PočetnaNajave"Hall of Fame": Nova sezona posvećena filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarcu

“Hall of Fame”: Nova sezona posvećena filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarcu

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja se program “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, koji predstavlja najznačajnije dokumentarce koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentaristike. Nova sezona posvećena je filmskim pobunama i politički angažiranom dokumentarnom filmu, a otvaraju je “Prizori iz klasne borbe u Portugalu” / “Scenes from the Class Struggle in Portugal” (1977) Roberta Kramera i Philipa J. Spinellija.

Urgentna anti-kronika o posljednjoj europskoj revoluciji fokusirana je na svakodnevne borbe portugalskog naroda i reaproprijaciju javnih prostora. Kombinirajući snimke iz filmskih žurnala, izvorne snimke, fotografije, intervjue te analitičku naraciju ovaj moćan militantni dokumentarac prati transformaciju politike u Portugalu nakon “Revolucije karanfila” u kojoj je 1974. gotovo nenasilnim, ljevičarskim, vojskom predvođenim državnim udarom svrgnut autoritarni režim Antonija de Oliviere Salazara.

Film dokumentira radikalnije trenutke revolucije te zajedničku antifašističku i antiimperijalističku borbu radnika, seljaka i vojnika koja je dovela do uspostave liberalne demokracije, a dana je i neovisnost svim kolonijama. Međutim jedinstvo koje je dovelo do osnivanja višestranačke vlade bilo je kratkog vijeka i u konačnici je rezultiralo usponom desnice u sprezi sa stranim kapitalom. Film “Prizori iz klasne borbe u Portugalu” snimljen je od travnja 1974. do studenog 1976. i povezuje sukobe u Portugalu s paralelnim pokretima za oslobođenje u SAD-u i Južnoj Africi, te pokušava dati odgovor na pitanje: “Što je revolucionarni film i koliko je revolucionarni proces ukorijenjen u svakodnevnom životu naroda?”. Robert Kramer, kultni američki dokumentarist i jedan od osnivača kolektiva Newsreel, odbacuje pretenzije o neutralnosti i pokušava direktno intervenirati u revoluciju, čime je ukinuto razgraničenje između filmaša i sudionika u borbi.

Uvodnu riječ u film održat će profesor, prevoditelj i nekadašnji hrvatski veleposlanik u Portugalu, Želimir Brala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.