PočetnaNajaveDokukino KIC: Drugi dio ciklusa "Izgubljenih u svemiru"

Dokukino KIC: Drugi dio ciklusa “Izgubljenih u svemiru”

|

Ciklus filmova “Izgubljeni u svemiru”, kojim se u zagrebačkom Dokukinu KIC tematizira svemirski bezdan i promjenjiva prirodu odnosa čovjeka prema kozmosu, ovaj tjedan nadograđuje se s dva kultna naslova. Uz nove termine dokumentarca o Lajki i njezinim uličnim srodnicima “Space Dogs” i filmskog putovanja na Mjesec u novom ruhu “Apollo 11”, na platno stižu i filozofska poema kultnog armenskog redatelja Artavazda Pelešjana, “Naše stoljeće” i film o posljednjem sovjetskom kozmonautu redatelja Andreia Ujice, “Izvan sadašnjosti” u subotu 5. lipnja.

Pelešjanov srednjemetražni film iz SSSR-ove produkcije, “Naše stoljeće” / “Our Century” / “Mer dare” (1983), sačinjen je isključivo od arhivskih snimki koje prikazuju uspone i padove čovječanstva u 20. stoljeću, uokvireno lansiranjem svemirske rakete koja napušta orbitu. Između kadrova rakete niže se čitava povijest izuma pokretnih sredstava i to u izvrsnom primjeru Pelešjanove tzv. teorije montaže distance. Naglasak nije na spajanju već oslobađanju kadrova, bez ograničavanja njihovog djelovanja. Projekcija je besplatna uz prethodnu najavu.

Andrei Ujică rumunjski je scenarist i redatelj koji je u svom filmu “Izvan sadašnjosti” / “Out of the Present” (1995) pratio sovjetskog kozmonauta Sergeja Krikaljeva za vrijeme njegovog boravka u Zemljinoj orbiti, na svemirskoj postaji Mir. Za vrijeme tih deset dugih mjeseci Sovjetski Savez se raspao. Kada se konačno vratio na površinu Zemlje u ožujku 1992., njegova se domovina zvala Rusija, a on je bio posljednji sovjetski građanin. Ujică uz pomoć poznatog direktora fotografije Vadima Jusova (“Solaris”) predstavlja snimke snimljene 35-mm filmskom kamerom u svemirskoj postaji i kombinira ih s vlastitim komentarom i ostalim video materijalom. Dugi meditativni kadrovi iz svemira izmjenjuju se s kaotičnim kadrovima društveno-političkih prevrata.

Druga dva filmsko-svemirska putovanja na programu su u petak 4. lipnja i nedjelju 6. lipnja. “Space Dogs” (2019) Else Kremser i Levina Petera dobitnik je mnogih nagrada, a među njima i nagrade za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem izdanju Subversive Film Festivala. Riječ je o intimnoj opservaciji u kojoj se uzvišeni život jedne Lajke isprepliće s prizemljenim životima moskovskih lutalica.

Apollo 11″ (2019) je nagrađivani i kritičarski izvrsno prihvaćeni film čiju režiju, scenarij i produkciju potpisuje američki redatelj Todd Douglas Miller. Subjekti njegovog filma nisu psi već ljudi, trio koji je prije više od pedeset godina učinio ono nezamislivo: sletjeli su na Mjesec. Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa pratimo tragom arhivskih snimki i fotografija i novootkrivenih 70-mm filmova, od posljednjih priprema za lansiranje do sigurnog povratka na Zemlju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.