PočetnaVijesti"Izvorni sjaj": U Rijeci se snima film o kiparicama restauratoricama

“Izvorni sjaj”: U Rijeci se snima film o kiparicama restauratoricama

-

U Rijeci se snima film o kiparicama restauratoricama koje vraćaju izvorni sjaj riječkim arhitektonskim draguljima. Dok se radovi na obnovi fasade Željezničkog kolodvora u Rijeci primiču kraju, filmska ekipa kamerom prati posljednje zahvate restauratorske ekipe. Riječ je o kratkometražnom dokumentarnom filmu “Izvorni sjaj” koji u fokus stavlja kiparice restauratorice u njihovoj svakodnevici. Tijekom praćenja njihovog života i rada, na površinu izviru zanimljive teme poput napornog fizičkog rada, iznimne pedantnosti u poslu, nevjerojatna fizička i mentalna snaga radnica koje svojim djelovanjem ruše rodne stereotipe obnavljanjem dotrajalih objekata.

“Upravo nas je jedan novinski članak ponukao da im pristupimo. Čitajući članak koji ih je prezentirao kao stereotipe bauštelaca koji piju pive i zvižde na skeli, odlučio sam se obratiti Eni Jukopili, jednoj od kiparica restauratorica koja je ujedno i voditeljica tima u tvrtki koja radi na obnovi željezničkog kolodvora”, kaže Toni Juričić, koautor filma.

Razgovor s Eni, doveo je Juričića, u tandemu s Biancom Dagostin, do ideje da naprave dokumentarni film o njihovom poslu, da pokažu koliko je profesija kipara restauratora kulturno i društveno važna. Kroz film, prikazat će se kakve sve poslove restauratori moraju raditi te što ih točno vodi da svoj posao dotjeraju do savršenstva. Film otvara i druga pitanja poput rodne ravnopravnosti, pitanje koje je posebno vidljivo dok usputni prolaznici u čudu gledaju djevojke na skeli kako rade muške poslove.

“Njihov optimizam i snaga potaknuli su želju da ovu priču snimimo i podijelimo s gledateljima. Već smo odradili nekoliko snimanja. U planu je da do kraja ožujka dovršimo produkciju na terenu te krenuti u montažu filma. Zahvalni smo tvrtki Terracotta d.o.o., koja radi na obnovi Željezničkog kolodvora, što nam je dopustila da kamerom pratimo tijek radova”, istaknula je koautorica Bianca Dagostin.

U produkciji su uključeni i riječki filmaši: Mateo Jurčić kao direktor fotografije te Saša Vukosav kao organizator lokacija. Glazbu i zvuk na filmu potpisuje jedan od producenata filma, Sanel Isanović.

“Izvorni sjaj” producira nagrađivana labinska tvrtka Level 52 te je film sufinanciran od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Grada Rijeke.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.