PočetnaNajaveDokukino KIC: Nastavak ciklusa filmova o modernom ropstvu

Dokukino KIC: Nastavak ciklusa filmova o modernom ropstvu

|

Iako se iz privilegirane zapadnjačke perspektive ropstvo može činiti nepostojećim problemom u suvremenom dobu, novi ciklus dokumentaraca u zagrebačkom Dokukinu KIC, “WHY SLAVERY?”, ukazuje na njegovu neporecivu rasprostranjenost. Danas (srijeda, 17. studenog) u 19 sati bit će prikazan film društveno angažiranog redateljskog dvojca Carla GierstorferaSebastiana Weisa, “Tajni robovi Sjeverne Koreje: Dolarski junaci” / “North Korea’s Secret Slaves: Dollar Heroes” (2018) u kojem žele rastvoriti opaku tajnovitost sjevernokorejskog režima i njegovog financiranja.

O Sjevernoj Koreji jako se malo toga definitivno zna, ali ono što je neporecivo jesu vremenski i financijski iznimno zahtjevne ambicije u geostrateškim i političkim planiranjima. S pomoću materijala snimanih u tajnosti, uz snažna svjedočanstva uključenih aktera, Gierstorfer i Weis ukazuju na jednu od najvećih robovlasničkih operacija na svijetu. Kako bi se financirali, vladajući šalju svoje radnike u zemlje diljem svijeta, od Rusije i Kine, sve do određenih država članica Europske unije i nalažu im radne odnose kojima izravno doprinose održavanju režima na životu. O zapanjujućem svijetu sjevernokorejskih radnika u inozemstvu, nakon projekcije će politički analitičar Karlo Jurak razgovarati s Karlom Držaićem, povjesničarom i antropologom koji se bavi poviješću i realnim praksama socijalizma.

Dokukino KIC ovaj ciklus donosi u suradnji s partnerima iz THE WHY FOUNDATION. U pitanju je svjetska mreža prikazivača, filmaša i novinara koja distribuira i producira dokumentarce o ljudskim pravima i okolišnim pitanjima u više od 200 zemalja te u suradnji s više od 70 televizijskih operatera, lokalnih neprofitnih organizacija, kina i škola.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.