PočetnaNajaveDokukino KIC: Kultni film Novog Hollywooda i upoznavanje sa Sunčicom Anom Veldić

Dokukino KIC: Kultni film Novog Hollywooda i upoznavanje sa Sunčicom Anom Veldić

-

Kraj studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC donosi bogat raznovrstan dokumentarni program uz filmske autore koji se ne libe pomicanja granica formata. Kino-tjedan tako započinje u četvrtak 25. studenog, s novim izdanjem programa posvećenom najznačajnijim dokumentarcima “Hall of Fame”. Prikazat će se kultni i izuzetno kritički hvaljeni film Haskella Wexlera iz 1969., “Medium Cool”, koji je svojom inovativnom i jedinstvenom strukturom pomutio granicu između fikcije i fakcije u priči o snimatelju televizijskih vijesti koji se zatječe usred stvarnih događaja, masovnih demonstracija koje izbijaju na Nacionalnoj konvenciji demokratske stranke u Chicagu 1968. godine.

Dokumentarno se isprepliće s igranim; osim što glavni glumac Robert Forster biva uvučen u stvarne događaje na Konvenciji, na razini forme Wexler se koristi tehnikama karakterističnim za film istine (cinéma vérité). Reakcija javnosti je poprilična – film dobiva oznaku X zbog načina na koji se dotiče američke kontrakulture, prokazavši SAD u njezinim rasnim, spolnim i društvenim podjelama. Riječima kritičara Vincenta Canbyja za The New York Times, riječ je o “svojevrsnoj filmskoj Guernici, portretu Amerike usred procesa eksplodiranja u odlomljene komadiće netrpeljivosti, sumnje, straha i nasilja.”

Kino-repertoar u petak 26. studenog i nedjelju 28. studenog donose i kritički iznimno hvaljene naslove o opasnostima i humanosti 21. stoljeća u doba dubokih kriza. Poetični dokumentarac talijanskog majstora Gianfranca Rosija, “Notturno” (2020), o svakodnevici ljudi na politiziranim granicama na Bliskom iskoku, premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio i više nagrada. “Novo evanđelje” / “The New Gospel” / “Das Neue Evangelium” (2020) Švicarca Mila Raua, s druge strane, vrlo je smiono djelo koje kroz prizmu umjetnosti želi dovesti do promjena. Dok ne postavlja predstavu o pasiji, Rau s filmskom ekipom prati buđenje svijesti među radnicima na plantažama rajčice na jugu Italije.

Subota 27. studenog u sklopu programa “Upoznaj autora”, rezervirana je za upoznavanje s jedinstvenom autoricom s hrvatske filmske scene, Sunčicom Anom Veldić, koja je svojom underground estetikom i šarmantno autoironičnim te metatekstualnim pristupom osvježila kratku formu hrvatskog dokumentarca. Svakom novom idejom ona polazi od svog intimnog iskustva, nastupajući iz pozicije filmske amaterske autorice, kasnije studentice režije, veterinarke i intelektualke. O svim tim ulogama s autoricom će razgovarati redatelj Igor Bezinović, kako se jedna reflektira na drugu, kao i u kojem se odnosu nalaze autorska inspiracija i zanatska vještina, pogotovo u vidu subverzije vlastite kreativne (ne)moći. Ulaz na razgovor je slobodan, a snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovom YouTube kanalu.

Nakon upoznavanja slijedi projekcija sedam njezinih filmova (“Hrvatska djevica”, “Video priručnik za slučaj nuklearne katastrofe u Krškom”, “Festivalski turizam”, “Hux Flux, Smokvin sin”, “Precijenjena dramaturgija”, “Catstream” i “Osoba”). Za kratkometražni program potrebno je kupiti ulaznicu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.