PočetnaVijestiOtvorene prijave za 2. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene prijave za 2. Novu školu dokumentarnog filma

-

Od listopada do veljače u Rijeci će se održavati druga po redu Nova škola dokumentarnog filma. Škola počinje krajem rujna, a prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na službeni mail [email protected]. Prijaviti se može do 19. rujna, a biti će selektirano deset polaznika u dobi od 18 do 40 godina starosti. Odabrani kandidati biti će pozvani na intervju.

Škola je koncipirana kao sustavni intenzivni program u trajanju od pet mjeseci i podijeljen u dva segmenta: teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, a praktični od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

Osim praktičnog dijela važan dio curriculuma rezerviran je za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji će polaznicima kroz predavanja i individualna savjetovanja prenijeti svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije.

Filmske vježbe su osmišljene tako da postepeno uvode polaznike u specifične segmente produkcije filma (snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija), ali i u različite stilske pristupe dokumentarnoj formi. Odabrani filmovi koji će se prikazivati, temom i formom usko su vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova.

Nastava će se održavati svaki tjedan, u popodnevnim satima petkom i u jutarnjim satima subotom. Škola je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog od 800 kuna za slučaj oštećenja opreme. Polog se po završetku škole vraća polaznicima.

Osim stalnih mentora, tima Filmaktiva (Marin Lukanović, Maša Drndić, Sanja Kapidžić, Sara Blažić, Sara Salomon) sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma, u školi će gostovati i vanjski mentori (Ivan Ramljak, Goran Dević, Srđan Keča, Ivana Todorović), koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka pod mentorstvom Ive Vičića i svjetlo u filmu pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica postprodukcije i distribucije.

Prva generacija Nove škole dokumentarnog filma producirala je osam kratkometražnih dokumentaraca koji su prepoznati na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kratki dokumentarni film “Martin Torpedo” (2021) Tonija Jelenića osvojio je nagradu za najbolji regionalni film na ovogodišnjem Liburnija Film Festivalu u Opatiji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije