PočetnaNajave"Upoznaj autora": Ivan Ramljak

“Upoznaj autora”: Ivan Ramljak

|

U novom izdanju programa “Upoznaj autora”, koji je na repertoaru u četvrtak, 24. lipnja u 20 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC, upoznat ćemo jednog od vodećih hrvatskih dokumentarista srednje generacije, Ivana Ramljaka, autora i suautora deset dokumentarnih i igranih filmova kratkog i dugog metra.

Među njegovim ostvarenjima ističe se trilogija dokumentaraca o zaboravljenim prostorima (“Kino otok”, “Dom boraca” i “Mezostajun”) te dugometražni prvijenac “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) s kojim je pobijedio u balkanskom programu Dokufesta, najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u regiji, a potom trijumfirao i na Danima hrvatskog filma, kao i na prošlotjednoj dodjeli nagrada Dokumetar portala Dokumentarni.net.

U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Jelena Pašić saznat ćemo više o Ramljakovom redateljskom senzibilitetu, o njegovim počecima s igranim filmovima i trash ostvarenjima o Bori Leeju i sadašnjem radu u dokumentarnoj formi u koje upleće eksperimentalne elemente.

Nakon razgovora slijedi i projekcija njegovog uspješnog dugometražnog debija koji, autorovim riječima, prikazuje “neobično vrijeme druge polovice 1990-ih, kad se usred najcrnje konzervativne tuđmanovštine počinju pojavljivati oaze slobode.”

Ulaz na razgovor je slobodan, a za projekciju filma potrebno je kupiti ulaznicu. Također, uoči njegovog gostovanja na online platformu volimdokumentarce.net stižu i četiri autorova nagrađivana dokumentarca (“Brodovi i dalje ne pristaju”, “Kino otok”, “Mezostajun” i “Dom boraca”) te će na tjedan dana (od četvrtka, 17. lipnja do četvrtka, 24. lipnja) biti dostupni za besplatno gledanje uz promotivni kod UPOZNAJ-AUTORA.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.