima; “Lead Me Home” (2021) Juliena Hosmalina (Francuska) o fenomenu rastućeg beskućništva u SAD-u; “The Queen of Basketball” (2021) Bena Proudfoota (SAD) o jednoj od najboljih – ali široj javnosti praktički nepoznatoj – košarkašica na svijetu, Lucy Harris; “Three Songs for Benazir” (2021) Elizabeth i Gulistana Mirzaeija (Afganistan) o svježim mladencima Shaisti i Benaziru, koji u izbjegličkom kampu u Kabulu moraju donositi teške odluke vezane za njihovu budućnost; i konačno “When We Were Bullies” (2021) Jayja Rosenblatta o prisjećanju na bullying događaj prije pedeset godina, u kojem je i sam autor sudjelovao na nasilničkoj strani.

Najnovije izdanje Oscara održat će se 27. ožujka u holivudskom Dolby Theatreu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.