PočetnaNajave"Hall of Fame": Nova sezona posvećena filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarcu

“Hall of Fame”: Nova sezona posvećena filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarcu

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja se program “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, koji predstavlja najznačajnije dokumentarce koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentaristike. Nova sezona posvećena je filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarnom filmu, a otvaraju je “Prizori iz klasne borbe u Portugalu” / “Scenes from the Class Struggle in Portugal” (1977) Roberta Kramera i Philipa J. Spinellija.

Urgentna anti-kronika o posljednjoj europskoj revoluciji fokusirana je na svakodnevne borbe portugalskog naroda i reaproprijaciju javnih prostora. Kombinirajući snimke iz filmskih žurnala, izvorne snimke, fotografije, intervjue te analitičku naraciju ovaj moćan militantni dokumentarac prati transformaciju politike u Portugalu nakon “Revolucije karanfila” u kojoj je 1974. gotovo nenasilnim, ljevičarskim, vojskom predvođenim državnim udarom svrgnut autoritarni režim Antonija de Oliviere Salazara.

Film dokumentira radikalnije trenutke revolucije te zajedničku antifašističku i antiimperijalističku borbu radnika, seljaka i vojnika koja je dovela do uspostave liberalne demokracije, a dana je i neovisnost svim kolonijama. Međutim jedinstvo koje je dovelo do osnivanja višestranačke vlade bilo je kratkog vijeka i u konačnici je rezultiralo usponom desnice u sprezi sa stranim kapitalom. Film “Prizori iz klasne borbe u Portugalu” snimljen je od travnja 1974. do studenog 1976. i povezuje sukobe u Portugalu s paralelnim pokretima za oslobođenje u SAD-u i Južnoj Africi, te pokušava dati odgovor na pitanje: “Što je revolucionarni film i koliko je revolucionarni proces ukorijenjen u svakodnevnom životu naroda?”. Robert Kramer, kultni američki dokumentarist i jedan od osnivača kolektiva Newsreel, odbacuje pretenzije o neutralnosti i pokušava direktno intervenirati u revoluciju, čime je ukinuto razgraničenje između filmaša i sudionika u borbi.

Uvodnu riječ u film održat će profesor, prevoditelj i nekadašnji hrvatski veleposlanik u Portugalu, Želimir Brala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.