PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Putinovi svjedoci" i "Na kraju tame"

Al Jazeera Balkans: “Putinovi svjedoci” i “Na kraju tame”

|

Na programu Al Jazeere Balkans danas (utorak, 8.2. u 17.05, repriza u 23.05 sati) će biti prikazan drugi dio dokumentarca “Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018) ruskog redatelja Vitalija Manskog. Ovo je priča zasnovana na jedinstvenim i isključivo dokumentarnim svjedočanstvima o pravim uzrocima i posljedicama operacije “Nasljednik”, zbog koje je Rusija završila s predsjednikom koji je i dalje na vlasti. Tadašnji predsjednik Boris Jeljcin na staru godinu 1999. obznanio je da vlast prepušta novoizabranom premijeru Vladimiru Putinu, čiji tim angažira Manskog kako bi o budućem predsjedniku snimio televizijski dokumentarni film. Ruski autor u “Putinovim svjedocima” razotkriva mehanizme Putinovog dolaska na vlast, kao i razloge njegovog uspona te dugogodišnje vladavine.

U subotu (12.2. u 19.05, repriza 23.05 sati) na AJB dolazi “Na kraju tame” (Spiritus Movens, 2018.) hrvatskog redatelja Ranka Paukovića. Ovaj dokumentarni film prati Sakibu Čović, jednu od posljednjih rudarica koje rade u bosanskohercegovačkom Rudniku mrkog ugljena “Breza”; te pripadnicu jedine generacije ženskih rudara.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.