PočetnaNajavePočetkom travnja održavat će se 18. ZagrebDox

Početkom travnja održavat će se 18. ZagrebDox

-

Nakon dvije izazovne godine, privremenog premještanja u nove termine i nove (stare) prostore, ZagrebDox u svoju punoljetnost ulazi u proljetnom terminu vraćajući se u prostor kina Kaptol Boutique Cinema.  Punoljetno, osamnaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 3. do 10. travnja i publici ponuditi da u kino dvoranama zakorači u brojne životne priče, situacije, odnose i dijelove svijeta koji su danas, više no ikad, manje dostupni i određeni brojnim restrikcijama. Uz osamdesetak ostvarenja, publika će kroz raznovrsne autorske koncepte, pristupe i poetike moći propitivati smisao podjela, granica, ratova, individualne odgovornosti, kriza kao posljedica funkcioniranja sustava, ali i važnost kontakta, odnosa, komunikacije, suživota, samostalnosti, individualnosti i snalaženja.

Tridesetak ostvarenja ogledat će se u Međunarodnoj i Regionalnoj konkurenciji natjecateljskog programa ZagrebDoxa, dok su ostali filmovi razmješteni po službenim programima kao što su Biografski dox, Majstori doxa, Teen Dox te uvijek popularnim programima Kontroverzni dox i Stanje stvari.

Natjecateljski program donosi brojne filmove prepoznate na festivalima diljem svijeta: “A Night of Knowing Nothing” (2021) debitantski je film redateljice Payal Kapadije koji kroz formu pisama progovara o zabranjenoj ljubavi dvoje studenata iz Indije razdvojenih zbog pripadnosti različitim kastama. Ovaj hibrid dokumentarca i fikcije kroz intimnu priču osvjetljava šire društveno-političke probleme u današnjoj Indiji, a na Filmskom festivalu u Cannesu ovjenčan je nagradom Golden Eye za najbolji dokumentarac.

Propitujući pojam kineskog sna danas te istražujući kapitalističku hiperproizvodnju i paradoks napretka, u Kinu nas vodi film “Ascension” (2021) američke autorice Jessice Kingdon, dokumentarac nominiran za nagradu Oscar te najbolji dokumentarac Filmskog festivala Tribeca. Na spomenutom festivalu nagrađena je i autorica, i to za najbolju debitanticu dokumentaristicu.

U najopasniji kamp Islamske države (ISIS-a) na Bliskom istoku vodi nas potresan višestruko nagrađivani švedski dokumentarac “Sabaya” (2021) redatelja Hogira Hirorija, prateći skupinu mladića koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili djevojke zatočene kao seksualne ropkinje. Film je osvojio petnaestak nagrada, između ostalog onu za najbolji dokumentarac na Sundance Film Festivalu, kao i na međunarodnim filmskim festivalima u Moskvi, Stockholmu, Hong Kongu te DocAvivu.

Na ZagrebDoxu će biti prikazan i aktualni pobjednik Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) u natjecateljskom programu Envision – film “Octopus” (2021) libanonskog autora Karima Kassema, metafizičko filmsko istraživanje posljedica eksplozije u bejrutskoj luci. I novi film renomiranog, festivalskoj publici znanog poljskog autora Paweła Łozińskog, “The Balcony Movie” / “Film balkonowy” (2021), dio je međunarodnog natjecateljskog programa. Dvije godine Łoziński je kamerom bilježio susjede, prolaznike i nasumične posjetitelje s vlastitog balkona. Film je dobio Grand Prix u kategoriji Critics Week Award na Locarno Film Festivalu.

Debitantski film “Father” (2020) kineskog autora Wei Denga, portret dviju generacija u redateljevoj obitelji, prikazuje tradiciju, promjenu, nasilje i otuđenost u kineskom društvu. Na festivalu DOK Lepizig nagrađen je Zlatnom golubicom.

Pored filmskog programa, ZagrebDox uključuje i platformu ZagrebDox PRO posvećenu edukaciji filmskih profesionalaca, kao i niz dodatnog sadržaja u formi posebnih projekcija, diskusija, prezentacija o čemu će organizator uskoro izvijestiti. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.