PočetnaNajaveDokukino KIC: Drugi dio ciklusa "Izgubljenih u svemiru"

Dokukino KIC: Drugi dio ciklusa “Izgubljenih u svemiru”

-

Ciklus filmova “Izgubljeni u svemiru”, kojim se u zagrebačkom Dokukinu KIC tematizira svemirski bezdan i promjenjiva prirodu odnosa čovjeka prema kozmosu, ovaj tjedan nadograđuje se s dva kultna naslova. Uz nove termine dokumentarca o Lajki i njezinim uličnim srodnicima “Space Dogs” i filmskog putovanja na Mjesec u novom ruhu “Apollo 11”, na platno stižu i filozofska poema kultnog armenskog redatelja Artavazda Pelešjana, “Naše stoljeće” i film o posljednjem sovjetskom kozmonautu redatelja Andreia Ujice, “Izvan sadašnjosti” u subotu 5. lipnja.

Pelešjanov srednjemetražni film iz SSSR-ove produkcije, “Naše stoljeće” / “Our Century” / “Mer dare” (1983), sačinjen je isključivo od arhivskih snimki koje prikazuju uspone i padove čovječanstva u 20. stoljeću, uokvireno lansiranjem svemirske rakete koja napušta orbitu. Između kadrova rakete niže se čitava povijest izuma pokretnih sredstava i to u izvrsnom primjeru Pelešjanove tzv. teorije montaže distance. Naglasak nije na spajanju već oslobađanju kadrova, bez ograničavanja njihovog djelovanja. Projekcija je besplatna uz prethodnu najavu.

Andrei Ujică rumunjski je scenarist i redatelj koji je u svom filmu “Izvan sadašnjosti” / “Out of the Present” (1995) pratio sovjetskog kozmonauta Sergeja Krikaljeva za vrijeme njegovog boravka u Zemljinoj orbiti, na svemirskoj postaji Mir. Za vrijeme tih deset dugih mjeseci Sovjetski Savez se raspao. Kada se konačno vratio na površinu Zemlje u ožujku 1992., njegova se domovina zvala Rusija, a on je bio posljednji sovjetski građanin. Ujică uz pomoć poznatog direktora fotografije Vadima Jusova (“Solaris”) predstavlja snimke snimljene 35-mm filmskom kamerom u svemirskoj postaji i kombinira ih s vlastitim komentarom i ostalim video materijalom. Dugi meditativni kadrovi iz svemira izmjenjuju se s kaotičnim kadrovima društveno-političkih prevrata.

Druga dva filmsko-svemirska putovanja na programu su u petak 4. lipnja i nedjelju 6. lipnja. “Space Dogs” (2019) Else Kremser i Levina Petera dobitnik je mnogih nagrada, a među njima i nagrade za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem izdanju Subversive Film Festivala. Riječ je o intimnoj opservaciji u kojoj se uzvišeni život jedne Lajke isprepliće s prizemljenim životima moskovskih lutalica.

Apollo 11″ (2019) je nagrađivani i kritičarski izvrsno prihvaćeni film čiju režiju, scenarij i produkciju potpisuje američki redatelj Todd Douglas Miller. Subjekti njegovog filma nisu psi već ljudi, trio koji je prije više od pedeset godina učinio ono nezamislivo: sletjeli su na Mjesec. Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa pratimo tragom arhivskih snimki i fotografija i novootkrivenih 70-mm filmova, od posljednjih priprema za lansiranje do sigurnog povratka na Zemlju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije