PočetnaVijestiObjavljene nominacije 94. Oscara

Objavljene nominacije 94. Oscara

-

U Los Angelesu su sinoć putem live streama glumac i komičar Leslie Jordan te producentica Tracee Ellis Ross, službeno objavili nominacije ovogodišnjih, 94. po redu nagrada Oscar. Ukupno su obznanjene 23 nominacijske kategorije, dok se organizatori hvale s dosad najvećim odazivom svojih glasača, iz čak 82 različite svjetske države. Svi Akademijini članovi moći će glasati za svoje favorite, i to od 17. do 22. ožujka.

Što se tiče kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, za Zlatni kipić borit će se pet ostvarenja: “Ascension” (2021) kinesko-američke redateljice Jessice Kingdon, koja istražuje potragu za kineskim snom u modernoj Kini; “Attica” (2021) američkog dvojca Stanley Nelson-Traci Curry o zloglasnoj zatvorskoj pobuni iz 1971.; “Flee” / “Flugt” (2021) dansko-francuskog autora Jonasa Pohera Rasmussena, koji razotkriva priču svog bliskog prijatelja iz Afganistana, spremnog suočiti se s prošlošću i razotkriti dugogodišnju tajnu; “Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)” (2021) Questlovea o događanjima na legendarnom harlemskom festivalu iz 1969. godine; te “Writing with Fire” (2021) Rintu Thomas i Sushmita Gosha iz Indije, o ženama iz indijske kaste Dalit koje su kroz novinarstvo uspjele razbiti tamošnje tradicionalno-konzervativne okove. Rasmussenov “Flee” također je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, odnosno najboljeg animiranog filma.

U konkurenciji za Oscara u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, također se našlo mjesta za pet filmskih ostvarenja: “Audible” (2021) Matthewa Ogensa (SAD) o odrastanju gluhog sportaša Amareeja McKenstry-Halla i njegovih prijatelja u zahtjevnim vremenima; “Lead Me Home” (2021) Juliena Hosmalina (Francuska) o fenomenu rastućeg beskućništva u SAD-u; “The Queen of Basketball” (2021) Bena Proudfoota (SAD) o jednoj od najboljih – ali široj javnosti praktički nepoznatoj – košarkašica na svijetu, Lucy Harris; “Three Songs for Benazir” (2021) Elizabeth i Gulistana Mirzaeija (Afganistan) o svježim mladencima Shaisti i Benaziru, koji u izbjegličkom kampu u Kabulu moraju donositi teške odluke vezane za njihovu budućnost; i konačno “When We Were Bullies” (2021) Jayja Rosenblatta o prisjećanju na bullying događaj prije pedeset godina, u kojem je i sam autor sudjelovao na nasilničkoj strani.

Najnovije izdanje Oscara održat će se 27. ožujka u holivudskom Dolby Theatreu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije