PočetnaNajaveLaurent Van Lancker u Dokukinu KIC

Laurent Van Lancker u Dokukinu KIC

|

Posljednji vikend listopada u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je zanimljivom belgijskom vizualnom antropologu, prepoznatljivom po svojim vizualnim polifonijama različitih perspektiva i kultura uokvireno migrantskim pričama, Laurentu Van Lanckeru. U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije, Wallonie Bruxelles International i Polymorfilms bit će održan razgovor s autorom, te prikazana tri njegova dokumentarno-eksperimentalna ostvarenja koji na svojstvene načine obrađuju temu lokalnog i globalnog identiteta, istražujući mjesta ispreplitanja filmskog medija i antropoloških specifičnosti. Pritom se autor trudi humanizirati izolirani ljudski subjekt, objedinjujući nas sve u igrama u logoru, telefonskim pozivima ili grlenom pjevu i naraciji diljem svijeta. Ulaz na program potpuno je besplatan, a podijeljen je na dva dana, u subotu 30. listopada u 19 sati i nedjelju 31. listopada u 17 sati.

U subotu će biti održana projekcija kratkometražnog video-uratka koji fluidnost migrantskih života i kretanja ostvaruje u nestabilnoj formi, “Disorient” (2011), nakon kojega slijedi film iz srca izbjegličkog logora Calaisa, “Kalès” (2017). Riječ je o filmu koji je potpuno snimljen među izbjeglicama koji su u hostilnim uvjetima uspjeli izgraditi izuzetno kompaktnu i toplu ljudsku zajednicu, prkoseći neizvjesnosti vlastite egzistencije. Nakon filmova slijedi razgovor s autorom Laurentom Van Lanckerom koji će voditi hrvatski multimedijalni umjetnik Dan Oki. Nedjeljni termin rezerviran je za fantazmagoričnu odiseju “Surya” (2006), dugometražni film putovanja na kojem susrećemo desetero naratora koji zajedno izvode istu priču. Svatko junaka vodi u vlastitom, kulturološki obojanom smjeru, stvarajući nadnacionalnu tapesteriju oralnih tradicija.

Nedjeljni program Dokukina KIC donosi dvije prave auditivno-vizualne poslastice s ljetnog programa u Art Parku. Prvi je nagrađivani film Rubike Shah koji nas vraća u Veliku Britaniju krajem 1970-ih, “White Riot” (2019), u vrijeme kada je glazba odigrala ključnu ulogu u borbi protiv sve snažnijeg vala fašizma, ksenofobije i diskriminacije. Uz dosad neobjavljene arhivske snimke i intervjue sa sudionicima rezultat je nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma koji rezonira u današnje tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice koje u mnogo čemu podsjeća na nestabilno političko stanje kasnih 1970-ih. Drugi film je Herzogova oda preminulom prijatelju, poznatom putopiscu, “Nomad: Stopama Brucea Chatwina” / “Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin” (2020), u kojoj legendarni redatelj odlazi na putovanje s prijateljevim ruksakom, na svojstven način promišljajući o tragu i značaju Brucea Chatwina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".