PočetnaVijesti"Muzej revolucije" i "Snajka traži sreću" na 34. IDFA-i

“Muzej revolucije” i “Snajka traži sreću” na 34. IDFA-i

|

Još uvijek nisu u potpunosti predstavljeni svi programi 34. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA-e (17. – 28.11.), ali već sad je poznato da će hrvatska dokumentaristička industrija na najvećem svjetskom doku-festivalu, sudjelovati s najmanje dva filma/projekta.

U nenatjecateljskom programu Luminous, rezerviranom isključivo za svjetske premijere filmova s osobnijim predznakom, među 21 filmom našao se i “Muzej revolucije” (2021) srpskog redatelja Srđana Keče, priča o neobičnom prijateljstvu djevojčice i starice koje žive unutar ruševnog prostora nikad do kraja izgrađenog Muzeja revolucije u Beogradu. Dokumentarac je nastao u produkciji hrvatskog Restarta (producentica Vanja Jambrović) i srpskog Uzroka (Srđan Keča) te u koprodukciji češkog Nutprodukcea (Lukás Kokes).

Ovogodišnjem industrijskom programu IDFA Forum (20. – 26.10.) pridruženo je 62 projekata, a u onom najvažnijem – Forum Pitchu, gdje se isti predstavljaju potencijalnim zainteresiranim stranama, sudjelovat će i jedan hrvatski. Riječ je o (budućem) filmu “Snajka traži sreću” redateljice Tee Vidović Dalipi, koji donosi priču o upravo vjenčanom hrvatsko-romskom paru (autorica i njen muž Mirsad), te svim kulturološkim poteškoćama koje takav odnos nosi sa sobom. Dokumentarac s hrvatske strane producira Restart (producent Oliver Sertić), koprodukciju potpisuju talijanski Stefilm (Stefano Tealdi) i kosovski Möbius (Bujar Kabashi).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.