PočetnaNajaveDonedavno zabranjeni "Krik" Leobarda Lópeza Aretchea na Hall of Fameu

Donedavno zabranjeni “Krik” Leobarda Lópeza Aretchea na Hall of Fameu

|

Posljednje izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u ovoj kino-sezoni (Dokukino KIC) nosi posvetu intrigantnom meksičkom redatelju Leobardu Lópezu Aretcheu i njegovom dugometražnom prvijencu (i jedincu!), donedavno zabranjenom dokumentarcu “Krik” / “The Shout” / “El Grito” (1968). Riječ je o izuzetno rijetkom vizualnom dokumentu koji je snimljen u tajnosti u vrijeme studentskih prosvjeda koji su u Meksiku izbili krajem ’60-ih protiv korumpirane vlade.

U ljeto 1968. u Mexico Cityju studenti su organizirali niz iznimno posjećenih demonstracija, a na samom vrhuncu Pokreta (El Movimento) na ulicama je bilo 600 tisuća ljudi koji su tražili veću slobodu za sindikate i medije. No, s Olimpijskim igrama za vratima, uspaničeni jednopartijski režim odlučio je učiniti sve kako bi ugušio glasove neslaganja.

U Tlatelolcu je tada privedeno 1300 ljudi, a ubijeno čak 400. Tragedije tu nisu stale: studentski je duh tada slomljen, a sama vlada poricala je sam masakr. Nedugo nakon što je dovršio montažu “Krika”, a koji će pričekati gotovo pedeset godina na javno prikazivanje, Aretche je u 28. godini života počinio samoubojstvo.

“Krik” je moćan i deklarativan film u kojem duge sekvence političkih govora stvari vode prema brutalnom i neizbježnom krešendu. Zrnate snimke, fotografije i iscrpni audiozapisi s terena ovdje su kao nezaboravni podsjetnik na užase masakra. Uvodnu riječ u film održat će filozof i politički analitičar Karlo Jurak.

O programu čitajte više na pojedinim stranicama filmova na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.