PočetnaRecenzije17. ZagrebDox: "U karanteni s klinkom" - Karantena s Mary Poppins

17. ZagrebDox: “U karanteni s klinkom” – Karantena s Mary Poppins

-

Navijači Hajduka nedavnom su kampanjom Livaja ostani praktički nagovorili na – ostanak najboljeg igrača kluba Marka Livaje. “Da sam i htio otići, to ne bi bilo moguće”, rekla je nakon potpisa ugovora vrsna polušpica hrvatskog nogometnog giganta. Splitsko stanje uma, klapa tko zna koja. Makar danas, u ovom trenutku, sutra šta bude-bude – priča sa sretnim završetkom. Svatko tko imalo nosi bijelu boju u srcu, zaslužio je naramak sretnih vijesti s Poljuda. Bog zna da je takvih u posljednjih previše godina bilo mikroskopski malo. Hm, čekajte malo! Ako je već uspjela nogometna kampanja, zašto ne bi i životno-zdravstvena? Možda da polako počnemo iscrtavati transparente, započnemo kampanju putem društvenih mreža i nagovorimo koronu da počne pakirati kofere? Onako, bilo bi lijepo, pošteno, dosta si nas zajebavala ove zadnje dvije godine, sad je red da pokupiš prnje, karta u jednom smjeru odavno je spremna.

Priča izmaštana u holivudskom studiju za siromašne Vašeg glavnog urednika, dakako, uopće ne pije vodu. Ali znate što pije? Nepretenciozni, prhko-srcegrijući dokumentarci o koronavirusu! Koliko je takvih na tržištu, ne znamo. Posve sigurno – mnogo manje od onih ozbiljnih (dakako, i potrebnih!) koji pandemiju obrađuju iz autorskih, novinarskih, znanstvenih, medicinskih, društveno-političkih te svih ostalih mogućih i nemogućih kuteva. No, ako tražite lagašan, duhovit i prije svega indikativan dokumentarac koji će u manje od šest minuta rastvoriti svu apsurdnost (i ljepotu!) kućanstva u prisilnoj karanteni, onda ste došli na pravo mjesto! “U karanteni s klinkom” / “The Reality of Confinement With a Four-Year-Old” / “Confinados con una niña de 4 años” (2020) španjolskog autora Pola Mallafréa član je Međunarodne konkurencije 17. ZagrebDoxa, a nudi uvid u izoliranu stvarnost obitelji koju osim redatelja još sačinjavaju njegova družica Ángela, četverogodišnja kćerka Vera i mačak Ludwig. Proteklih petnaest dana svi sustanari (osim Ludwiga, kojem je kućni pritvor ionako uobičajena svakodnevica) prisiljeni su 24 sata dijeliti unutrašnjost malog stana. Korona je pustila pipke i do Španjolske, ali mlada, mala i sretna družina ne očavaja previše. Pa kako i bi, kad imaju dovoljno prostora na balkonu, prirodnog svjetla, Wi-Fi i – gusarski brod. Stan bez gusarsko broda jednostavno nije stan!

Izolacija nije jednostavna, a koja jest? No, kad se stvari uistinu pojednostave onda Polovo parafraziranje Verinih riječi “sve što trebam i želim već je ovdje” na samom kraju filma – usred neizvjesnosti, bolesti i smrti – odzvanjaju kao najveća istina ikad izrečena.

Dinamičnom izmjena kadrova uz naraciju samog redatelja Pola Mallafréa, doznajemo koliko se zbog korone zapravo promijenila obiteljska svakodnevica: gledanje filmova sada je postala svakodnevna aktivnost (prisilna Mary Poppins, nevoljko-šaljivo će grimasama sugerirati roditelji), ovisnost o društvenim mrežama poprimila zabrinjavajuće razmjere, a tema za razgovor ponestalo brzinom kakvom su nekoć u Hrvatskoj isparavale zalihe toaletnog papira. Pandemija je, doduše, donijela i cijeli niz drugih, pozitivnih stvari. Tako je cijeli stan postao svojevrsna izmaštana dječja utopija, preslikana iz kakve šarene slikovnice, od dvoraca do ljuljački i fizičkih prepreka koje je potrebno vješto zaobići, a usput se zabaviti i zdravstveno uzdignuti. Kako ide ona narodna? “Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna”? “U karanteni s klinkom” lijepo potvrđuje spomenutu mudrost, Pol i Ángela u zajedničkim dvoplanskim kadrovima isijavaju toplinom i međusobnom kemijom, telepatskim razumijevanjem svojstvenom dugogodišnjim, iskusnim parovima, suborcima do smrti. Izolacija nije jednostavna, a koja jest? No, kad se stvari uistinu pojednostave onda Polovo parafraziranje Verinih riječi “sve što trebam i želim već je ovdje” na samom kraju filma – usred neizvjesnosti, bolesti i smrti – odzvanjaju kao najveća istina ikad izrečena.

"U karanteni s klinkom" / "The Reality of Confinement With a Four-Year-Old" / "Confinados con una niña de 4 años"
Režija i montaža: Pol Mallafré
Producentica: Anna Pazos
Zemlja podrijetla: Španjolska
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 6 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...
Režija i montaža: Pol Mallafré<br> Producentica: Anna Pazos<br> Zemlja podrijetla: Španjolska<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Trajanje: 6 minuta17. ZagrebDox: "U karanteni s klinkom" - Karantena s Mary Poppins