PočetnaNajaveLaurent Van Lancker u Dokukinu KIC

Laurent Van Lancker u Dokukinu KIC

-

Posljednji vikend listopada u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je zanimljivom belgijskom vizualnom antropologu, prepoznatljivom po svojim vizualnim polifonijama različitih perspektiva i kultura uokvireno migrantskim pričama, Laurentu Van Lanckeru. U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije, Wallonie Bruxelles International i Polymorfilms bit će održan razgovor s autorom, te prikazana tri njegova dokumentarno-eksperimentalna ostvarenja koji na svojstvene načine obrađuju temu lokalnog i globalnog identiteta, istražujući mjesta ispreplitanja filmskog medija i antropoloških specifičnosti. Pritom se autor trudi humanizirati izolirani ljudski subjekt, objedinjujući nas sve u igrama u logoru, telefonskim pozivima ili grlenom pjevu i naraciji diljem svijeta. Ulaz na program potpuno je besplatan, a podijeljen je na dva dana, u subotu 30. listopada u 19 sati i nedjelju 31. listopada u 17 sati.

U subotu će biti održana projekcija kratkometražnog video-uratka koji fluidnost migrantskih života i kretanja ostvaruje u nestabilnoj formi, “Disorient” (2011), nakon kojega slijedi film iz srca izbjegličkog logora Calaisa, “Kalès” (2017). Riječ je o filmu koji je potpuno snimljen među izbjeglicama koji su u hostilnim uvjetima uspjeli izgraditi izuzetno kompaktnu i toplu ljudsku zajednicu, prkoseći neizvjesnosti vlastite egzistencije. Nakon filmova slijedi razgovor s autorom Laurentom Van Lanckerom koji će voditi hrvatski multimedijalni umjetnik Dan Oki. Nedjeljni termin rezerviran je za fantazmagoričnu odiseju “Surya” (2006), dugometražni film putovanja na kojem susrećemo desetero naratora koji zajedno izvode istu priču. Svatko junaka vodi u vlastitom, kulturološki obojanom smjeru, stvarajući nadnacionalnu tapesteriju oralnih tradicija.

Nedjeljni program Dokukina KIC donosi dvije prave auditivno-vizualne poslastice s ljetnog programa u Art Parku. Prvi je nagrađivani film Rubike Shah koji nas vraća u Veliku Britaniju krajem 1970-ih, “White Riot” (2019), u vrijeme kada je glazba odigrala ključnu ulogu u borbi protiv sve snažnijeg vala fašizma, ksenofobije i diskriminacije. Uz dosad neobjavljene arhivske snimke i intervjue sa sudionicima rezultat je nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma koji rezonira u današnje tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice koje u mnogo čemu podsjeća na nestabilno političko stanje kasnih 1970-ih. Drugi film je Herzogova oda preminulom prijatelju, poznatom putopiscu, “Nomad: Stopama Brucea Chatwina” / “Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin” (2020), u kojoj legendarni redatelj odlazi na putovanje s prijateljevim ruksakom, na svojstven način promišljajući o tragu i značaju Brucea Chatwina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.