PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Dying to Divorce" i "The Widows of Everest"

Al Jazeera Balkans: “Dying to Divorce” i “The Widows of Everest”

-

Al Jazeera Balkans danas (utorak, 25.1. u 17.05, repriza u 23.05 sati) će prikazati dokumentarni film “Dying to Divorce” (“Žudnja za razvodom”, 2021.) britanske redateljice Chloe Fairweather. U Turskoj je jedna od tri žene iskusila obiteljsko nasilje, dok broj slučajeva femicida raste. Hrabra odvjetnica Bozkurt odlučna je zaustaviti ovaj trend te se s grupom aktivista bori za pravdu, u ovom slučaju za dvije preživjele žrtve napada: Arzu koja se u četrnaestoj godini udala za deset godina starijeg poljoprivrednika; te Kubru, uspješnu televizijsku voditeljicu koja je nakon traženja razvoda izgubila obje noge jer je suprug u nju ispalio sedam metaka. Radeći na ovim predmetima, odvjetnica se mora boriti protiv pravnog sistema koji izriče blage kazne počiniteljima, ali i protiv sve represivnije vlade.

U subotu (29.1. u 17.05 sati) na program AJB-a dolazi dokumentarac “The Widows of Everest” (“Udovice s Everesta”, 2021.). Isti govori o penjanju na Mount Everest, odnosno opasnom poslu Šerpa koji pomažu penjačima u usponu na najviši svjetski vrh. Njihove udovice prisiljene su poslati hraniteljice obitelji, a neke od njih prkose tradiciji i diskriminaciji, probijajući se u svijet himalajskog penjanja kojim dominiraju muškarci.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.