PočetnaVijestiTri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

|

U Budimpešti sutra službeno (22. – 29.11.) završava jubilarno, dvadeseto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió. Radi se o jednom od najvećih europskih filmskih festivala na temu ljudskih prava, kojeg je u proteklom razdoblju vidjelo više od 200 tisuća posjetitelja. Svečana nagradna ceremonija je, pak, održana još u nedjelju.

Iz hrvatskog rakursa, bio je ovo više nego produktivan izlet do Mađarske. Tako je u konkurenciji studentskog i debitantskog filma (žiri: Dániel Deák, Floris Paalman i Johanna von Websky) Nagradu “Doc Future” (“Doc Future Award”) osvojio dokumentarac “Snajka: Dnevnik očekivanja” (Restart / Stefilm / Al Jazeera Balkans / Möbius; 2023.) Tee Vidović Dalipi, koji donosi priču o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu te njihovoj kćerkici Fridi. Svjetska premijera filma održana je na ovogodišnjem DokuFestu, gdje je osvojio i Nagradu publike. Producent “Snajke” je Oliver Sertić, koproducenti Stefano Tealdi i Bujar Kabashi.

Ima toga, dakako, još. U natjecateljskoj konkurenciji “Viewfinder” – za dokumentarce koji traže nove pristupe pripovijedanja (žiri: Chiara Boschiero, Zhao Liang i Helena Markova Zajicova), Posebno priznanje pripalo je hrvatskom dokumentarcu “Dezerteri” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2022.) redatelja i producenta Damira Markovine, koji se prisjeća djetinjstva u Mostaru i svoje izgubljene generacije iz Gimnazije “Aleksa Šantić”. Podsjetimo, “Dezerteri” su svoju svjetsku premijeru imali prošle godine, na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Ji.hlava. Iz Češke se film vratio ovjenčan s dvije nagrade.

I konačno, u konkurenciji mađarskog dokumentarnog filma (žiri: Gazdag Gyula, Natalia Libet i Anna Petrus), najboljim je proglašena manjinska hrvatska koprodukcija “Fairy Garden” / “Vilinski vrt” /Fanni kertje” (New Retina Productions / Avanpost / Campfilm / Restart; 2023.). Autor Gergő Somogyvári prikazuje život dva pojedinca s margine društva, 19-godišnje transrodne tinejdžerice Fanni te 60-godišnjeg beskućnika Lacija. Producenti su Nóra Somogyvári i Gergő Somogyvári, a koproducenti Sára László i Oliver Sertić iz zagrebačkog Restarta.

Sve nagrađene provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.