PočetnaNajaveDonedavno zabranjeni "Krik" Leobarda Lópeza Aretchea na Hall of Fameu

Donedavno zabranjeni “Krik” Leobarda Lópeza Aretchea na Hall of Fameu

-

Posljednje izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u ovoj kino-sezoni (Dokukino KIC) nosi posvetu intrigantnom meksičkom redatelju Leobardu Lópezu Aretcheu i njegovom dugometražnom prvijencu (i jedincu!), donedavno zabranjenom dokumentarcu “Krik” / “The Shout” / “El Grito” (1968). Riječ je o izuzetno rijetkom vizualnom dokumentu koji je snimljen u tajnosti u vrijeme studentskih prosvjeda koji su u Meksiku izbili krajem ’60-ih protiv korumpirane vlade.

U ljeto 1968. u Mexico Cityju studenti su organizirali niz iznimno posjećenih demonstracija, a na samom vrhuncu Pokreta (El Movimento) na ulicama je bilo 600 tisuća ljudi koji su tražili veću slobodu za sindikate i medije. No, s Olimpijskim igrama za vratima, uspaničeni jednopartijski režim odlučio je učiniti sve kako bi ugušio glasove neslaganja.

U Tlatelolcu je tada privedeno 1300 ljudi, a ubijeno čak 400. Tragedije tu nisu stale: studentski je duh tada slomljen, a sama vlada poricala je sam masakr. Nedugo nakon što je dovršio montažu “Krika”, a koji će pričekati gotovo pedeset godina na javno prikazivanje, Aretche je u 28. godini života počinio samoubojstvo.

“Krik” je moćan i deklarativan film u kojem duge sekvence političkih govora stvari vode prema brutalnom i neizbježnom krešendu. Zrnate snimke, fotografije i iscrpni audiozapisi s terena ovdje su kao nezaboravni podsjetnik na užase masakra. Uvodnu riječ u film održat će filozof i politički analitičar Karlo Jurak.

O programu čitajte više na pojedinim stranicama filmova na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije