PočetnaNajave17. Festival 25 FPS: Pioniri računalne animacije, etnografski klasici i dokumentarni hibridi...

17. Festival 25 FPS: Pioniri računalne animacije, etnografski klasici i dokumentarni hibridi u izboru članova Velikog žirija

-

“Žiri predstavlja”, tradicionalna sekcija Festivala 25 FPS, obuhvaća posebno kurirane programe članova Velikog žirija s ciljem da se domaćoj publici pobliže predstave njihove estetske i tematske preokupacije u polju umjetničkog i eksperimentalnog filma. Veliki žiri sedamnaestog izdanja festivala čine nagrađivana dokumentaristica Pia Borg, njemačka kustostica Katrin Mundt te novomedijski umjetnik Ivan Marušić Klif, koji će pored predstavljanja vlastitih programa dodijeliti tri jednakovrijedna Grand Prixa najboljim filmovima u međunarodnom natjecateljskom programu.

Prostori na razmeđu stvarnosti i fikcije u izboru nagrađivane umjetnice Pije Borg

Program u izboru malteško-australske filmske umjetnice Pije Borg naslovljen “Replike boje”, okuplja pet intrigantnih naslova na razmeđu fikcije i dokumentaristike koji na podlozi različitih pejzaža – od Australije i Kalifornije do Katara i Italije – kritički propituju i ruše prostor između stvarnog i posredovanog, originala i replike. Polazišna točka programa autoričin je nagrađivani film “Silika” / “Silica” (Grand Prix, Festival 25 FPS 2017.; 2017.), koji bilježi transformaciju nekoć živahnog rudarskog gradića u opustjelu scenografiju za distopijske filmove. U filmu “Zemlja sjena” / “Shadowland” (2014) švedski autor John Skoog iscrtava historijat kalifornijskih mjesta koja su holivudskoj industriji služili kao zamjena za razne međunarodne lokacije, dok klasik australskog eksperimentalnog filma “Vodopad” / “Waterfall” (Arthur i Corinne Cantrill, 1984.) donosi eterični hommage razvoju ranog filma u boji, koji putem inovativnih kromatskih otklona australski krajolik preobražava u metaforički prostor neprekinute transformacije.

Dekonstrukcije kolonijalnih narativa u programu kustostice Katrin Mundt

Njemačka autorica i kustosica Katrin Mundt predstavit će se programom “Dezorijentacija” sačinjenom od pet filmova koji se bave načinima i uvjetima pod kojima susrećemo jedni druge. Riječ je o radovima nadahnutim etnografskim i postkolonijalnim studijama u kojima inovativni filmski postupci služe za razotkrivanje i dekonstrukciju stereotipnih narativa o Drugome. Veteranka austrijske avangarde Lisl Ponger to čini brižljivom dokumentacijom okupljanja i proslava različitih migrantskih zajednica u Beču (“Fantomski strani Beč”, 1991. – 2004.), australska vizualna umjetnica Tracy Moffatt humornim uspoređivanjem perspektive aboriđinskih žena i kolonijalnih narativa bijelih muškaraca (“Lijepe obojene djevojke”, 1987.), a Sascha Reichstein izuzetno taktilnom pripovijesti o indijskoj tkanini, čija povijest postepeno razotkriva različite oblike nasilja britanske kolonijalne vladavine (“Uzorci osvajača”, 2017.).

Šetnja kroz povijest računalne animacije pod vodstvom Ivana Marušića Klifa

Nagrađivani novomedijski umjetnik i direktor festivala Vector Hack, Ivan Marušić Klif donosi uzbudljiv i veoma osoban program pod nazivom “X je lijevo-desno, Y je gore-dolje”, sačinjen od niza kultnih, povijesnih i suvremenih naslova unutar polja računalne umjetnosti, a koji su imali značajan formativni utjecaj na autora. Među njima se ističe premijerno prikazivanje pionira svjetske kompjuterske animacije i vizualne glazbe Johna Whitneyja (“Matrix III”,1972.) i Larryja Cubea (“Proračunatih kodovi”, 1985.), selekciju fascinantnih autorskih i komercijalnih filmova iz 1970-ih Tomislav Mikulića, nekadašnjeg najmlađeg člana Novih tendencija i rodonačelnika hrvatske računalne umjetnosti, nekonvencionalan autoportret cijenjene umjetnice Steine Vasulke (“Violin Power”, 1970. – 1978.) u kojemu violina postaje alat za generiranje slike te video rad “#67” (2016) nagrađivanog nizozemskog majstora analognih i digitalnih mašina Joosta Rekvelda (člana Velikog žirija na Festivalu 25 FPS 2010. godine), koji nas uranja u apstraktne svjetove strojeva i ljudi posredstvom frekvencija dalekovoda i analognih videosignala.

Žiri kritike

Pored članova Velikog žirija, o najboljim festivalskim filmovima odlučivat će i tročlani Žiri kritike koji ove godine čine austrijska filmska kustosica i spisateljica Michelle Koch, hrvatska kustosica i producentica iz kolektiva WHW Ana Kovačić, te nezavisni filmski kritičar i suradnik kustoske platforme ALT/KINO Patrick Gamble.

17. Festival 25 FPS održat će se od 23. do 26. rujna u zagrebačkom Kinu SC, a 30. rujna u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sve projekcije i programe je slobodan uz prethodnu rezervaciju ulaznica putem sustava Entrio.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".