PočetnaVijesti"Izvorni sjaj": U Rijeci se snima film o kiparicama restauratoricama

“Izvorni sjaj”: U Rijeci se snima film o kiparicama restauratoricama

|

U Rijeci se snima film o kiparicama restauratoricama koje vraćaju izvorni sjaj riječkim arhitektonskim draguljima. Dok se radovi na obnovi fasade Željezničkog kolodvora u Rijeci primiču kraju, filmska ekipa kamerom prati posljednje zahvate restauratorske ekipe. Riječ je o kratkometražnom dokumentarnom filmu “Izvorni sjaj” koji u fokus stavlja kiparice restauratorice u njihovoj svakodnevici. Tijekom praćenja njihovog života i rada, na površinu izviru zanimljive teme poput napornog fizičkog rada, iznimne pedantnosti u poslu, nevjerojatna fizička i mentalna snaga radnica koje svojim djelovanjem ruše rodne stereotipe obnavljanjem dotrajalih objekata.

“Upravo nas je jedan novinski članak ponukao da im pristupimo. Čitajući članak koji ih je prezentirao kao stereotipe bauštelaca koji piju pive i zvižde na skeli, odlučio sam se obratiti Eni Jukopili, jednoj od kiparica restauratorica koja je ujedno i voditeljica tima u tvrtki koja radi na obnovi željezničkog kolodvora”, kaže Toni Juričić, koautor filma.

Razgovor s Eni, doveo je Juričića, u tandemu s Biancom Dagostin, do ideje da naprave dokumentarni film o njihovom poslu, da pokažu koliko je profesija kipara restauratora kulturno i društveno važna. Kroz film, prikazat će se kakve sve poslove restauratori moraju raditi te što ih točno vodi da svoj posao dotjeraju do savršenstva. Film otvara i druga pitanja poput rodne ravnopravnosti, pitanje koje je posebno vidljivo dok usputni prolaznici u čudu gledaju djevojke na skeli kako rade muške poslove.

“Njihov optimizam i snaga potaknuli su želju da ovu priču snimimo i podijelimo s gledateljima. Već smo odradili nekoliko snimanja. U planu je da do kraja ožujka dovršimo produkciju na terenu te krenuti u montažu filma. Zahvalni smo tvrtki Terracotta d.o.o., koja radi na obnovi Željezničkog kolodvora, što nam je dopustila da kamerom pratimo tijek radova”, istaknula je koautorica Bianca Dagostin.

U produkciji su uključeni i riječki filmaši: Mateo Jurčić kao direktor fotografije te Saša Vukosav kao organizator lokacija. Glazbu i zvuk na filmu potpisuje jedan od producenata filma, Sanel Isanović.

“Izvorni sjaj” producira nagrađivana labinska tvrtka Level 52 te je film sufinanciran od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Grada Rijeke.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.