PočetnaNajaveDokukino KIC: Nastavak ciklusa filmova o modernom ropstvu

Dokukino KIC: Nastavak ciklusa filmova o modernom ropstvu

-

Iako se iz privilegirane zapadnjačke perspektive ropstvo može činiti nepostojećim problemom u suvremenom dobu, novi ciklus dokumentaraca u zagrebačkom Dokukinu KIC, “WHY SLAVERY?”, ukazuje na njegovu neporecivu rasprostranjenost. Danas (srijeda, 17. studenog) u 19 sati bit će prikazan film društveno angažiranog redateljskog dvojca Carla GierstorferaSebastiana Weisa, “Tajni robovi Sjeverne Koreje: Dolarski junaci” / “North Korea’s Secret Slaves: Dollar Heroes” (2018) u kojem žele rastvoriti opaku tajnovitost sjevernokorejskog režima i njegovog financiranja.

O Sjevernoj Koreji jako se malo toga definitivno zna, ali ono što je neporecivo jesu vremenski i financijski iznimno zahtjevne ambicije u geostrateškim i političkim planiranjima. S pomoću materijala snimanih u tajnosti, uz snažna svjedočanstva uključenih aktera, Gierstorfer i Weis ukazuju na jednu od najvećih robovlasničkih operacija na svijetu. Kako bi se financirali, vladajući šalju svoje radnike u zemlje diljem svijeta, od Rusije i Kine, sve do određenih država članica Europske unije i nalažu im radne odnose kojima izravno doprinose održavanju režima na životu. O zapanjujućem svijetu sjevernokorejskih radnika u inozemstvu, nakon projekcije će politički analitičar Karlo Jurak razgovarati s Karlom Držaićem, povjesničarom i antropologom koji se bavi poviješću i realnim praksama socijalizma.

Dokukino KIC ovaj ciklus donosi u suradnji s partnerima iz THE WHY FOUNDATION. U pitanju je svjetska mreža prikazivača, filmaša i novinara koja distribuira i producira dokumentarce o ljudskim pravima i okolišnim pitanjima u više od 200 zemalja te u suradnji s više od 70 televizijskih operatera, lokalnih neprofitnih organizacija, kina i škola.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.