PočetnaNajaveDokukino KIC: Nastavak ciklusa filmova o modernom ropstvu

Dokukino KIC: Nastavak ciklusa filmova o modernom ropstvu

-

Iako se iz privilegirane zapadnjačke perspektive ropstvo može činiti nepostojećim problemom u suvremenom dobu, novi ciklus dokumentaraca u zagrebačkom Dokukinu KIC, “WHY SLAVERY?”, ukazuje na njegovu neporecivu rasprostranjenost. Danas (srijeda, 17. studenog) u 19 sati bit će prikazan film društveno angažiranog redateljskog dvojca Carla GierstorferaSebastiana Weisa, “Tajni robovi Sjeverne Koreje: Dolarski junaci” / “North Korea’s Secret Slaves: Dollar Heroes” (2018) u kojem žele rastvoriti opaku tajnovitost sjevernokorejskog režima i njegovog financiranja.

O Sjevernoj Koreji jako se malo toga definitivno zna, ali ono što je neporecivo jesu vremenski i financijski iznimno zahtjevne ambicije u geostrateškim i političkim planiranjima. S pomoću materijala snimanih u tajnosti, uz snažna svjedočanstva uključenih aktera, Gierstorfer i Weis ukazuju na jednu od najvećih robovlasničkih operacija na svijetu. Kako bi se financirali, vladajući šalju svoje radnike u zemlje diljem svijeta, od Rusije i Kine, sve do određenih država članica Europske unije i nalažu im radne odnose kojima izravno doprinose održavanju režima na životu. O zapanjujućem svijetu sjevernokorejskih radnika u inozemstvu, nakon projekcije će politički analitičar Karlo Jurak razgovarati s Karlom Držaićem, povjesničarom i antropologom koji se bavi poviješću i realnim praksama socijalizma.

Dokukino KIC ovaj ciklus donosi u suradnji s partnerima iz THE WHY FOUNDATION. U pitanju je svjetska mreža prikazivača, filmaša i novinara koja distribuira i producira dokumentarce o ljudskim pravima i okolišnim pitanjima u više od 200 zemalja te u suradnji s više od 70 televizijskih operatera, lokalnih neprofitnih organizacija, kina i škola.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije