PočetnaNajave"Djevojčica" Sébastiena Lifshitza u hrvatskim kinima

“Djevojčica” Sébastiena Lifshitza u hrvatskim kinima

|

U sedmogodišnjoj Sashi društvo vidi samo pomalo neobičnog dječaka, iako ona oduvijek zna da je zapravo djevojčica, ali rođena u tijelu dječaka. Zbog toga pati od nečega što se u suvremenom medicinskom rječniku definira kao stanje rodne disforije, odnosno osjećaja zarobljenosti u vlastitom tijelu obilježenom često rigidnim društvenim kategorijama spola i roda.

U svakodnevnom životu, školi, plesnim treninzima i dječjim zabavama, njezina okolina tretira je drugačije od ostale djece, no Sashina obitelj vodi neumornu bitku s društvenim nerazumijevanjem transrodnosti, boreći se da njihova djevojčica bude prihvaćena i da okolina razumije i poštuje njenu potrebu za drugačijim rodnim identitetom od očekivanog.

“Kad narastem, bit ću djevojčica”, omiljena je izjava malene Sashe čiji svakodnevni život kroz godinu dana prati kamera jednog od najznačajnijih suvremenih dokumentarista Sébastiena Lifshitza, bilježeći pritom dirljive trenutke sreće, ali i mnoge izazove s kojima se ona i njezina obitelj suočavaju. Francuski redatelj u svom nagrađivanom filmu “Djevojčica” / “Little Girl” / “Petite fille” (2020) Sashinoj društvenoj iščašenosti prilazi s puno empatije i razumijevanja, što je rezultiralo inspirativnim portretom djevojčice koja traži tako malo – da bude prihvaćena onakvom kakva zaista je.

“Djevojčica” kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem Hrvatske od petka, 25. lipnja, za kada je zakazana premijerna projekcija u zagrebačkom Dokukinu KIC s početkom u 19 sati. Film je hrvatsku premijeru ostvario prošle godine na 18. Human Rights Film Festivalu.

Nakon projekcije, u 20.30 sati, slijedi razgovor o filmu u kojem sudjeluju sudjeluju Daniel Martinović (Ponosni Zagreb / Dugine obitelji), Erin Vlahović (TransAid) i mr. spec. kliničke psihologije Iva Žegura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.