PočetnaVijesti"Muzej revolucije" i "Snajka traži sreću" na 34. IDFA-i

“Muzej revolucije” i “Snajka traži sreću” na 34. IDFA-i

-

Još uvijek nisu u potpunosti predstavljeni svi programi 34. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA-e (17. – 28.11.), ali već sad je poznato da će hrvatska dokumentaristička industrija na najvećem svjetskom doku-festivalu, sudjelovati s najmanje dva filma/projekta.

U nenatjecateljskom programu Luminous, rezerviranom isključivo za svjetske premijere filmova s osobnijim predznakom, među 21 filmom našao se i “Muzej revolucije” (2021) srpskog redatelja Srđana Keče, priča o neobičnom prijateljstvu djevojčice i starice koje žive unutar ruševnog prostora nikad do kraja izgrađenog Muzeja revolucije u Beogradu. Dokumentarac je nastao u produkciji hrvatskog Restarta (producentica Vanja Jambrović) i srpskog Uzroka (Srđan Keča) te u koprodukciji češkog Nutprodukcea (Lukás Kokes).

Ovogodišnjem industrijskom programu IDFA Forum (20. – 26.10.) pridruženo je 62 projekata, a u onom najvažnijem – Forum Pitchu, gdje se isti predstavljaju potencijalnim zainteresiranim stranama, sudjelovat će i jedan hrvatski. Riječ je o (budućem) filmu “Snajka traži sreću” redateljice Tee Vidović Dalipi, koji donosi priču o upravo vjenčanom hrvatsko-romskom paru (autorica i njen muž Mirsad), te svim kulturološkim poteškoćama koje takav odnos nosi sa sobom. Dokumentarac s hrvatske strane producira Restart (producent Oliver Sertić), koprodukciju potpisuju talijanski STEfilm (Stefano Tealdi) i kosovski Möbius (Bujar Kabashi).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije