PočetnaVijestiDodijeljene 2. Nagrade Dokumetar

Dodijeljene 2. Nagrade Dokumetar

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC sinoć (srijeda, 16. lipnja) je održano drugo izdanje Nagrada Dokumetar. Njihov cilj je kroz valorizaciju godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma, povećati vidljivost domaće dokumentaristike u medijima te u široj javnosti. Dokumetar za najbolji domaći dokumentarac prošle godine dodijelio je žiri redakcije portala Dokumentarni.net (Janko Heidl, Iva Rosandić, Ivan Laić, Sara Simić i Hrvoje Krstičević), dok je strukovne pobjednike ove godine odlučio tročlani žiri u sastavu: Nino Kovačić, Dina Pokrajac i Marko Stojiljković.

Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2020. godine pripao je filmu “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Ivana Ramljaka, “Naizgled jednostavnom kolažnom tehnikom autor evocira subjekt, ne samo na narativnoj, već i na strukturalnoj razini. Intermedijalnošću u srži filma na neočekivan način propituje ideju naknadnog koautorstva. Istovremeno, intimistički moment nadilazi konkretni historijski trenutak i ima snagu transgeneracijskog razumijevanja”, stoji u obrazloženju nagrade dokumentarcu.

Dokumetar za najbolju režiju u hrvatskom dokumentarnom filmu 2020. godine pripao je Đuri Gavranu za film “Jedna od nas” (Pipser, 2020.), Žiri je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: “Koristeći vrlo ograničena izražajna sredstva redatelj filma ‘Jedna od nas’ uspio je sa zadivljujućom smirenošću iznijeti mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju srednjoškolske drugarice i neugodnoj tajni koja osujećuje njegovu petnaestu godišnjicu mature. Prisjećanja zajedničkih dogodovština bivših školskih kolega (usred pomalo artificijelne mizanscene koja kao da rekreira kultni uradak Dogme 95 ‘Festen’) izmjenjuju se s fragilnim pismima u kojima je trauma još sirova, a odsustvo glasa naratorice čini da njezine riječi još potresnije odzvanjaju u našem biću. Suptilna gradacija napetosti samo još intenzivnije potencira užas koji se raspliće pred nama bez da i u jednom trenutku sklizne u patetični prosede. Redateljev aktivizam i umjetničko nagnuće tvore skladnu cjelinu u kojoj jedno nije žrtvovano drugom, prisiljavajući nas da se suočimo sa šutnjom i obnevidjelošću našeg društva, ali prije svega s našom vlastitom odgovornošću u prepoznavanju krika žrtve, koliko god on bio prigušen.”

U kategoriji najbolje fotografije ovogodišnji Dokumetar pripao je prerano preminulom Marku Čakloviću (“O jednoj mladosti”), “Fotografija dokumentarnog filma može biti iznimna čak i kada u filmu nema niti jedne svježe snimke. Kolažiran od arhivskih fotografija pokojnog Marka Čaklovića i njegovih amaterskih snimki na kućnim video-formatima, film ‘O jednoj mladosti’ je artistički naravnana vizualna poslastica, svojevrsna vremenska kapsula koja nas transponira u doba kada se činilo da još ima nade i pohvala ponekad autodestruktivnoj mladenačkoj energiji”, obrazloženje je žirija.

Dokumetar za najbolju montažu pripao je Aleksandaru Juriću za rad na filmu “Zašto mama vazda plače?” (Karmen Obrdalj; Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci / Samostalna produkcija; 2020.). “Suptilnom i istovremenom snažnom asocijativnom montažom filma ‘Zašto mama vazda plače?’ stvoren je uvjerljiv ritam atmosfere koju kadrovi, poput razglednica u trajanju, sustvaraju uz sugestivan glas naratorice. Sa svakom smo scenom sve uvučeniji u njezinu priču, do samog kraja i bez popuštanja”, obrazložio je žiri svoju odluku.

I konačno, sinoć je dodijeljena i nagrada Top of the Docs, za najbolji hrvatski dokumentarni film protekle godine po izboru glavnog urednika portala Dokumentarni.net, Hrvoja Krstičevića. Ista je pripala filmu “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka, uz sljedeće obrazloženje: “Ivan Ramljak bez lažne sentimentalnosti slaže mozaik vlastitog života, kroz prisjećanje na preminulog prijatelja kojeg ponekad nije bilo lako razumjeti, ali kojeg je bilo lako voljeti. Kroz kolažni prikaz crno-bijelih fotografija i autentičnu emociju, kao kroz portal uranjamo u svijet mladosti koja prkosno, koliko je to realno moguće, odbija nametnuta društvena pravila te pokušava živjeti svoja.”

Nagrade Dokumetar organiziraju udruga Dokumetar i portal Dokumentarni.net uz ovogodišnje pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba. Partneri su Restart i Dokukino KIC, dok događaj medijski pokrivaju Kulturpunkt.hr, Ravno do dna i Vox Feminae.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Nagrada Dokumetar – www.nagradedokumetar.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.